Lelki problémák és sport: a súlyzózás nem fogja megoldani az életed

sport kibeszélő edzőterem hüvelyfertőzés
Manapság kezd egyre inkább „divattá" válni az egészséges életmód, aminek szerves részét képezi a helyes táplálkozás és a rendszeres mozgás. Ez szerintem teljesen rendben is van, de a környezetemben több olyan esettel is találkoztam, amikor sportos és egészséges életmód címszó alatt férfiak és nők – de főleg nők – sanyargatták magukat ész nélkül, nem számolva a következményekkel.

Az egyik edzőtársam például iszonyúan rákapott az „edzőtermezésre". Ő nem az a kategória volt, aki pózolni meg haverkodni járt le a terembe, hanem kőkeményen dolgozott, eleinte heti 3 alkalommal, aztán később heti 5 nap lett belőle. 2 hónap leforgása alatt eszméletlen eredményt produkált, ami valószínűleg annak is köszönhető, hogy közben igen szigorú diétába kezdett: csirke, rizs, fehérjeshake, víz és semmi egyéb.

A probléma az, hogy emellett rettentően stresszes életet élt, nem csoda, hogy a sportba menekült. A párjával sem álltak túl jól a dolgok, a munkahelyén pedig olyan terhelésnek volt kitéve, amit ember nem visel el. Aki kisírt szemekkel érkezik a terembe, annak vélhetően komoly problémái vannak, és ezt soha nem is titkolta, sőt, örült neki, hogy edzés közben legalább megszabadult némi feszültségtől. De a rengeteg stressz és a szigorú szabályok miatt annyira keveset evett, hogy még az eltervezett diétában előírt mennyiségeket is alulmúlta.

Forrás: Shutterstock

Ez egy darabig nem is okozott gondot, hiszen Brigi szépen fogyott, a zsír helyét pedig izmok váltották fel. Akkor kezdte csak érzékelni, hogy talán valami nem oké, amikor konstans gyengeséget tapasztalt, és azt, hogy az edzések kontraproduktívvá váltak. A terhelhetősége jelentősen csökkent, emellett folyamatos álmosságot tapasztalt, mintha valaki kiszívta volna belőle az összes energiát.

Először persze nem vett róla tudomást, és még nagyobb erőbedobással próbálta lenyomni saját magát és a gyengeségét, de mivel a helyzet egyre rosszabb és rosszabb lett, orvoshoz fordult. A háziorvos nem sokat agyalt a diagnózison, hiszen a rendszertelen étkezés, a megnövekedett izommunka és a stresszes életvitel mellett jelentkező panaszok egyértelműen vashiányra engedtek következtetni, és miután Brigi megerősítette, hogy nem szed vasat, a diagnózis borítékolható volt, már a vashiányt igazoló laboreredmény előtt is.

Hogyan függ össze a sport és a vashiány?

Amatőr vagy profi sport, de akár nehéz fizikai munka mellett is megnő a szervezet vasigénye. A vas a szervezetben fehérjéhez kötött állapotban található, és nemcsak a szervekbe oxigént szállító hemoglobin központi eleme, hanem az izmokban lévő, vasat tároló mioglobin nevű fehérje része is. Fokozott izommunka mellett pedig megnő az izmok oxigénigénye, ezáltal a vasszükséglete is.

Megfelelő vasbevitel/vaspótlás nélküli sport mellett a szervezet a vasraktárak készletét kezdi használni, ami egy idő után anémiához is vezethet. Labor nélkül ebből a sportoló azt érzékeli, hogy a sportteljesítménye csökken, az eredmények pedig nem jönnek: azaz minél többet sportolunk, annál fáradtabbá válunk. Ha még a sport mellett a kalóriabevitel korlátozása miatt diétázik is valaki, akkor még gyorsabban kiürülhetnek a vasraktárak.

Briginek tehát amellett, hogy jóval nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb életre lenne szüksége, rendszeres vaspótlással sikerült helyreállítani az energiaszintjét. Saját bevallása szerint red flagnek érzi, hogy ennyire kizsigerelte a testét, hiszen ez arra is enged következtetni, hogy a lelki terheit már nem igazán tudja kezelni. Javasoltam neki, hogy keressen egy pszichológust. Egyelőre hallani sem akar róla, de úgy gondolom, hogy pár nap alatt megemészti a tényt, és fog keresni egyet.

Nyitókép: Shutterstock

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária támogatta.

Hirdetés

A Maltofer patikában vény nélkül kapható vas(III)-komplex tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Van olyan ismerősöd, aki a problémái elől a sportba menekül?

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.