Hétvégi programlehetőségek a borok és a gasztronómia szerelmeseinek

Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség -
bor gasztronómia kiruccanás magazin téli programok kirándulás utazzitthon
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Utazni és kirándulni nem csak nyáron jó, hiszen Magyarország télen is tele van varázslatos helyekkel és izgalmas programokkal. Itt vannak például a borvidékek.

A tél általában az az évszak, amikor a legtöbben még az orrukat sem akarják kidugni a meleg lakásból. Sokak számára ez a passzivitás és a bekuckózás időszaka, pedig

Magyarországon számos lehetőség adódik az aktív kikapcsolódásra ilyenkor is.

Nagyokat sétálhatunk a természetben, szánkózhatunk a magasabb területeken, élvezhetjük a gyógyfürdők áldásos hatását, a szaunázást, de akár a borospincéket is meglátogathatjuk, mert ez a program sem kizárólag csak a melegebb évszakokban lehet jó móka. De hova is menjünk egy jó bor- avagy gasztrotúráért?

Móri borvidék – a legkisebb királyfi


Mór olyan, akár a mesékben a legkisebb királyfi, hiszen ez a magyarországi borvidékek közül a legkisebb. Ám ahogyan azt a mesékből is tudjuk: kicsi a bors, de erős. Így van ez a Móri borvidékkel is, ahova öt település tartozik - Mór, Csákberény, Csókakő, Pusztavám, Söréd, Zámoly -, és ahol nagyjából 20-25 fejlődő pincészet működik. A térségnek az ezerjó szőlőfajta a védjegye, amelyből finom borok készíthetőek, de akad, aki aszúval vagy vörösborkészítéssel is megpróbálkozik a vidéken.

Móron a pincék zöme télen is tárt karokkal várja a vendégeket,

sőt errefelé a poharazgatás mellett finomabbnál finomabb ételeket is kóstolhat az utazó - de akár egy vezetett bortúrára is érdemes benevezi.

Csókakő vára Forrás: Shutterstock

Egregyi pincesor – az ősi termelővidék


Az egregyi szőlőhegyet 1998-ban nyilvánították minőségi bortermelő hellyé, az itteni borokat pedig balatoni tájjellegű borokká. A pincesor egyébként Hévíztől mindössze 1,5 kilométerre található, így azoknak is remek program, akik a Hévízi Tófürdőbe látogatnak.
Egregy környékén már a római időkben is hagyományai voltak a borászatnak, s bár a török időkben a vidék teljesen elnéptelenedett, a XVIII. században betelepülő németek ismét felelevenítették a szőlőtermesztés és a borkészítés tradícióját. Leginkább az olaszrizling honos ezen a tájon, ennek ellenére a szürkebarátot és a zöldveltelinit is megtalálhatjuk a pincék kínálatában. A pincesort érdemes télen is meglátogatni, mert bár ebben az időszakban nincs nyitva minden vendéglátóegység, de amelyik fogad vendégeket, az igazán különleges hangulattal bír.

Képzeljük csak el, milyen jól esik a hidegben tett séta után egy pohárka fehérbor a cserépkályha mellett, élőzene kíséretében egy szelet házi zsíros kenyérrel.

A Hévízi Tófürdő Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség

Hercegkúti pincesorok – a világörökség listáján


Hercegkút Tokaj-hegyalja középső részén található és a XVIII. század közepén jött létre, amikor a helyi földesúr sváb telepeseket költöztetett a vidékre. Az új lakók leginkább szőlőgazdálkodásból éltek, így a településen minden családnak akadt egy pincéje a falu mellett található pincesorok valamelyikén, aKőporosin vagy a Gombos-hegyin. A hegybe vájt pincék a csúcsos bejáratokkal, növényekkel benőtt tetőkkel igazán romantikus látványt nyújtanak, hiszen olyanok,

mintha egy mesekönyv illusztrációi lennének,

nem is meglepő, hogy mindkét pincesor felkerült a világörökség listájára 2002-ben. Hercegkútra ellátogatni igazán jó családi program, még akkor is, ha a szalonnasütőket, bográcsozóhelyeket télen kevésbé tudjuk használni, a játszótérnek azonban a gyerekek a legnagyobb zimankóban is örülnek, mi felnőttek pedig - a tulajdonosokkal előre egyeztetve – akár egy hangulatos pincelátogatáson is részt vehetünk.

Hercegkúti pincesorok Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség

Az ország téli felfedezéséhez idén segítséget is nyújt a Magyar Turisztikai Ügynökség: 2022. január 10. és február 28. között az ország számos helyén találsz kedvezményes ajánlatokat, szállodák, turisztikai attrakciók, éttermek és fürdők csatlakoztak a kampányhoz, és „Téli feltöltődés" néven különböző ajánlatokkal várnak. A kedvezmények teljes listája itt található meg: https://csodasmagyarorszag.hu/gyujtooldal/teli-ajanlatok

A cikk létrejöttét a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.