intim egyensúly vitagyn2022 intim higiénia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A női intim területek bakteriális és gombás fertőzése nem csupán nagyon kellemetlen, de ha nem fordítunk rá figyelmet, akkor szövődményekkel is járhat. A már kialakult problémát természetesen kezelni kell, ugyanakkor jó, ha tudod, hogyan járulhatsz hozzá az intim egyensúly megtartásához.

Ha az intim zóna savas pH-ja lúgos irányba tolódik, a kórokozó baktériumok sokkal gyorsabban tudnak szaporodni. Ha a hüvelyfolyásod mennyisége, szaga megváltozott, illetve hüvelyi diszkomfortérzet jelentkezik, elképzelhető, hogy hüvelyfertőzésed van. Nem érdemes halogatni a kezelést, hiszen a tünetek megfelelő, patikában kapható szerekkel (kenőcsök, kúpok) enyhíthetők, de ha nem tapasztalsz javulást, mindenképpen orvoshoz kell fordulni a problémával.

Ha hajlamos vagy hüvelyi fertőzésekre, vagy lehetőleg esélyt sem akarsz adni ezeknek, érdemes odafigyelned a megelőzésre is.

Megfelelő intim higiénia

Nagyon fontos az intim higiénia. A gondokat a nem megfelelő vagy akár éppen a túlzásba vitt tisztálkodás is okozhatja. Óvatosan kell bánni az illatosított kozmetikai szerekkel, mert allergiás reakciókat okozhatnak. Az irrigálás szintén károsíthatja a hüvely természetes flóráját, hiszen ezzel kimoshatjuk onnan azokat a jótékony baktériumokat, melyek tejsavat termelnek és egyensúlyban tartják a hüvely egészséges pH-értékét, amely 3,8 és 4,2 között van.

A gondokat a nem megfelelő vagy akár éppen a túlzásba vitt tisztálkodás is okozhatja Forrás: Shutterstock

Nem mindegy, milyen a bugyi

A műszálas anyagok szellőzése nem jó, ezekbe könnyen beleizzad az altest. A nyirkos közeg kedvez a gombás megbetegedések kialakulásának, ezért érdemes jól szellőző pamut fehérneműt vásárolni. Az alsónemű fazonja sem mindegy: a szuperszexinek vélt, nagyon népszerű tangabugyik a kialakításuknak köszönhetően sokkal könnyebben okoznak fertőzést, mint a Bridget Jones-fazonok. A tanga esetében a fenékbe vágó vékony textil ugyanis a gáttájékon ide-oda csúszkálva "utaztatja" a baktériumokat. Ilyen fehérneműt tehát csak nagyon ritkán, „különleges" alkalommal, rövid ideig érdemes viselni.

Betét vagy tampon?

Higiéniai szempontból sem mindegy, hogy tampont vagy egészségügyi betétet használunk a menstruáció során – mindkettő megfelelő, de mindkettőnek megvan a maga ideje. Sportoláshoz, szűk ruhákhoz érdemes lehet a tampont választani, hiszen ez a megoldás kényelmes, és diszkrétebb is a betétnél. Nyáron, a nagy melegben is érthető, ha sokan ezt a megoldást részesítik előnyben, hiszen a betéttől könnyebben izzadhatunk, így a kellemetlen szagok kialakulásának is nagyobb az esélye. Ugyanakkor fontos, hogy a tampont mindig tiszta kézzel helyezzük fel a fertőzések kialakulásának elkerülése végett. A tampont három-négyóránként cserélni kell, mert a benne felgyülemlő, lúgosabb pH-jú vérben elszaporodhatnak a kórokozók és hüvelyfertőzést okozhatnak. Éjszakára viszont érdemesebb a betétet választanunk.

Higiéniai szempontból sem mindegy, hogy tampont vagy egészségügyi betétet használunk Forrás: Shutterstock

Gyakori szex és partnercsere

A fokozott szexuális aktivitás, a gyakori partnercsere, vagy egy új szexpartner miatt is felborulhat a hüvely baktérium-összetételének egyensúlya és kialakulhat hüvelyfertőzés. A szexuális játékszerekkel, segédeszközökkel is óvatosan kell bánni, nagyon fontos a megfelelő tisztításuk. Egy intenzívebb aktus közben megsérülhet a hüvelynyálkahártya, aminek következtében könnyű elkapni bizonyos fertőzéseket.

A KRESZ a vécében is érvényes!

Ügyeljünk a helyes törlési irányra: mindig elölről hátrafelé tisztálkodjunk vécézés után. Csak így kerülhető el, hogy a végbél felől baktériumok kerüljenek a hüvelybe. A nyilvános vécékre nem ajánlatos leülni: ha nem tudunk fölé guggolni, akkor mindenképpen terítsük le papírral az ülőkét. Az illemhely használata előtt se felejtsünk el kezet mosni.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.