Hirdetés

2022.09.26. 06:39

Ezért olyan fontosak bélrendszerünkben a probiotikumok

A szakértők szerint a pre-, illetve probiotikumok szedése egyaránt fontos, hiszen immunrendszerünk 70%-a az emésztőrendszerben található.

Fotó: Shutterstock

Miért fontosak számunka a probiotikumok? 

Mi a különbség a pro- és prebiotikumok között? Hogyan juttathatjuk be ezeket a hasznos anyagokat a bélrendszerünkbe anélkül, hogy az odavezető úton megsemmisüljenek? Cikkünkben többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ Nagy Zsolttal, a Vitaking szakmai vezetőjével.

A probiotikumokat legtöbben a bél mikroflórájának olyan kedvező hatással bíró, természetes, élő mikroorganizmusaiként ismerjük, melyek segítenek megőrizni és helyreállítani bélflóránk egészségét, és ezzel immunrendszerünk megfelelő működésében is nélkülözhetetlenek.

Ezek a jótékony sejtes élőlények születésünktől fogva bélrendszerünkben élnek, azonban ez az eredendően egyensúlyi állapot bármely életkorban felborulhat: a tápcsatornát megbetegítő kórképek, a helytelen táplálkozás, a stresszesebb életforma, a környezeti ártalmak és az antibiotikumok szedése is hatással lehet rá. A probiotikumok szedése történhet kezelés, illetve megelőzés céljából is.

close up of male hands holding pills and water
 

„Míg a bélflóránkban található jótékony baktériumok aránya a csecsemőknél 95-98% között mozog, addig ugyanez a felnőtteknél már jó, ha eléri a 40-45%-os részarányt, ám sajnos egy nagy mintaszámú vizsgálat szerint a magyar lakosság vastagbelében a hasznos mikrobák aránya nem haladta meg a 12%-ot sem, sőt jellemzően 1-2% körül mozgott.” – mutat rá a Vitaking szakmai vezetője. A neves hazai portál szerzője egyaránt fontosnak tartja a pre- és probiotikumok szedését, amelyek az emésztőrendszerünkön keresztül támogatnak minket, hiszen táplálékul szolgálnak számos hasznos baktériumnak, az immunrendszerünk 70%-a pedig az emésztőrendszerünkben található – figyelmeztet a szakember. A gyártás során természetesen kulcsfontosságú, hogy ezek a termékek a messzemenőkig le legyenek tesztelve, ugyanis számtalan kritériumnak kell megfelelniük, hogy biztosan túléljék a gyomorsavas közegét, és a bélben fejtsék ki jótékony hatásukat. Vásárláskor tartsuk szem előtt, hogy bélflóránk egyensúlyáért nem egyetlen baktériumtörzs felelős, így valószínű, hogy a panaszokat sem egyetlen mikroorganizmus "típus" lecsökkent száma vagy hiánya okozza, ezért válasszunk olyan terméket, amely több baktériumtörzset tartalmaz! 

A szakértők egyetértenek abban, hogy a probiotikumok fertőzés esetén kiszorítják a kórokozó baktériumokat, megakadályozzák a gombák kóros elszaporodását és a gátolják a vírusok károsító hatását is, ám a gyógyszer hatóanyagai nem válogatnak a "jó és rossz baktériumok" között hanem a bélflóra összes élő alkotóját kisebb-nagyobb mértékben károsítják. Ez azonban megelőzhető lenne, ha szedésének időtartama alatt és az azt követő körülbelül egy héten keresztül probiotikumot vinnénk be szervezetünkbe.

A bélflóra egyensúlya hányással-hasmenéssel járó megbetegedések, stressz – környezeti ártalmak okozta panaszok után előbb-utóbb segítség nélkül is helyreáll, ha változatosan étkezünk, mégsem érdemes megvárni, amíg az egyensúly külső segítség nélkül alakul ki; jobban tesszük, ha felgyorsítjuk ezt a folyamatot, ugyanis a bélflóra "megbetegedése" idején működése zavart szenved és az általa végzett feladatok, valamint az immunrendszer védő funkciója nem lehet teljes értékű. 

A probiotikumok szedése mellett a jótékony baktériumokban gazdag élelmiszerek fogyasztásával, helyes táplálkozással mi is tehetünk érte, hogy minél gyorsabban helyreálljon az emésztőrendszerünk egészsége: fogyaszthatunk e célból borsót, babot, articsókát, hagymát, banánt, élőflórás joghurtot és kefirt is, az egészséges bélflóra tehát másik elengedhetetlen feltétele az egészséges táplálkozás, mely alatt jellemzően a tápanyagdús ételek rendszeres fogyasztását értjük. A sovány fehérjéket, teljes kiőrlésű gabonákat, egészséges zsírokat, valamint a sokféle gyümölcsöt és zöldséget is magában foglaló étrend étrendet követők a transzzsírokat, hozzáadott sót és cukrot tartalmazó ételeket táplálóbb ételekkel helyettesítik, tehát az egészséges táplálkozás számos előnnyel jár, beleértve az erős csontozatot, a szív védelmét, a betegségek megelőzését és a hangulat javítását. Az ételek, amelyeket fogyasztunk, csökkenthetik a vérnyomást, és segítenek megőrizni szív egészségét, a rostban gazdag étrend pedig csökkentheti a bélgyulladást. A rostos zöldségekben, gyümölcsökben, hüvelyesekben és teljes kiőrlésű gabonákban gazdag étrend prebiotikumok és probiotikumok kombinációját biztosíthatja, amelyek elősegítik a jó baktériumok fejlődését a vastagbélben.

Az egészséges táplálkozás segíthet az agy egészségének megőrzésében, valamint az effajta étrend követése segíthet a cukorbetegeknek is, hiszen szabályozza a vércukorszintet, a megfelelő kalcium- és magnéziumtartalmú étrend pedig fontos az erős csontokhoz és fogakhoz. A csontok egészségének megőrzése minimálisra csökkentheti a későbbi csontproblémák, például a csontritkulás kockázatát.

Utazások előtt, a megváltozott környezeti körülmények, a megszokottól eltérő fűszerhasználat, az utazás okozta stresszhelyzet is károsíthatja a bélflóránkat probiotikumok jótékony hatásukat nemcsak az emésztőrendszerünkben fejtik ki, hanem alkalmasak a hüvely normál flórájának helyreállítására és fenntartására is.

A probiotikumok szedésével; a Vitaking gyógynövényeivel és a Protexinnel tehát sokat tehetünk bélflóránk egyensúlyának megőrzéséért, de emellett kiemelten fontos az egészséges táplálkozás, hiszen az erre irányuló étrend az egészségünk kulcsa lehet.

Amennyiben érdekli, miket érdemes vitaminokat és étrendkiegészítőket szednie

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában