Teszt: ennyire vagy hajlamos a felfázásra

Forrás: Shutterstock -
felfázás hólyaghurut urzinol2022
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hólyaghurut a legváratlanabb pillanatokban keserítheti meg az életünket. A kellemetlen betegséget 10 emberből 9 legalább egyszer megtapasztalja élete során. Tény, a „felfázást" a legnagyobb elővigyázatosság ellenére sem tudjuk teljesen biztosan elkerülni, de kellő odafigyeléssel minimalizálhatjuk az előfordulásának kockázatát. Ha pedig időben kezeljük a bajt, néhány nap múlva többnyire rendbe is jövünk.

Alábbi tesztünk segítségével kiderítheted, mennyire vagy hajlamos a hólyaghurutra, majd azt is megtudhatod, mit kell tenned, hogy lehetőség szerint ne jöjjön elő a kellemetlen tünetekkel járó probléma. Töltsd ki a tesztet, add össze a pontszámaidat és olvasd el, te melyik csoportba tartozol.

A hólyaghurut a legváratlanabb pillanatokban keserítheti meg az életünket Forrás: Shutterstock

Hajlamos vagy a felfázásra?

1. Melyik korcsoportba tartozol?

· 30 év alatt (7 pont)

· 30-45 éves (5 pont)

· 45 év felett (10 pont)

2. Milyen gyakran élsz szexuális életet?

· Naponta (10 pont)

· Hetente többször (7 pont)

· Havonta néhányszor (5 pont)

· Nem jellemző (1 pont)

3. Mennyi folyadékot fogyasztasz általában egy nap?

· Naponta 2-3 liter folyadékot (5 pont)

· 1-2 liter között (7 pont)

· 1 liternél kevesebbet fogyasztok naponta (10 pont)

4. Milyen gyakran fogyasztasz friss gyümölcsöt, zöldséget?

· Naponta (2 pont)

· Hetente egy-két alkalommal (4 pont)

· Havonta egy-két alkalommal (8 pont)

5. Az itt felsoroltak közül hány fajta élelmiszert fogyasztasz napi szinten? Halfélék, szárnyas húsok, gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabona.

· Ilyesmit ritkán fogyasztok (8 pont)

· Kettőt vagy hármat biztosan (4 pont)

· Csak így étkezem (2 pont)

6. Milyen gyakorisággal sportolsz?

· Nincs rá időm (8 pont)

· Hetente kétszer-háromszor (4 pont)

· Havonta néhányszor (2 pont)

7. Hogyan öltözködsz ősszel, illetve télen?

· Az évszaknak megfelelően rétegesen, melegen (2 pont)

· Fontos számomra a divatos megjelenés (8 pont)

· Minél kevesebb, annál jobb (10 pont)

8. Általában milyen fehérneműt viselsz?

· Selymet vagy műszálas anyagút, kedvencem a tanga (10 pont)

· Csak pamut alsóneműt viselek (5 pont)

· Változó, ami jól áll (7 pont)

9. Hogyan tartod tisztán az intim részeidet?

· Többféle intim készítményt és illatosított mosakodókat használok (7 pont)

· Csak bőséges langyos vizet (3 pont)

· Kívül-belül naponta többször is tisztálkodom „odalent" (10 pont)

10. A testi együttlét után hogyan tisztálkodsz?

· Szex után azonnal lezuhanyozom (5 pont)

· A párommal előtte és utána is tisztálkodunk és pisilünk (2 pont)

· Szeretem magamon érezni a partnerem illatát (10 pont)

Értékelés:

26-48 pont: Gratulálunk, úgy tűnik, tisztában vagy azzal, hogyan előzheted meg a hólyaghurut kialakulását. Ez persze nem zárja ki a felfázás lehetőségét, de már sokat tettél azért, hogy megelőzd a bajt. A sportolás, a helyes öltözködés és a megfelelő intimhigiéné jelentősen csökkenti a hólyaghurut kockázatát.

49-71 pont: Az eredményed alapján közepes hajlamod van a hólyaghurutra. Figyelj picit jobban az életviteledre, hogy csökkentsd a fertőzés kockázatát. Az intim testrészeid tisztán tartására használj kevesebb illatos mosakodót, és ha teheted, viselj inkább pamut alsóneműt, figyelj oda a megfelelő, réteges öltözködésre és fogyassz sok folyadékot.

72-92 pont: Ha nem változtatsz, pórul járhatsz! A hólyaghurut kínos tünetei, a folytonos pisilési inger és az égő, csípő érzés bármikor jelentkezhetnek. Ha szereted falni az élet örömeit, mindenképpen figyelned kell, hiszen a heves szexuális együttlétek után könnyebben alakulhat ki hólyaghurut. A kockázatot csökkentheted, ha aktus előtt és után is pisiltek és tisztálkodtok, illetve, ha a csábos fehérneműket csak az együttlétre tartogatod, mert azok könnyedén „utaztatják" a kórokozókat a végbélnyílás felől. Mindenképp figyelj oda a helyes, réteges öltözködésre. Sose tartogasd a vizeleted túl hosszú ideig!

Ha válaszoltál a fenti kérdésekre, most már tudod, melyek azok a dolgok, amelyeken változtatnod kell, hogy minél ritkábban kelljen gyakori vizelési ingerrel, égő-csípő vizeléssel és alhasi fájdalommal bajlódnod.

Az enyhe hólyaghurut sokszor spontán vagy otthoni kezelés hatására meggyógyul Forrás: Thinkstock

Fontos, hogy az alábbi dolgokat mindig tartsd szem előtt!

Ne vidd túlzásba az intim tisztálkodást. Bőven elég, ha meleg vízzel mosakszol odalenn, a különböző kemikáliák többet ártanak, mint használnak. Szexuális együttlét után azonban mindig zuhanyozz le, és a hétköznapokban a pamut alsóneműt részesítsd előnyben. A helyes étkezés fontosságát nem lehet eleget hangsúlyozni, mint ahogyan azt sem, hogy nagyon sok betegség – így a hólyaghurut – előfordulásának esélye csökkenthető, ha sok folyadékot fogyasztasz.

Ahogy korábban már írtunk róla, az enyhe hólyaghurut sokszor spontán vagy otthoni kezelés hatására meggyógyul. A legtöbb esetben tehát nincs szükség antibiotikumra. Ha időben kezdesz el sok folyadékot fogyasztani és ezáltal jól átmosni a húgyutakat, illetve beszerzel a patikában olyan gyógynövényalapú készítményt, amely jó a felfázásra, akkor a hólyaghurut kezdeti enyhe tünetei antibiotikum szedése nélkül is elmúlhatnak. Ha mindezek ellenére sem rendeződnek a tüneteid pár nap alatt, fordulj orvoshoz! Első körben lehet, hogy a háziorvos is tudja, mit tegyél, de még jobb, ha urológust vagy nőgyógyászt keresel fel a problémáddal, aki a tüneteid meghallgatásán túl vizsgálatokat is végez, és kiválasztja a neked legmegfelelőbb orvosságot.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária támogatta.

Hirdetés

Az Urzinol medveszőlőlevélkivonat-tartalmú, vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer.

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.