nyugtalan láb szindróma csökkent libidó maltofer2022 vashiány magazin szapora szívverés libidó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A vashiányról általában mindenkinek a sápadtság, a kóros fáradtság és az ingerültség jut az eszébe. Azonban jelentkezhetnek szokatlan tünetek is, amelyek esetében a legtöbbször eszünkbe sem jut, hogy vashiányról lehet szó.

Manapság az emberek egyik helyről rohannak a másikra, literszámra öntik magukba a kávét, stresszesek és állandóan fáradtak, és mindez olykor már fel sem tűnik nekik. A vashiány talán éppen azért veszélyes, mert olyan általános tünetei vannak – fáradtság, fejfájás, ingerültség, hajhullás, légszomj, memóriazavar, sápadtság –, amelyekre az ember gyakran csak legyint egyet és a túlterhelt hétköznapok hozadékaként tekinti őket. Van azonban olyan fokú fáradtság, amit már nem lehet csak a hajszolt életvitelre fogni: amikor az ember már bármennyit alszik, mégsem tudja kipihenni magát, egy idő után szinte képtelen felmenni a második emeletre és az életminősége napról-napra romlik.

Ha ez még nem lenne elég, a vashiány számos egyéb kellemetlen tünetet okozhat:

Szívesen ropogtatunk jeget vagy épp megkívánunk egy kis földet

A súlyos vashiány legfurcsább tünete, amikor megmagyarázhatatlan és irracionális vágyat érzünk arra, hogy egy kis jeget szopogassunk vagy éppen megkóstoljuk a virágföldet, a sarat vagy a krétát. Ennek az is lehet az oka, hogy tudat alatt szeretnénk a szervezetünkből hiányzó ásványi anyagokat pótolni.

A súlyos vashiány legfurcsább tünete, amikor megmagyarázhatatlan és irracionális vágyat érzünk arra, hogy egy kis jeget szopogassunk Forrás: Shutterstock

Nyugtalan láb szindróma

A nyugtalan láb szindróma olyan mozgási rendellenesség, amelynek során az ember intenzív késztetést érez arra, hogy megmozgassa a lábát. Leginkább bizsergető, csiklandozó vagy áramütésszerű érzés, ami leginkább ülő vagy fekvő testhelyzetben jelentkezik. A kellemetlen érzés enyhül a láb mozgatásának hatására, viszont ez megnehezítheti az elalvást és azt is, hogy nyugodtan átaludjuk az éjszakát. A nyugtalan láb szindrómának több oka is lehet, az esetek 15 százalékában azonban a vashiány következtében alakul ki.

Csökkent libidó

Sok párkapcsolatot az tesz tönkre, hogy a felek egy idő után már nem kívánják egymást. A jelenséget általában a stresszre és a fáradtságra fogják, azonban a csökkent nemi vágy akár komolyabb betegség, például a vashiány első tünete is lehet. Ha nincs elég vas a szervezetünkben, akkor napról napra fáradtabbak, fásultabbak és kimerültebbek leszünk és ez bizony azzal is jár, hogy egyáltalán nincs kedvünk a szexhez.

A csökkent nemi vágy akár komolyabb betegség, például a vashiány első tünete is lehet Forrás: Shutterstock

Szapora szívverés

A szapora szívverés ijesztő tünet, azonban szerencsére nem minden esetben utal szívbetegségre, sokszor például a vashiányos vérszegénység állhat a panasz hátterében. Az oxigént a tüdőből a szerveinkhez a hemoglobin szállítja, amelynek előállításához vas szükséges, ezért a vashiánynak komoly hatása van a szív-és érrendszerre. A szapora szívverés annak a következménye, hogy a szervezet kompenzál: kevesebb oxigént gyorsabb keringéssel igyekszik eljuttatni a megfelelő helyre.

Gombóc a torokban

Mindannyiunkkal előfordult már, hogy úgy éreztük, mintha gombóc lenne a torkunkban. Ha ez azonban rendszeresen előfordul, akkor érdemes orvoshoz fordulnunk, mert a jelenséget egyebek között a vashiány is okozhatja.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária támogatta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.