Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A tökéletes créme brulée: így lesz krémes és roppanós

Készíts gyorsan és egyszerűen créme brulée-t, ami a franciák kedvelt égetett krémes desszertje. Mutatjuk videón, hogyan lesz tökéletes.

A roppanós karamellkéreg alatt rejtőző krémhez valamennyi alapanyag kapható a sarki kisboltban is: csak tejszínt, tejet, tojást, cukrot és vaníliát kell vásárolnod. Recepttől függően a tejszín és a tej aránya változó, esetleg az egyik el is maradhat. A több tejszínt (és kalóriát) tartalmazó krém nehezebb, viszont bársonyosabb az íze.

Az utánozhatatlan aromát a frissen kikapart vaníliavelő kölcsönzi. Szükség esetén megteszi a Bourbon vaníliás cukor vagy pár csepp aroma is, de a vanília kötelező eleme ennek az édességnek. A barna és a kristálycukor íze karamellizálás után lényegében nem különbözik. A barnából sötétebb kérget készíthetsz, viszont a fehér valamivel jobban olvad.

Miben készítsük el a créme bruée-t?

10-12 cm átmérőjű, garantáltan tűzálló kerámia- vagy üvegtálkákat válassz, amelyeket csupán 3-4 cm vastagon tölts meg, hogy a krém egyenletesen megszilárduljon. Karcsúbb és magasabb formák nem ajánlottak, mert fennáll a veszély, hogy a krém belseje folyós marad.

Tálalás

A créme brulée behűtve, forró kéreggel a legfinomabb. Karamellizálás előtt beteheted a fagyasztóba 20 percre, de ez nem kötelező. A feltálalt desszert dísze a roppanós karamellbevonat, bármilyen más dekoráció csak ellopná a show-t.

Créme brulée alaprecept 

Hozzávalók:

A créme brulée-hez:
4 dl 30%-os habtejszín  
1 dl 3,5 %-os tej  
1 tk vaníliaőrlemény 
6 db tojássárgája 
5 dkg kristálycukor 

A tetejére:  
cukor a karamellizáláshoz 

Elkészítése:

1. A créme brulée elkészítéséhez egy kis lábasba öntjük a tejszínt és a tejet, hozzáadjuk a vaníliaőrleményt, és felforraljuk. A tojássárgájákat kikeverjük a cukorral, és egy szűrőn át ráöntjük a forró tejszínt. Alaposan összekeverjük az egészet.

2. Egy magas falú tepsiben elrendezünk 4 db kis, kerek, hőálló sütőformát, és elosztjuk bennük a tejszínes-tojásos keveréket. A tepsibe forró vizet öntünk, úgy, hogy legalább a sütőformák feléig érjen. Betoljuk a 150 fokra előmelegített sütőbe, és készre sütjük kb. 40 perc alatt.

3. Ha elkészültek, kivesszük mindet a sütőből, hagyjuk kissé hűlni, majd egy éjszakára a hűtőbe tesszük, hogy teljesen kihűljenek. Tálalás előtt megszórjuk a créme brulée-k tetejét a cukorral, és szakácsfáklyával karamellizáljuk. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss