Mozduljon ki családjával télen is: ritka arcukat mutatják ilyenkor hazánk nevezetességei!

tél erdő hó kiránduló túrázó pár Mínusz 18 fokban tévedt el egy pár a Pilisben
Mínusz 18 fokban tévedt el egy pár a Pilisben (képünk illusztráció)
Vágólapra másolva!
Az új év elején is tanácsos kimozdulni otthonunk melegéből, hiszen erre fizikai és mentális szükség egyaránt mutatkozik legtöbbünknél. A szabadidőnktől függően érdemes számba venni, milyen kikapcsolódási lehetőségeket rejt a közelebbi, vagy távolabbi környezetünk országszerte.
Vágólapra másolva!

Egy-egy jól megtervezett utazás a tél alkalmával sokat lendíthet családunk kedélyén, így

érdemes az igényeket és a lehetőségeinket alaposan felmérve felfedezni hazánk néhány kultikus helyét.

Aki a nyugati országrészben él, vagy ide tervez kirándulni a hideg hónapokban, annak célszerű ellátogatni Sopronba, a „hűség városába", amely azon túl, hogy hazánk egyik legrégebbi települése, műemlékei számát tekintve is dobogós helyen áll. Az óváros és a Tűztorony felkeresése után érdemes ellátogatni a Soproni-hegység lejtőin elnyúló Lővérekbe, amely egyes források szerint az egykori besenyő lövészek emlékét őrzi, és túraútvonalak, boszorkány- és meseösvény, kilátók, kápolna és botanikus kert teszik feledhetetlenné a térségben tett kirándulást.

A soproni Tűztorony karácsonyi díszkivilágításban Forrás: MTI/Filep István

A régiót felkeresők számára érdemes egy hosszabb – akár többnapos – kirándulást tervezni hazánk egyik „legrejtettebb" zugába, a Zala és Vas megye határán megbújó Őrségbe – már csak a táj miatt is, de szintén kiemelkedő a környék néprajza, a tájegység jellemzője ugyanis a szeres településhálózat: az egymáshoz közeli házak egy-egy kisközösséget alkotnak.

Egy-egy falu több szerből áll, az Őrség központját, Őriszentpétert például kilenc csoportosulás lakja ily módon.

Az ország széles, középső tengelyét célzó kirándulóknak többek között Pécs török emlékeit javasolt felkeresni, de a dél-dunántúli központ mellett húzódó Mecsek is hívogató, a város további kulturális jelentőségéről nem is beszélve.

A 2010-es év Európai Kulturális Fővárosa rengeteget fejlődött az elmúlt években, egyedülálló műemlékein kívül gazdag gasztronómiai hagyományai, változatos kulturális programjai az év minden szakában vonzzák a turistákat. A közelben található a helyiek kedvenc sétáló és kirándulóhelye, a parádés fekvésű Tettye, a Pintér-kert, a hófehér kápolnával koronázott Havi-hegy, és az emblematikus TV-torony jellegzetes kilátóterasza is.

Érdemes egy hosszabb – akár többnapos – kirándulást is tervezni az Őrségbe a tél alkalmával. Forrás: Facebook/Őrségi Népi Műemlékegyüttes - Pityerszer

A balatoni régió egyik különleges turista-célpontja a balatonboglári Gömbkilátó, mely az északi part hegyeire nyíló kilátásával kihagyhatatlan helyi látványosság, de a szembe-parton a tanúhegyek szomszédságában, Tapolca és Zánka közt megbúvó Káli-medence is igazi kincsesbánya, amely összesen 9 apró településből, és az őket körülölelő egyedülálló természeti jelenségekből áll.

Itt jártunkkor érdemes felkeresni a Szentbékkálla melletti Kőtengert, valamint a Zánka és Monoszló közt található Hegyestűt is. Hazánk egyik legszebb fekvésű települése, Tihany látványos természeti adottságokban bővelkedő községe is a Balatonba nyúlik, leghíresebb épülete a Tihanyi Bencés Apátság, amelyet I. András király alapított 1055-ben. Érdemes meghallgatni a tihanyi visszhangot is.

Ritka látnivalókra bukkan, aki a Gerecse közelében tervez kirándulni, itt található ugyanis Európa egyik legnagyobb fémmadara, az óriási, impozáns Turul-emlékmű,

valamint egy korábban ősemberek által is lakott hatalmas barlang, a Szelim-lyuk, de félúton Győr és Budapest között, a hegység lábánál elhelyezkedő Tata is számos természeti jelenséget és izgalmas történelmi felfedeznivalót tartogat, - itt található a mintegy 25 hektáron elterülő romantikus és szentimentális hangulatú angolpark is.

A Tatabánya melletti Kő-hegy tetején lévő Turul-emlékmű Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Az Európai Örökség címet is elnyert Szentendre csak egy ugrásra van a fővárostól. Elsősorban művészetével és kultúrájával ragadja magával a látogatókat, de páratlan hangulata miatt is érdemes ide kitérőt tenni.

A Budapesttől mintegy 100 kilométerre északkeletre található, a Cserhát dombhátai közt megbúvó apró kis zsákfalu, Hollókő méltó helyét nyerte el az UNESCO világörökségi listáján, és ide érdemes minden magyarnak legalább egyszer az életben ellátogatnia, hiszen amellett, hogy egyedülálló hangulata miatt remek kirándulóhely, számos hagyományőrző különlegesség várja, hogy felfedezzék.

Hollókő Forrás: Shutterstock/ Tóth Róbert

Az ország második legmagasabban fekvő településének környéke különleges hely a természetben, hiszen emberek százai érkeznek ide évről-évre, hogy leülhessenek a gyógyító kövekre; Bükkszentkereszten található ugyanis a Boldogasszony-köve. A legenda szerint egykor itt járt Szűz Mária, és mivel fáradt volt, leült a kőre pihenni: sokak ezért szent és gyógyító helyként tekintenek erre a mai napig. A Bükki Nemzeti Park másik éke a Szalajka-völgyi Fátyol-vízesés, amely méltán Magyarország egyik legszebb helye, de itt található a Szikla-forrás és az Istállós-kői-barlang is.

(X)

Az ország téli felfedezéséhez idén segítséget is nyújt a Magyar Turisztikai Ügynökség: 2022. január 10. és február 28. között az ország számos helyén talál kedvezményes ajánlatokat, szállodák, turisztikai attrakciók, éttermek és fürdők csatlakoztak a kampányhoz, és „Téli feltöltődés" néven különböző ajánlatokkal várják. A kedvezmények teljes listája itt megtalálható.

A keleti országrész egyik leghíresebb, kultikus helyszíne a 82 ezer hektáros Hortobágyi Nemzeti Park, melynek 4 tájvédelmi körzete és 19 önálló természetvédelmi területe szikes és vizes, fás és legelős élőhelyeivel, régészeti emlékeivel, csárdáival, pásztorhajlékaival, elszórt tanyáival, a népzene, a pásztorélet és betyárvilág romantikájával várja látogatóit az év minden napján.

A színes növény- és állatvilág mellett a Kilenclyukú híd és a Hortobágyi Csárda is felejthetetlen élményt kínál.

A keleti országrész egyik leghíresebb, kultikus helyszíne a 82 ezer hektáros Hortobágyi Nemzeti Park. Fotó: Csudai Sándor - Origo

Hazánk egyik legkülönlegesebb temetője is keleten fekszik: a szatmárcsekei református csónakos fejfás temetőben mintegy hatszáz, szokatlan, csónak alakú fejfa található, melyek eredete máig nem tisztázott. A faluközponttól alig száz méterre található, Európa-szerte ismert református temetőben nyugszik a Himnusz szerzője, Kölcsey Ferenc is. Az ismert költő sírja és a különleges kopjafák miatt a sírkert a magyar turisták állandó zarándokhelye.

A Kárpát-medence klímája ősidők óta kiválóan alkalmas bortermelésre is, amely a turizmusban is fontos szerepet játszik:

huszonkét borvidékünk mindegyike igazi turistaparadicsom, télen azonban érdemes előre tájékozódni a pincészetek nyitvatartásáról és a borfogyasztáshoz köthető egyéb programok esedékességéről is.

A cikk létrejöttét a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatta.