Ezeket a sportokat kerüld el, ha hajlamos vagy az aranyérre

Forrás: Shutterstock -
betegség proktis2022 aranyér sport
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az aranyérbetegségtől mindenki tart, ami nem meglepő, hiszen kifejezetten kellemetlen tüneteket okoz: vérzés, fájdalom, kitüremkedés, előesés (prolapsus), viszketés, váladékozás, székelési nehezítettség. Csupa olyan tünet, amit néhány órán át is nehéz elviselni, nemhogy napokon vagy heteken keresztül.

Mi is pontosan az aranyér?

Egy érköteg, amely a végbélnyálkahártya alatt helyezkedik el. Fontos szerepet tölt be az ember szervezetében, ugyanis enélkül nincs szabályos végbélműködés, vagyis megfelelő széklettartási és ürítési folyamatok sincsenek. A végbélben sűrű ér- és ideghálózat található, nem véletlenül az emberi test egyik legérzékenyebb része. Ha meglazul az érpárnát rögzítő kötőszövet, akkor az érhálózat kitágul, a megduzzadt, gyulladt érköteg pedig lecsúszhat a végbélcsatornán kívülre is.

Mindezek ellenére sokan nem mernek vagy nem akarnak beszélni a tüneteikről, ezért megfelelő kezelésben sem részesülnek. Pedig sok esetben nincs szükség jelentősebb orvosi beavatkozásra és/vagy erős gyógyszerekre, elegendő a megfelelő gyógykészítmény alkalmazása, illetve némi életmódbeli változtatás. Ebben a cikkben most arra fogunk kitérni, melyek azok a sportok, amelyeket aranyérbetegség mellett is gyakorolhatunk tavasszal.

Forrás: Shutterstock

Csak semmi erőlködés!

Minden olyan sporttevékenység tiltólistásnak minősül aranyeres betegek esetében, amely erőlködéssel, kifejezett erőfeszítéssel jár. Ilyen például minden súllyal végzett feladat, valamint a hasizomgyakorlatok is. Továbbá érdemes elkerülni a futást és a biciklizést is, amelyek súlyosbíthatják is az aranyeret.

A fentiek helyett inkább olyan sportot válasszunk, amely dinamikusabb, egyenletesebb és kevesebb erőkifejtéssel végezhető. Ilyen például az úszás, ami kifejezetten pozitívan hathat az aranyérproblémákra. Ennek oka, hogy a víz tehermentesíti a testet, sőt, a megkeményedett ereket is puhítja. Emiatt nemcsak az úszás, hanem a sima fürdőzés is javasolt.

Ha nem vízisportban gondolkodunk, akkor egy könnyed séta is jó választás lehet, csak az a fontos, hogy ne megerőltető hegymenetben gyalogoljunk. A tavaszi hónapokban még az időjárás is alkalmas erre. Ám a legfontosabb, hogy folyamatosan edzésben tartsuk a medencefenéki izmokat és a végbél záróizomzatát, amit leghatékonyabban intim tornával érhetünk el. Fontos, hogy megtanuljuk helyesen mozgatni ezeket az izmokat, mert így nemcsak a meglévő tüneteket csökkenthetjük, hanem annak esélyét is, hogy később kiújuljon a betegség.

Emellett persze elengedhetetlen, hogy nyíltan és őszintén merjünk beszélni a problémáról. Az első tünetek megjelenésekor érdemes elmenni egy patikába, ahol hozzáértő segítséggel kiválaszthatjuk az aranyér kezelésére szolgáló, számunkra legmegfelelőbb készítményt. Ha a fenti szabályokat betartjuk, és kiegészítjük a megfelelő szerrel, akkor viszonylag enyhe lefolyással átvészelhetjük a legnehezebb napokat. Ám, ha mindennek ellenére sem mérséklődnek a tünetek, feltétlenül keressünk fel egy szakembert, és mihamarabb vizsgáltassuk ki magunkat.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária támogatta.

Hirdetés

A Proktis-M kúp és kenőcs enyhítik az aranyér tüneteit a hialuronsav és több gyógynövény előnyös hatása révén. A tünetektől függően kombinálva is használhatók a végbélben és a végbélnyílás környékén. Ezek patikában kapható gyógyászati segédeszközök.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.