Tippek a májméregtelenítés beépítéséhez az életmódjába (X)

Az egészségtelen étrend, amely túl sok feldolgozott élelmiszert és telített zsírt tartalmaz, súlyosbíthatja a zsírmájbetegséget.

Magyar Nemzet
Forrás: PR cikk2023. 03. 29. 13:08
Human,Liver,Disease,,Diagnosis,And,Liver,Treatment.,Doctor,Showing,Liver
2119234661 Fotó: Peakstock

Az egészségtelen étrend, amely túl sok feldolgozott élelmiszert és telített zsírt tartalmaz, súlyosbíthatja a zsírmájbetegséget.

A zsírmájbetegség, más néven nem alkoholos zsírmájbetegség (NAFLD) olyan állapot, amelyben a májban felesleges zsír halmozódik fel. Ez az állapot az enyhétől a potenciálisan életveszélyesig terjedhet, és akkor alakul ki, ha a máj nem bontja le vagy nem metabolizálja megfelelően a zsírt. Fontos ismerni a zsírmájbetegség jeleit és tüneteit, hogy idejekorán kezelhető legyen.

A zsírmájbetegség jelei és tünetei jellemzően a fáradtság, a fogyás, a hasi fájdalom, a gyengeség, a sárgaság (a bőr sárgás árnyalata), a hányinger, a rossz étvágy és a viszketés. További tünetek lehetnek az ízületi duzzanat, a túlzott izzadás az éjszakai órákban, a vizelet sötét elszíneződése és/vagy fokozott szomjúság. 

Súlyos esetekben súlyosabb tünetek is kialakulhatnak, mint például sárgás szem vagy bőrelszíneződés a vérben lévő abnormálisan magas bilirubinszint miatt.

Ha hosszú ideig nem kezelik, vagy ha bizonyos kockázati tényezők, például elhízás vagy cukorbetegség áll fenn, a zsírmájbetegség májzsugorodássá alakulhat, ami a májszövet maradandó hegesedése, amelyet a túlzott alkoholfogyasztás vagy más krónikus májbetegségek, például hepatitis okoz. 

Doctor,Standing,With,Folder,liver,health,Concept
Forrás: Shutterstock

 

Hogyan maradjon a helyes úton?

Az egészségtelen étrend, amely túl sok feldolgozott élelmiszert és telített zsírt tartalmaz, súlyosbíthatja a zsírmájbetegséget, mivel ezeket az élelmiszereket a szervezet nehezen tudja elég gyorsan lebontani, ami a zsírok felhalmozódását eredményezi a szervszövetek, például a máj sejtjeiben, ami idővel gyulladáshoz és hegesedéshez vezet. 

A májtisztítás házilag főként tápanyagokban gazdag élelmiszerekből áll, mint például gyümölcsök, zöldségek, diófélék, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonafélék, sovány fehérjék (hal, baromfi, tojás stb.), sok víz, zöld tea vagy gyógyteák segítenek kiöblíteni a méreganyagokat a szervezetből, miközben segítenek megvédeni a szöveteinket érő szabad gyökök és oxidatív stressz okozta további károsodásoktól. 

A rendszeres testmozgás segít javítani a keringést, így a megfelelő működéshez szükséges tápanyagok gyorsabban jutnak el céljukhoz, miközben segít csökkenteni a NAFLD-vel járó gyulladást.

Emellett az olyan gyógynövényekkel való kiegészítés, mint a máriatövis, a gyermekláncfűgyökér, az articsókalevél, a kurkuma, a gyömbér, a fokhagyma, a kamilla stb. mind jótékonyan hatnak az általános egészségi állapot javítására, miközben olyan speciális szerveket céloznak meg, mint a máj, hogy fokozott tisztító hatásukkal támogassák a megfelelő működéshez szükséges természetes méregtelenítő képességeit.

Tippek a máj tartós egészségének megőrzéséhez

Szerencsére számos természetes módszerrel segíthet a májának. A májtisztítás házilag könnyen elvégezhető. Íme néhány tipp, hogy segítsünk a kezdésben:

1. Töltse fel magát rostokkal. A sok rostban gazdag étel fogyasztása segít a szervezetnek megszabadulni a méreganyagoktól, mivel megköti őket az emésztőrendszerben és lehetővé teszi, hogy kiürüljenek a szervezetből, mielőtt kárt okozhatnának. A jó rostforrások közé tartoznak a gyümölcsök és zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a hüvelyesek, a diófélék és a magvak.

2. Igyon sok vizet. A víz segít kiöblíteni a méreganyagokat a szervezetből, és az optimális eredmény érdekében egész nap fogyasztani kell. A legjobb eredmény elérése érdekében törekedjen legalább napi 8 pohárra.

3. Fogyasszon egészséges zsírokat, például avokádót és olívaolajat. Az egészséges zsírok elősegítik az egészséges májműködést, mivel biztosítják a máj számára a természetes tisztuláshoz szükséges alapvető tápanyagokat.

4. Kerülje a feldolgozott élelmiszereket és a cukrot, amennyire csak lehetséges – ezek az élelmiszerfajták megterhelhetik a májat a magas tartósítószer-, vegyszer-, telítettzsírsav-tartalmuk stb. miatt, amelyek mind többletmunkát igényelnek a májától a megfelelő feldolgozásukhoz!

5. Fogyasszon a máj méregtelenítését támogató gyógynövényeket, például articsókakivonatot vagy gyermekláncfűteát – mindkettő erős fitokemikáliákat (növényi vegyületeket) tartalmaz, amelyek segítenek serkenteni az epetermelést és növelik a kiválasztás hatékonyságát a belekben, ami segíti a méreganyagok gyorsabb eltávolítását a szervezetből!

6. Vegyen be akupunktúrát vagy masszázsterápiát a rutinjába – mindkettőről ismert, hogy csökkenti a stressz-szintet, ami segítheti a jobb általános egészségi állapotot, beleértve a jobb nyirokelvezetést (ez a folyamat jelentősen segíti a méreganyagok eltávolítását).

7. Szedjen étrend-kiegészítőket, például máriatövist (természetes gyógynövény), N-acetilciszteint (egy aminosav) vagy szelént (egy esszenciális ásványi anyag). Mindhárom segít megvédeni a májat az oxidatív stressz okozta szabadgyökös károsodástól, miközben a méregtelenítési folyamatokat is segíti – együttesen verhetetlen erőművet alkotnak! Egy ilyen étrend-kiegészítőt megalkotott a Golden Tree szakértőcsapata is.

Válassza ki az Önnek legmegfelelőbb módszert, és kezdje el alkalmazni még ma!

A májméregtelenítés általános megközelítése magában foglalja bizonyos kiegészítők vagy gyógynövények szedését, amelyek arról ismertek, hogy megszabadítják a szervezetet a méreganyagoktól. Ezek közé tartozik a máriatövis, a C-vitamin, a gyermekláncfűgyökér-kivonat, az articsókalevél-kivonat és más gyógynövényes szerek. Ezek mindegyike szedhető étrend-kiegészítőként vagy teaként, hogy segítse a máj tisztítását. 

Végül, ha még intenzívebb módot keres a májtisztításra, akkor érdemes megfontolnia, hogy szakemberrel elvégeztesse a vastagbélöblítéses kezelést. Ez a fajta kezelés magában foglalja a vastagbélben felgyülemlett salakanyagok kiöblítését a végbélen keresztül a vastagbélbe juttatott meleg vízzel. Ezt általában más tisztító kezelésekkel, például gyógyteákkal vagy gyümölcsléböjtöléssel együtt végzik a legjobb eredmény elérése érdekében.

Összességében egy csodálatos májtisztítást mindenkinek érdemes megfontolnia, ha jobb energiaszintet, jobb emésztést, csökkentett gyulladást és összességében jobb egészséget szeretne. Amikor kiválasztja, hogy pontosan hogyan szeretné végigcsinálni ezt a folyamatot, először végezzen némi kutatást, hogy tudja, mi válik be a legjobban önnél, és ne feledkezzen meg a diétáról és a testmozgásról sem, mint döntő fontosságú elemekről, amikor ilyen kalandra vállalkozik!

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.