Itt az idő családunkkal felfedezni hazánk kincseinek téli arcát

anya kisfiú család tél hó
Vágólapra másolva!
A leghidegebb hónapok alatt is nagy szüksége van a családoknak egy-egy utazásra, hiszen mindannyian vágyunk néha a levegőváltozásra, ám az ekkor jellemző zord időjárás miatt jóval körültekintőbben kell programokat szerveznünk, szállást foglalnunk, főleg, ha gyerekekkel vágunk bele a közös kalandba. Szerencsére bármerre indulunk is el, szinte mindenhol találunk kifejezetten a családok számára kitalált téli üdülési ajánlatokat, a szállásadók ma már odafigyelnek a kisgyerekes családok igényeire, és számtalan figyelmességgel élménydús kikapcsolódást ígérnek országszerte.
Vágólapra másolva!

Mostanában egyre többször halljuk a családbarát turizmus kifejezést, de mit is jelent ez pontosan? A lényege az, hogy a legtöbb hazai szolgáltató – szálláshelyek, éttermek, vagy akár turisztikai látnivalók, látogatóközpontok - odafigyelnek azokra, akik gyerekekkel érkeznek, igyekeznek gyermek- és szülőbarát módon megközelíteni vendégeik fogadását, szórakoztatását és ellátását. Ezzel megkönnyítik az utazni vágyó családok életét, hiszen így nem kell – kis túlzással – utánfutót bérelnünk, hogy minden szükséges kéznél legyen, ha gyermekeinkkel töltenénk néhány napot az otthonunktól távol.

A szálláshelyek zöme bababarát szobákkal, gyermekszerető személyzettel, ingyenes családi programokkal, esetleg családi lakosztályokkal várja a kikapcsolódni vágyókat, így hazánk kínálatában könnyen megtaláljuk az alapfelszereltségű szobák és apartmanok mellett a kisebbek felé is kiemelt figyelmet tanúsító szállásokat, melyek biztosíthatják többek között a mindennapi babafelszerelést a cumisüvegtől a babaápolási szerekig, de találkozhatunk gyermekbiztos eszközöket, biztonságos konnektorokat, babaágyat, fürdetőkádat tartalmazó ajánlatokkal is.

Az etetőszék szinte minden hotelben rendelkezésre áll, sőt bizonyos hotelekben és éttermeikben bébiétel, pépesítés vagy gyerekmenü is rendelhető.

Szerencsére bármerre indulunk is el, szinte mindenhol találunk kifejezetten a családok számára kitalált téli üdülési ajánlatokat, a szállásadók ma már odafigyelnek a kisgyerekes családok igényeire, és számtalan figyelmességgel élménydús kikapcsolódást ígérnek országszerte. Forrás: www.kolping.hotel.hu

A nagyobb gyermekek pihenését több szálláshelyen is animátorok teszik emlékezetessé, és a legtöbb szállás rendelkezik egyéb szórakozási lehetőséggel is, legyen az pingpong, csocsó, társasjátékok, darts vagy gyermekwellness. A családbarát szállásokon a szobák többsége általában pótágyazható, és igény szerint gyermekágy is kérhető, sőt, egy kis utánajárással olyan szállást is találni, ahol a nagycsaládok vagy baráti társaságok részére összenyitható szobákat is tudnak biztosítani.

A téli, városi programok közül sokaknak elsőre a korcsolyázás (és esetleg egy-egy alkalmas park vagy parkerdő esetén a szánkózás) jut eszébe, s természetesen főváros- és országszerte számos lehetőség nyílik a két népszerű téli sport űzésére.

Aki azonban egyéb kikapcsolódásra vágyik gyermekeivel, azok számára jó választás lehet Budapesten a Gyermekvasút, a Libegő, az Állatkert, és a környékbeli vadasparkok is, valamint szinte minden városközeli erdő alkalmas egy könnyebb téli sétára.

A legizgalmasabb programlehetőségek általában étkezési- és szálláslehetőséggel várják az idelátogatókat,

így akár egész napos, vagy teljes hétvégés élmény is kikerekedhet egy-egy helyszín felkereséséből. Fővárosiként az egyik leginkább népszerű fél- vagy egynapos program a Normafának, azaz Budapest egyik legszebb kilátópontjának a felkeresése, hiszen balról a János-hegy, jobbról a Széchenyi-hegy is látható, de elgyalogolhatunk innen a Libegőhöz vagy az Erzsébet-kilátóhoz is, amely Budapest legmagasabb pontja, ahonnan igazán tiszta időben a látóhatár akár Ceglédig, Székesfehérvárig, a Pilisig és Mátráig terjed.

Magyarország számos programot tartogat az aktív téli kikapcsolódás jegyében. Forrás: 123rf.com

Ha többnapos kirándulást tervezünk, alkalmunk nyílik távolabbi úti célokat is felkeresni, legyen az a szilvásváradi kisvasút, a befagyott Fátyol- esetleg a Lillafüredi-vízesés – e két utóbbi természeti csoda mindenki szerint szemet gyönyörködtető látvány.

A Cuha-völgyi vasút, vagy más néven Bakonyvasút a Bakony és hazánk egyetlen műemléki védettségű vasútvonala, Győr-Veszprém vasútvonalának Bakonyszentlászló és Veszprém közötti szakasza és környéke is sokszínű kirándulóhely, számos természeti érték figyelhető meg a környéket bebarangoló, rövidebb-hosszabb séták alkalmával, de kivételes látványt nyújt a makói lombkoronasétány is, hiszen egy könnyed téli túra alkalmával közelebbről is megtekinthető fák koronájának ágszerkezete.

Izgalmas kihívás lehet meglátogatni a Zempléni-hegység kiemelkedő természeti csodáját, a Megyer-hegyi Tengerszemet is, amely a Sárospatak fölötti 324 méteres magaslaton található, és egész évben szabadon látogatható, ráadásul több tanösvény is van a közelében.

Ha már tó, akkor a Bánki-tó és környéke sem csak a fürdőzni vágyók és horgászok paradicsoma, hiszen a tavat egy hangulatos sétaút veszi körbe, mely akár egy hidegebb téli napon is körbejárható, a látvány pedig lenyűgöző. Az aktív kikapcsolódás jegyében érdemes még felkeresni a Börzsönyt is, mely sokszínű helyszíneivel, mint például Királyrét, kifejezetten gyermekbarát célpont. Az idelátogató turisták nagy kedvence a Királyréti tanösvény, a Királyréti Látogatóközpont, a Szokolya-Huta tanösvény és a Várhegy-kilátó.

A Lillafüredi-vízesés ma Magyarország legnagyobb függőleges esésű vízesése Forrás: Lillafüred Online / Facebook

Ha biztosra akarunk menni, hogy havat lássunk gyermekünkkel, akkor érdemes ellátogatni a Kékestetőre: itt a téli hónapok alkalmával minden adott egy kiadós szánkózáshoz vagy hógolyócsatához, ráadásul nem messze található a Kékestetői kilátó, amelynek az alsóbb szintjén egy fedett és egy nyitott kilátóterasz – ott pedig bámulatos körpanoráma várja látogatóit.

A közelben ráadásul alkalmunk van egy másik népszerű téli sportnak – a síelésnek is hódolni.

Bár a Balatonról elsősorban legtöbbünknek a nyár jut eszébe, télen is rengeteg látnivalót nyújt.

Egészen más arcát mutatja ilyenkor a magyar tenger; érdemes minden szegletét ebben az időszakban újra felfedezni.

Faágakra fagyott jég Fonyódon, a Balaton-parton Forrás: MTI/Varga György

Hazánk nagyvárosai és kisebb települései egyaránt számos történelmi emléket, építészeti és képzőművészeti alkotást tartogatnak, melyek jelentős hányada ingyenesen megtekinthető, így mindig érdemes egy kis előzetes kutatómunkával kiegészíteni a kirándulás nyújtotta élményeket.

(X)

Az ország téli felfedezéséhez idén segítséget is nyújt a Magyar Turisztikai Ügynökség: 2022. január 10. és február 28. között az ország számos helyén talál kedvezményes ajánlatokat, szállodák, turisztikai attrakciók, éttermek és fürdők csatlakoztak a kampányhoz, és „Téli feltöltődés" néven különböző ajánlatokkal várják. A kedvezmények teljes listája itt található meg.

A cikk létrejöttét a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatta.