5 észszerű és hasznos újévi fogadalom, amit érdemes betartanod

Forrás: Shutterstock -
újévi fogadalom életmódváltás stressz egészség tudatosság fogadalom micovag2022
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szilveszterkor sokan teszünk fogadalmakat - majd az újév első felében fel is adjuk ezeket. Mi lenne, ha idén a nehezen betartható, haszontalan és butácska ígéretek helyett csak olyasmiket fogadnál meg, amiktől tényleg jobb lehet az életed? Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány szuper tippet, hogy 2022-ben teljes fényedben ragyogj!

Szilveszter éjjelén nemcsak a pezsgőtől, de a változástól is megittasodunk, és rengetegen teszünk újévi fogadalmat vagy fogadalmakat.

„Jövőre lefogyok" „Abbahagyom a dohányzást" „Jobb ember leszek" „Egészségesebben fogok élni" „Több időt szánok majd magamra" – ugye ismerősen csengenek ezek a mondatok? Nos, nincs is ezekkel semmi gond, ám ha nem vagyunk kitartóak és céltudatosak, mindezek csak üres ígéretek maradnak. Tudtad, hogy 100 emberből csak nyolc képes arra, hogy betartsa, amit korábban megfogadott? Légy kivételes, hiszen a változás te magad vagy!

Új év, új szokások

Az évváltás tökéletes alkalmat teremt arra, hogy új életet kezdjünk, és jobb, tudatosabb emberként folytassuk az eddigi életünket. Cikkünkkel elsősorban azoknak a nőknek szeretnénk segítséget nyújtani, akik változtatni szeretnének. Íme, a mi ötpontos újévi fogadalomlistánk:

1. Viszlát önsanyargatás, helló kiegyensúlyozott, boldog élet!

Mi lenne, ha idén önsanyargatás és drasztikus diéták helyett inkább arra törekednél, hogy egészségesen étkezz, és kialakíts egy kiegyensúlyozott életmódot? Fontos, hogy kis dolgokon változtass, például fehér kenyér helyett egyél teljes kiőrlésűt, vagy a köretként kedvelt krumplit cseréld le salátára. Kitartóbb leszel, és nagyobb valószínűséggel jársz sikerrel, ha reális célokat tűzöl ki, és apró lépésekkel haladsz a célod felé.

Ne csak arra törekedj, hogy a tested egészségesebb, esetleg karcsúbb legyen, hanem arra is, hogy a lelked rendben legyen. Felejtsd el az önostorozást, hiszen ha a tested hiányt szenved valamiben, azzal inkább ártasz magadnak!

Diéták helyett inkább arra törekednél, hogy egészségesen étkezz Forrás: Shutterstock

2. Nincs dohányzás, még akkor sem, ha buli van!

A „Leszokom a cigiről" az egyik leggyakoribb, és a legtöbbször kudarcba fulladó újévi fogadalom. Ennek oka részben az akaraterő hiánya, vagy az, hogy rossz módszert választasz. Fontos, hogy ne hirtelen elhatározásból, üres ígéretként ejtsd ki a szádon, hogy leteszed a cigarettát. Ha meghoztad a döntést, tűzz ki egy dátumot, és attól a naptól fogva próbáld meg mellőzni a rossz szokásodat.

Ne dohányozz bulikban, és akkor se, ha alkoholt iszol, vagy amikor úgy érzed, összeesküdött ellened a világ. Ha elhatároztad és kitartasz, garantáltan megszabadulsz rossz szokásaidtól, cserébe egészségesebb életed lesz, a megspórolt pénzről nem is beszélve!

3. Kevesebb cukor, több zöldség és gyümölcs

Az egészséges életmód nemcsak azért fontos, hogy jól álljanak rajtunk a ruháink, hanem azért is, mert egyetlen testünk van, ami életünk minden egyes pillanatában minket szolgál. Gondolj csak bele, milyen tökéletesen kell működnie a testednek ahhoz, hogy reggelente felébredj, dolgozz, fuss, vagy hogy aludni tudj.

A táplálkozás nagyban hozzájárul az egészségünkhöz, hiszen ahogy Julian Brass megfogalmazta, ha a testünk jármű, akkor az étel az üzemanyag, és azt kapjuk vissza, amit beleteszünk. Az idei évben kerüld a cukros üdítőket, a felesleges édesítőszer-bevitelt, fogyassz több zöldséget és gyümölcsöt, törekedj arra, hogy napi 2-3 liter vizet vagy cukrozatlan teát igyál, és hogy étkezz napi négyszer-ötször keveset. Hidd el, a tested hálás lesz ezekért a változtatásokért, és néhány hét múlva kicsattanó formában leszel anélkül, hogy bármiről is lemondanál, vagy éheznél.

4. Több mozgás, aktívabb mindennapok

Manapság az okostelefonok helyettünk is számolják, hány métert tettünk meg egy nap, de még jobb, ha beszerzel egy lépésszámlálót vagy okosórát, ami monitorozza, mennyire voltál aktív aznap. Törekedj arra, hogy meg legyen a napi (legalább) 5000 lépésed, így a szíved erős és egészséges marad, ráadásul karcsúbb is leszel.

A mozgékonyság mellett fontos, hogy több energiát égess el, mint amennyit beviszel. Több tanulmány is alátámasztja, hogy közvetlen összefüggés van a naponta megtett lépések száma, és az elraktározott zsír mennyisége között. A szakértők úgy vélik, napi 10 ezer lépés szükséges az egészséges élethez, törekedj tehát arra, hogy a sport a mindennapjaid részévé váljon!

Törekedj arra, hogy meg legyen a napi (legalább) 5000 lépésed Forrás: Shutterstock

5. Kerülöm a műszálat, a pamut az új divat

Nem is gondolnánk, milyen fontos szerepe van annak, hogy reggel, párás szemmel a fehérneműs fiókból melyik darabot választjuk aznapra. Tudtad például, hogy a műszálas bugyik kifejezetten egészségtelenek? A műszál segíti a káros mikroorganizmusok, köztük a Candida gomba túlszaporodását a hüvelyben. A gombák kedvelik a nedves, fülledt környezetet, ezért egy műszálas bugyiban könnyebben szaporodnak, ezzel szemben a száraz, jól szellőző pamut fehérnemű nem kedvez a gombák megtelepedésének.

Búcsúzz el tehát a műszáltól, és hidd el, hogy a pamut igenis szexi!

Érdemes kerülni továbbá a sztreccsnadrágot, és a szűk farmereket is, ezek helyett viselj gyakrabban ruhát és szoknyát, harisnyanadrág helyett pedig combfixet, hiszen a szellőzés nagyon fontos. Az illatosított intimspray-k és mosakodók irritálhatják az intim testtájékot, ezért válassz inkább illatmentes szappant és mosakodót, hogy megóvd a hüvelyflóra védelmét jelentő, enyhén savas környezetet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.