Cikluszavar: ilyenkor kell orvoshoz fordulni

Forrás: Shutterstock -
cikluszavar menstruáció premens2022
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A menstruációs ciklus különböző élettani hatások miatt felborulhat. Nem csak akkor érdemes figyelni, hogy pontosan megjön-e minden hónapban, amikor a teherbeesést szeretnénk elkerülni, vagy éppen kisbabára vágyunk. Ha a menstruáció késik vagy előbb érkezik, az fontos jelzés lehet az egészségünk szempontjából. De mikor beszélünk menstruációs zavarról, és mikor kell orvoshoz fordulni?

Ideális esetben két egymást követő menstruációs vérzés első napjai közötti 28 nap telik el. Valakinél ez eltolódhat akár 4-5 nappal is bármelyik irányba. Akkor sincs gond, ha általában mindig 28 napra jön meg a menzesz, de egyszer-egyszer pár nappal előbb vagy később jelentkezik. A menstruációt nagyon sok tényező befolyásolhatja, ezért lehetséges időnkénti eltérés. Ezen tényezők közé sorolhatjuk a stresszes életmódot, az egészségtelen táplálkozást, az evészavarokat, az erőteljes fizikai igénybevételt, az érzelmi megrázkódtatásokat, sőt, bizonyos gyógyszerek szedése is okozhat változásokat.

Cikluszavarról akkor beszélünk, ha 21 napnál gyakrabban vagy 35 napnál ritkábban jelentkezik a vérzés, de emellett több dolgot is érdemes figyelni. Az sem normális, ha az erős vérzés egy-két napnál tovább tart, vagy a vérzés hét napnál tovább húzódik. Menstruációs problémára utalhat az is, ha a vérzés hónapokra kimarad, vagy ha az állaga megváltozik, esetleg szokatlanul fájdalmas görcsök kísérik. Ha ezek bármelyikét tapasztaljuk, orvoshoz kell fordulni. Nézzük, mire utalhatnak az említett eltérések!

Túl gyakori menstruáció

A gyakori menstruáció hátterében sokszor állhat gyulladás, ciszta, daganat vagy hormonális változás. Ebben az esetben a fokozott vérveszteség is veszélyes lehet, a gyakori menstruáció vagy folyamatos vérzés vérszegénységhez vezethet, így mindenképpen fel kell keresni a nőgyógyászt, és ha szükséges, pótolni kell a vasat.

Forrás: Shutterstock

Túl ritka menstruáció

Ha kimarad a menstruáció, azt általában a hormonháztartás zavara okozza. Ilyenkor nem következik be a tüszőérés és a tüszőrepedés. Ha babát szeretnénk, a ritka menstruáció miatt mindenképpen orvoshoz kell fordulni. A tüszőrepedés hiánya gyógyszerekkel kezelhető. A menstruáció kimaradása jelenthet terhességet, és nem számít kórosnak serdülőkorban vagy változókorban.

Erős vérzés

Ha a megszokottnál erősebb vérzést tapasztalunk, annak hátterében állhat jóindulatú daganat, polip, a méhnyálkahártya túlburjánzása, esetleg rosszindulatú daganat is. Ha már a kezdetektől erős a menstruációs vérzés, azt véralvadási problémák is okozhatják. Ha a vér állaga is megváltozik, vagy ciklusközi pecsételés jelentkezik, akkor az ösztrogénhormon ingadozása is állhat a háttérben.

Fájdalmas menstruáció

Ha nagyon erős görcsökkel jár a vérzés, az endometriózisra is utalhat. Ilyenkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni, hogy kizárják a betegség fennállását vagy megfelelő terápiát indítsanak.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária támogatta.

Hirdetés

Viszlát cikluszavar és PMS! Helló Premens!

A cikluszavar rendezésében és a menstruáció előtti kellemetlen panaszok enyhítésében is segít a hormonmentes, koncentrált barátcserje-kivonatot tartalmazó Premens tabletta, melynek gyógynövény összetevői pozitívan hatnak a női hormonális szabályozórendszer működésére. Hatását és biztonságosságát több vizsgálat is alátámasztja. Jelenleg az egyetlen recept nélkül kapható barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer, melyet a kívánt hatás érdekében ajánlott legalább 3 hónapon át szedni folyamatosan, a menstruáció alatt is.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Vény nélkül kapható, barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer
www.premens.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.