Ezeket a magyar filmeket ajánlja Rákóczi Feri

A pogány madonna
Vágólapra másolva!
A FILMIO a magyar filmek egyedülálló streaming platformja, ahol a magyar filmgyártás régi és új remekműveit lehet bármikor meg-és újranézni, kiváló minőségben, felújítva. A hétről hétre bővülő, jelenleg mintegy 500 filmes kínálatot ezúttal Rákóczi Ferivel vettük számba, akinek gyermekei épp úgy imádják a Lúdas Matyit és a János vitézt, mint a Marvel-filmeket, tehát „rést lehet ütni a pajzson, de nehéz". A népszerű műsorvezető bízik benne, hogy a mai fiatalok egyre nyitottabbak lesznek a hazai alkotásokra, saját történeteinkre és elbillennek abba az irányba, hogy elkezdenek jobban érdeklődni, hogy miről is szólt az élet a 70-es, vagy a 80-as években, miről szól a filmművészetünk: kik vagyunk mi, magyarok?
Vágólapra másolva!

Lúdas Matyi

70-es születésű vagyok, így amikor már lehetett a szülővárosomban tévét nézni, ami – pláne Újkígyóson - nem volt egyszerű, akkor mi a Lúdas Matyit vártuk és szerettük igazán; Dargay Attila, zseniális rajzfilmesünk kiváló alkotását.

A magyar szinkronról azt tartják, hogy az egyik legjobb a világon, én pedig meg merem kockáztatni; ha saját gyártású rajzfilmjeinknek színészeink adják a hangot: az világszínvonal.

Az igazáért kiálló, furfangos Lúdas Matyi sztoriját valahogy minden gyermek ismeri. Forrás: FILMIO

Nagykarácsony

A film rendezőjét nagyon régről ismerem, így külön várakozással mentem el tavaly a moziba, megnézni a Nagykarácsonyt. Előtte még azért beszéltem vele, és mondta, hogy ez a film semmi más nem akar lenni, mint egy karácsonyi mozi. Ezzel a műfajjal kapcsolatban sokunknak vannak ikonikus emlékei, de Dani (Tiszeker Dániel, a film rendezője) úgy érezte, itt az idő, hogy megszülessen ebből az első magyar verzió is. Meg is valósult, s tette mindezt óriási színészi játékkal, zseniális sztorival, ami nyilvánvalóan blőd: nonszensz, hogy egy tűzoltónak egyszer csak tériszonya lesz, mégis föl lehetett fűzni rá egy egész filmet.

A Nagykarácsony semmi más nem akar lenni, mint egy karácsonyi mozi. Forrás: FILMIO

Én nagyon bírtam az ünnep előtt még azt, sőt éppen a film egyik legnagyobb előnyének tartom, hogy megnézésével nem kezdünk el szorongani, hogy karácsony lesz, megint le vagyok maradva, épp ellenkezőleg; arra igyekszik rávilágítani ez a nagyon szellemes alkotás, hogy csináljuk csak a dolgunkat, de bizony előfordul, hogy nyomorultul megyünk a karácsony felé, ám ettől az még lehet az ünnep szép és jó, és hozhat fordulatokat.

A tanú

Valószínűleg korosztályom minden tagja tudna idézni A tanú egy-egy jelenetéből, - hiszen fejenként legalább négyezer-hatszázszor néztük meg a moziban – én is órákig tudnék beszélni a filmről. A megidézett kornak igazi jellemrajza ez a film, pont így nézett ki a 60-as évek: keserűség, szatíra, és humor. A legnagyobb csoda azonban, hogy ez a film egyáltalán miként mehetett át annak idején, hogy kerülhetett egyáltalán bemutatásra?! Valószínűleg az utolsó jelent – amely egyfajta tompítás – a film bemutatásának kompromisszuma lehetett, jelesül mindenki túlélte a cselekményt. Kevesen tudják, hogy Bacsó Péter alkotásából készült ugyanis egy cenzúrázatlan változat is és ez azért érdekes tény, mert ez a bizonyos utolsó jelenet, amelyben Virág elvtárs üvöltözik a villamoson, az az eredetiben nem volt benne, azt valószínűleg úgy kérték utólag, hogy a bemutatóra tegye bele a rendező.

A tanú az általa megidézett kornak igazi jellemrajza. Forrás: FILMIO

Zseniális alakítások és tűélesen rajzolt korportré jellemzi a filmet: valóban így éltük, így zajlottak a események, és ezt az alkotók ki is merték mondani, a hatalommal szembe mertek menni. Felfoghatatlan, hogy ezt akkoriban egyáltalán vetíthették Magyarországon.

István, a király

A FILMIO szerintem abban is zseniális, hogy számtalan elfelejtett filmélményt képes visszaidézni: az István, a királyt például a mai napig imádom, de elsőre nem jutott volna eszembe. Én újkígyósi vagyok, ahol „nyikorgó faszékes" mozink volt, de ide akár két tojásért is be lehetett ülni – ha épp nem volt pénze jegyre valakinek... Hát ebben a moziban láttam anyámmal ezt a fantasztikus alkotást is, készpénzért, majd utána jártam faluról falura a következő vetítésekre, annyira elkapott. A vizuális élmény azóta kissé megfakult, de a zenéket a mai napig hallgatom. Ez a film szerintem először a zenei betétekkel fog meg, de tagadhatatlan, hogy az államalapítás története általa könnyebben megismerhető, mint a történelemkönyvekből.

Amennyiben sikerül leültetnünk őket, akkor az István, a király cselekménye magával sodor, ebben biztos vagyok.

Az István, a király az egyik legnépszerűbb magyar rockopera, melynek zenéjét Szörényi Levente szerezte, szövegét Bródy János írta Boldizsár Miklós Ezredforduló című drámája alapján, 1981-ben. Forrás: FILMIO

A Pogány Madonna

Állandóan visszatérő élmény a Csöpi-filmek első és legfényesebb darabja, A Pogány Madonna, amelyet csillogó tekintettel néztünk meg először, másodszor és századszor is. Én tizenhét, vagy tizennyolc évesen jutottam le először a Balatonra, ugyanis mi az ország másik végén laktunk, de a filmben megjelenő életmód és életérzés, ami először is megfogott. Hiába változott sokat a magyar tenger, azt a világot, amit ez a film mutatott be, míg itt-ott azért szerencsére tetten érni.

A Pogány Madonna a Csöpi-filmek első és legfényesebb darabja. Forrás: FILMIO

A Bujtor-Kern páros hatalmasat alkotott, ráadásul a régi rendőrautók, karakterek és figurák látványa és maga a nagy rejtély is időtálló. Ugyan tagadhatatlan a Bud Spancer-Terrence Hill-párhuzam, de ez a páros, ez a film önállóan is abszolút megállja a helyét, két lábon áll a földön.

A Pogány Madonna minden megnézésekor elönt az a melegség, hogy: ez igen, ez a balatoni nyár: a vitorlásversenyek, a lángosok és a kisfröccs, ennyi!

Vadlovak – Hortobágyi mese

Ez a film a zseniális képi világával, történetmesélésével, az emberi világ minimális ábrázolásával nagyszerű alkotás lett, ezt a nemzetközi sajtó is alátámasztotta. Egy természetfilm attól lesz igazán nagy, hogy mennyi időt tettek bele, hiszen egy lovat nehézkes például konkrétan instruálni. Ezt a filmet a nyugodtabb estékre ajánlom, mikor nem akarunk borzongani, vagy röhögni csak egyszerűen megnéznénk, hogy miért szép a mi hazánk, Magyarország.

Meglepően szép és kegyetlen a hortobágyi vadlovak világa. Forrás: FILMIO

Kopaszkutya

Ennek a filmnek a bemutatását kezdjük azzal, hogy az én életemben a Hobo Blues Band kifejezetten meghatározó zenekar volt és a film megnézése után hetekig kerestem a Kopaszkutya együttest, rá kellett jönnöm, hogy ez hamis zenekarnév, hiszen főként a HBB tagjai, az akkori blues és rockélet akkori legnagyobbjai alkották, ráadásul valódi számok, valódi zenék csendülnek fel a filmben. Ha valaki zenekart szeretne csinálni, és kíváncsi arra, hogy működött ez a YouTube-világ előtt, akkor nézze meg ezt a filmet, és értse meg, hogy annak idején kinek jelenhetett meg lemeze, hogy miben rejlett a „Három T" rendszere, és mi volt a tévés szereplés záloga!

Ebben a filmben ez mind benne volt, ezt a világot mindannyian éltük volna, kinek sikerült, kinek nem. Azért érdekes maga a műfaj, az áldokumentumfilm, mert tulajdonképpen ez lehetne egy igaz sztori is, valóságként is simán fogyasztható.

A Kopaszkutya 1981-ben bemutatott zenés filmszatíra egy korabeli rockzenekar életébe nyújt bepillantást. Forrás: FILMIO

„Szeretném még megemlíteni az Egészséges erotikát, A legényanyát, és az Eldorádót, amelyek kivététel nélkül színészlegendákkal, fantasztikus történetvezetéssel és témával olyan mélységekkel vannak felvértezve, amelyet ma már nagyon kevesen mernek be- és felvállalni, vagy egyáltalán megkarcolni. Mi úgy álltunk a magyar filmekhez annak idején, hogy örültünk, hogy van, mert mást nem is nagyon tudtunk nézni, nem volt ilyen könnyen elérhető a világ összes filmje. Ám amikor ebben a tekintetben is kinyílt a világ, akkor viszont azt éreztük, hogy

a magyar film értéket képvisel.

Ha a költségvetésében nem is említhető egy lapon az amerikai filmekkel, technológiájában topon vannak a magyar filmek, ráadásul számtalan hazai filmes dolgozik külföldi produkciókon, és ezek közül többet nálunk is forgatnak éppen az említett okból. Nekünk, a magyar filmek nagy kedvelőinek az a feladatunk, hogy keltsük fel a potenciális nézők érdeklődését a hazai mozgóképek iránt, onnantól „elszabadul a pokol", ennyi!

A FILMIO, a magyar filmek gyűjteménye egyedülálló szórakoztató és kulturális szolgáltatásként, kínálja exkluzív tartalmait és a könnyű hozzáférést, ahol mindenki megtalálja kedvenc filmjei mellett a legújabb magyar mozifilmeket is - ráadásul kiemelkedő minőségben.

A cikk a FILMIO támogatásával készült. További információ itt.