Fogadja meg 2022-re: tesz a magány ellen nap mint nap!

Vágólapra másolva!
Sajnos növekvő számban vannak hazánkban, akikre nyomasztó teherként nehezedik a magány minden nap, ezért feladatunk, hogy lehetőségeinkhez mérten gazdagabbá tegyük a bennünket körülvevő, magukba forduló embertársaink életét. Néhány apró gesztus is rengeteget jelenthet számukra, tehát figyelmünket és szeretetünket rendszeres érdeklődésünkkel az ünnepek elmúltával is tartsuk fent, biztosítva őket: számíthatnak ránk. Cikkünkben számba vettük, mit tehetünk a magánnyal küzdőkért.
Vágólapra másolva!

Egyre szélesebb körben ismerjük fel, hogy nem csak az ünnepek alkalmával, de egész évben foglalkoznunk kell a magánnyal, törődnünk kell a magányos emberekkel, hiszen számukra a „naptárban pirossal jegyzett napok" csupán súlyosbító tényezők, ők valójában az év további részében a négy fal között, egyedül élik az életüket, így érdemes végiggondolni, miként segíthetjük őket nap mint nap.

A legtöbb szerettünknek minden bizonnyal van olyan célja, amit nem sikerült még elérnie, de mindig is szerette volna, így célszerű segíteni kideríteni, mi vonzza, ugyanis, ha felébresztjük benne az ambíciót, s kijelölünk számára egy utat, ezért minden nap dolgozhat annyit, amennyi csak az idejéből futja.

Köztudott, hogy a magányos emberek jelentős része szeret a régmúlt időkről mesélni, tanácsos ezért támogatni őket ebben.

Forduljunk feléjük türelemmel, számunkra ugyanis jelentős értéket képviselnek a hajdan megélt élmények!

Kérdezzünk, érdeklődjünk, merítsünk tapasztaltaikból, és éreztessük velük, hálásak vagyunk, hiszen hozzájárultak a mi életünk jobbá tételéhez.

Érdemes magába forduló szerettünket egy-egy eseményre is meghívni, hátha igazzá válik a mondás, miszerint „evés közben jön meg az étvágy", és a vonakodók is rendszeresen járnak közösségbe, ahol szeretetteljes légkör veszi őket körül és azt érezhetik: tartoznak valahová.

A változást indikáló tervek helyett vagy mellett természetesen a legfontosabb, hogy igyekezzünk rendszeresen meglátogatni magányossá vált szerettünket; sétáljunk vele, kísérjük el a piacra, boltba, némi aktivitást csempészve ily módon a szürke hétköznapokba.

Az ünnepek elmúltával is kiemelt figyelmet érdemelnek társadalmunk egyedül élő tagjai. Forrás: Shutterstock

Amennyiben ez nem, vagy különböző okok miatt túl ritkán kivitelezhető, tartsuk vele a kapcsolatot online: szerezzünk be számára egy számítógépet vagy okostelefont, amellyel videóhívásokat is bonyolíthatunk, a céltudatos internethasználat ráadásul tágíthatja az újdonsült felhasználó érdeklődési körét is!

A tanulás továbbá rövid és hosszú távon is hasznosnak bizonyuló tevékenység, hiszen az agy működését serkenti, de az alkotás is – legyen az irodalom-, zene-, vagy képzőművészet – sokaknak segíthet a magány feldolgozásában, leküzdésében.

Napjaink technikai adottságai nagyban megkönnyítik a törődést és a kapcsolattartást, érdemes tehát magányos embertársainkkal megtalálni és kiépíteni a mindkét fél számára legelőnyösebb módot, hogy megosszuk élményeiket és ápoljuk a köteléket, így

az online kommunikációt segítő eszközök terjedésével könnyebbé tehetnénk a napjainkban minden tizedik magyart sújtó magányt.

A fentiekkel kapcsolatban fontosnak tartjuk leszögezni: a magányos emberek individuumok, nem tanácsos általánosítani, tehát minden esetben alaposan mérjük fel szerettünk igényét, és úgy segítsünk rajta, ahogy az neki a legjobb!

(X)

A magány több mint egymillió embert érint az országban, korosztálytól függetlenül bárki küzdhet vele. A Vodafone a Máltai Szeretetszolgálattal együttműködve Samsung okoseszközöket illetve korlátlan internetet és hívást vitt el az ország számos idősek otthonába, hogy – ha virtuálisan is, de senki se töltse a szerettei nélkül a mindennapokat.