Íme a Nestlé Purina zöld válasza a klímaváltozás mezőgazdasági hatásaira és a kilövő nyersanyag- és élelmiszerárakra

2022. október 07. 00:00

2022. október 07. 00:00
null

A vállalat nyugati mintára indítja el büki gyára térségében a természeti erőforrások megőrzését célul tűző, gazdákat is támogató programját. Hőgyész Annával, a Nestlé Hungária fenntarthatósági vezetőjével beszélgettünk.

Úgynevezett „regeneratív mezőgazdasági” programot indít a Nestlé állateledel üzletága, a Purina a nyugat-dunántúli régióban. Mi ennek lényege? 

A Landscape Enterprise Networks (LENs) elnevezésű program az Egyesült Királyságban alakult, ahol szintén a Nestlé kezdeményezésére indították el több helyszínen. Azután, hogy ott jelentős eredményeket tudtak felmutatni, a Nestlé úgy döntött, a stratégiai központú büki Purina gyára térségére is kiterjeszti ezt a tájalapú megközelítést. Enneklényege, hogy egy adott tájhoz, területhez kapcsolódó ökoszisztéma szolgáltatások fejlesztését biztosítsa természet-alapú, talajmegújító mezőgazdasági megoldások alkalmazásán keresztül, valamint ezek értékesítésére biztosítson piacot. A Nestlé célja, hogy 2025-re kulcsfontosságú alapanyagainak 20%-át, 2030-ra pedig 50%-át talajmegújító mezőgazdasági gyakorlatokat alkalmazó forrásból szerezze be.  A programon keresztül a vállalat közvetlenül javítani tudja az ellátási láncához kapcsolódó tájakat és környezeti szolgáltatásokat az üzleti alapú, szektorok közti együttműködés létrehozásával, ami összekapcsolja a gazdasági tevékenységeket, a társadalmat és a környezetet.

Miért pont ezt a térséget választották?

Bükön található a Nestlé Purina állateledel üzletágának stratégiai fontosságú gyára, mely régiós gyártókapacitásokkal rendelkezik és a termékek 85%-át exportra termelik. Ehhez a vállalat a magyar gazdáktól vásárolja alapanyagának több mint 50 százalékát, elsősorban gabonaféléket.

Fotó: Nestlé Hungária
Fotó: Nestlé Hungária

Mit jelent ez a megközelítés a gyakorlatban?

A talajmegújító mezőgazdasági gyakorlatok alkalmazásának köszönhetően nő a talaj vízmegtartó és szénmegkötő képessége, a biológiai sokszínűség, javul a vízminőség, viszont csökken a talajerózió mértéke és a megművelésből eredő karbon-kibocsátás

A természeti értékek, és az ehhez kapcsolódó funkciók megóvásában nemcsak a gazdák és az élelmiszeripari szereplők érdekeltek, hanem ezen funkciók előnyeit élvezik például a kormányzat, a turizmus vagy akár a közművek és egyéb szektorok is. Mondok egy példát: ha a Nestlé e program keretein belül lehetővé teszi a gazdáknak, hogy természet-alapú megoldásokkal kevesebb műtrágyát, vagy szintetikus növényvédőszert használjanak, az jót tesz a környező vizek minőségének, valamint a régió élővilágának, biológiai sokszínűségnek is. Áttételesen pedig a vízműveknek, az adott településnek, sőt a környező falvaknak és önkormányzatoknak is előnyökkel szolgál. 

Hogyan teszik érdekeltté ebben a gazdákat?

A talajmegújító mezőgazdasági gyakorlatokra történő átállás hosszú távon biztosítja a terményhozamot, hiszen választ ad több kihívásra is, mint a romló talajminőség, aszály, az orosz-ukrán háború következtében fellépő műtrágya-hiány, vagy a növekvő bemeneti költségek. Ugyanakkor rövid távon valóban járhat terményveszteséggel is, melyért kompenzálnunk kell a termelőket. A program keretében azért fizetünk a gazdáknak, hogy olyan beavatkozásokat végezzenek el, melyeknek köszönhetően kisebb környezetterheléssel termelhetőek meg élelmiszeripari alapanyagok. Ilyenek például a 2022-ben elkezdett beavatkozások, mint a takarónövények ültetése, a csökkentett talajművelés, a precíziós mezőgazdaság, vagy a szerves trágya alkalmazása.

Tehát először mindig fel kell mérni az adott területet, ahhoz viszonyítva kell kitűzni, pontosan milyen beavatkozásokra lesz szükség. Ezeket átbeszéljük a gazdákkal, akik beárazzák, megállapodunk velük a pontos részletekről, majd kifizetjük őket. Tehát nem a megvásárolt nyersanyagért fizetünk többet, hanem azért, hogy a megbeszélt beavatkozást végrehajtsák.

Miért jó ez program a Nestlé termékek fogyasztóinak?

Az élelmiszer előállítási és ellátási lánc jelenlegi működése nem fenntartható: a nyersanyag ára rohamosan emelkedik, küzdünk a klímaváltozás hatásaival is, miközben egyre növekszik a népesség és a kereslet is a termékek iránt. A helyzetet nehezíti, hogy egyre kevesebb természetes erőforrás, megművelhető talaj áll rendelkezésünkre. Ahhoz, hogy az ellátási láncok ezt kezelni tudják, és hosszú távon ki tudják szolgálni az igényeket megfelelő minőségben és elérhető áron, elengedhetetlen, hogy a természeti erőforrásokat megőrizzük, sőt megújítsuk. Ezt segíti elő ez a program. 

 

(X)

Fotók: Nestlé Hungária

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik