szponzorált tartalom egészség felfázás
A felfázást még mindig hajlamosak vagyunk a hideg padon való ücsörgésnek tulajdonítani, a hüvelyfolyást pedig teljesen természetesnek venni, míg nem társul mellé egyéb tünet. Talán nem is sejted, de a kettő szorosan összefügg egymással.

Sose szerettem orvoshoz, pláne nőgyógyászhoz vagy urológushoz járni. Amikor két menzesz között a folyásom erősebb lett, normálisnak véltem. Aztán néhány napon belül a hüvelyfolyás sűrűbb és szagosabb lett, majd elkezdett viszketni a szeméremtestem. Vettem rá valami kencét és intim öblítőt, azt hittem, ezekkel magam is orvosolhatom a problémát gond nélkül. 

Nem sokkal később már felfázásos tüneteket produkáltam, amit nem értettem. Az utóbbi időben nem ücsörögtem kint a hideg padon, ráadásul JÓL felöltöztem. Amikor a gyakori vizelési inger mellett csupán pár csepp folyadék távozott, ráadásul csípett, égetett is, csak akkor fordultam orvoshoz. 

A nőgyógyászom felvilágosított, hogy az intim mosakodóktól még rosszabb lett a helyzetem, ugyanis kimostam a hüvely védelmét biztosító jótékony tejsavbaktériumokat, így a savas hüvelyi pH lúgos irányba tolódott, teret adva a kórokozó baktériumok elszaporodásának és a fertőzés kialakulásának, amely a hüvelybemenet és a húgycsőnyílás közelségének köszönhetően a húgyutakra is könnyen átterjedt.

Hirdetés

Tehát a problémáimnak semmi köze ahhoz, hogy hol üldögéltem, mivel a hólyaghurut, köznapi nevén felfázás, bakteriális eredetű fertőzés, amelyért leggyakrabban az E. coli nevű bélbaktérium a felelős. Nőgyógyászom azt is elmagyarázta, hogy a hüvelyfolyással kezdődő kóros folyamatot  elindíthatta a nemrégiben lezajlott antibiotikumos kezelés is, ami nagy eséllyel felboríthatta a hüvelyflórám egyensúlyát.

A hüvelyfolyás mennyisége és minősége a menstruációs ciklus során változik. Amíg vízszerű, nyálkás vagy tejfehér színű, addig teljesen normális. Ha azonban megváltozik a színe és az állaga, esetleg kellemetlen szagú lesz, akkor a háttérben súlyosabb gondok is lehetnek. Tanácsos orvoshoz fordulni ebben az esetben, főleg, ha már a húgyutakra is átterjedt a fertőzés. A problémát okozhatja a nem megfelelő tisztálkodás, a túlzott  hüvelyi irrigálás,  gombás és bakteriális fertőzés, illetve hormonális változás is.

A hüvelyflóra egyensúlyának felborulását okozhatja az is, ha vizes ruhában maradsz a strandon
A hüvelyflóra egyensúlyának felborulását okozhatja az is, ha vizes ruhában maradsz a strandon
Forrás: Forrás: pexels.com

A felfázás, vagyis az egyszerű hólyaghurut jellegzetes tünetei:

  • gyakori vizelési inger
  • fájdalmas vizelés
  • kevés, sötét színű, csípős szagú vizelet
  • alhasi, kismedencei vagy deréktáji fájdalom

Nemcsak a megelőzésben, de a gyógyulás érdekében is fontos a bő folyadékbevitel, és a rendszeres vizeletürítés, mellyel elősegítjük a kórokozó baktériumok kiürülését. Emellett, ha a tünetek megjelenését követően gyorsan reagálunk, és antibakteriális vagy gyulladáscsökkentő hatású gyógynövényeket, illetve gyógynövény tartalmú készítményeket kezdünk el alkalmazni,  akkor a tüneteinktől akár néhány napon belül meg is szabadulhatunk.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés

Az Urzinol tabletta medveszőlőlevél­kivonat-tartalmú, vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer.

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

https://www.urzinol.hu/

 

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.