Az oroszok elmondták, mi lesz a szörnyű válaszuk a Putyin elleni elfogatóparancsra

Vladimir Putin - International Criminal Court Illustration war court Moscow Netherlands Russia The Hague Vladimir Putin aggression crimes against humanity international tribunal killing civilians laws of war president of Russia war crimes ????????????? ??
Vladimir Putin arrest warrant seen in press release from the International Criminal Court in The Hague. On 17 March 2023 in Brussels, Belgium. (Photo Illustration by Jonathan Raa/NurPhoto) (Photo by Jonathan Raa / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Szörnyű következményei lesznek a nemzetközi jogra nézve a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) Vlagyimir Putyin orosz elnök elleni elfogatóparancsának - közölte Dmitrij Medvegyev, az Oroszországi Föderáció Biztonsági Tanácsának elnökhelyettese, volt orosz elnök és miniszterelnök hétfőn.
Vágólapra másolva!

A politikus a Telegram üzenetküldő alkalmazáson a testület bíráira utalva azt írta: "Úgy döntöttek, hogy egy olyan (...) atomhatalom elnökét állítják bíróság elé, amely nem vesz részt a Nemzetközi Büntetőbíróságban, ahogyan az Egyesült Államok és más országok sem".

Az ICC március 18-án adott ki nemzetközi elfogatóparancsot az orosz elnök ellen,

mert a testület szerint alapos a gyanú, hogy személyes büntetőjogi felelősség terheli a megszállt ukrajnai területekről gyerekek kényszeráttelepítése miatt, ami háborús bűncselekmény.

Oroszország nem részes állama az ICC működését megalapozó Római Statútumnak.

Medvegyev írásában hangsúlyozta: az ICC hitelessége már akkor megszűnt, amikor nem tett semmit az Egyesült Államok afganisztáni és iraki háborús bűntetteinek kivizsgálására.

Vlagyimir Putyin elfogatóparancsa a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság sajtóközleményében. 2023. március 17-én Brüsszelben, Belgiumban Forrás: NurPhoto via AFP/Jonathan Raa/NurPhoto/Jonathan Raa

Hozzáfűzte: a NATO nem fog háborút indítani, ha egy orosz hiperszonikus rakéta csapást mér a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságra. Szerinte az ICC bírái túlértékelik szerepüket, amikor eljárást indítanak a legnagyobb atomhatalom ellen.

"Lelőni, sajnos, nem lehet. A bíróság pedig csak egy szánalmas nemzetközi szervezet, nem egy NATO-ország lakossága. Tehát háborút sem fognak indítani. Pánikba esnek. És senki sem fogja sajnálni őket" - írta Medvegyev, arra biztatva a bírákat, hogy "alaposan kémleljék az éget".