Rashford vezérletével hozta a kötelezőt a csoportelsőként záró Anglia Wales ellen

Vágólapra másolva!
2022.11.29. 19:56
null
Rashford először duplázott a válogatottban (Fotó: AFP)
Anglia – Marcus Rashford két, Phil Foden egy találatával – 3–0-ra legyőzte Walest a katari labdarúgó-világbajnokság csoportkörének 3. fordulójában, ezzel megnyerte a B-csoportot. Wales egy rúgott góllal, egy szerzett ponttal a csoport negyedik helyén végezve kiesett.

 

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ
B-CSOPORT
Wales–Anglia 0–3 (0–0)
Al-Rajjan, Ahmad bin Ali Stadion, 44 297 néző.Vezette: Vincic (szlovén)
WALES:
Ward – N. Williams (C. Roberts, 36.), Mepham, Rodon, B. Davies (Morrell, 57.) – Ampadu, Allen (Colwill, 81.) – Bale (Johnson, a szünetben), A. Ramsey, D. James (H. Wilson, 77.) – K. Moore. Szövetségi kapitány:Rob Page
ANGLIA:
Pickford – K. Walker (Alexander-Arnold, 57.), Stones, Maguire, Shaw (Trippier, 65.) – J. Henderson, Rice (Phillips, 57.) – Rashford (Grealish, 75.), Bellingham, Foden – Kane (C. Wilson, 57.).Szövetségi kapitány: Gareth Southgate
Gólszerző: Rashford (50., 68.), Foden (51.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Anglia a délután simán továbbjutó Hollandiához hasonló helyzetből várhatta a csoportja utolsó meccsét: ha pontot szerez, biztosan továbbjut, kiesésre pedig csak minimum négygólos vereség esetén kellett gondolnia Gareth Southgate csapatának – a két szigetországi válogatott hosszú közös múltja során előforduló 14 walesi győzelem egyike sem volt ekkora különbségű.

Az viszonylag hamar eldőlt, hogy utóbbi lehetőséggel nem valószínű, hogy komolyan kell számolnia az angoloknak, az első tíz percben nyomasztó fölényben birtokolták a labdát, ráadásul Marcus Rashford révén a vezetéshez is közel álltak – a vb eddigi egyetlen kiállítását magáénak tudó, így eltiltott Wayne Hennessey helyett védő Danny Ward jól robbant ki a kapujából, és blokkolta a lövést.

Rashford a félidő közepén is előtérbe került: az ő lövése találta fejen Neco Williamst, aki rövid ápolás után ugyan folytatni tudta még a játék, de percekkel később le kellett cserélni – jelzésértékű, hogy a félidő középső részéből ez volt a legemlékezetesebb felidézhető esemény.

A végére még maradt egy-két szép angol támadásépítés, amelyek kaput eltaláló lövés nélkül zárultak – gól nélkül fordultak a felek a második félidőre.

Amelyről hamar kiderült, hogy az utolsó lesz a walesiek számára ezen a világbajnokságon, alig több mint négy perc játék után ugyanis szabadrúgáshoz jutott Anglia, s Rashford 20 méterről, kissé balról be is bombázta a bal felsőbe. Más kérdés, hogy ha Ward kapus nem ugrik be a sorfal mögé, védhette volna az inkább nagy erejű, semmint jól helyezett lövést.

A középkezdés után röviddel ismét a United támadója jeleskedett: megzavarta a walesi védelem bal oldalán Ben Daviest, akitől Harry Kane-hez került a labda, a lapos beadásra jól érkezett a hosszún az ezúttal kezdőként szereplő Phil Foden, aki 105 másodperccel Rashford találata után megduplázta az angol előnyt.

Ezzel a walesiek maradék lelkesedése is elszállt, főleg, mikor a félidő közepén Rashford szép szóló végén 10 méterről belőtte a harmadik angol gólt is – Ward kapus lába között vágódott a labda a jobb alsóba.

A hátralévő húsz percben már csak az volt a kérdés, hogy Anglia megszerzi-e negyedik gólját vagy sem, Walesnek nem volt reális esélyes a szépítésre. A válasz végül csak megszületett: nagy angol helyzetek után maradt walesi szempontból a 0–3, így Anglia csoportelsőként került a legjobb 16 közé, ahol majd Szenegál ellen lép pályára vasárnap. A walesiek ekkor már csak tévén követhetik az eseményeket, tekintve, hogy a csoport utolsó helyén végeztek.

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A csoport másik mérkőzésén
Irán–Egyesült Államok 0–1

A B-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Anglia 3 2 1 9–2 +7 7
2. Egyesült Államok 3 1 2 2–1 +1 5
3. Irán 3 1 2 4–7 –3 3
4. Wales 3 1 2 1–6 –5 1
A B-CSOPORT MENETRENDJE
November 21., 14.00
al-Rajján,
Kalifa Nemzetközi Stadion
Anglia–Irán6–2
November 21., 20.00
al-Rajján,
Ahmad bin Ali Stadion
Egyesült Államok–Wales1–1
November 25., 11.00
al-Rajján,
Ahmad bin Ali Stadion
Wales–Irán0–2
November 25., 20.00
al-Hor,
al-Bajt Stadion
Anglia–Egyesült Államok0–0
November 29., 20.00
al-Rajján,
Ahmad bin Ali Stadion
Wales–Anglia0–3
November 29., 20.00
Doha,
al-Tumama Stadion
Irán–Egyesült Államok0–1

 

WALES
KAPUSOK: 1 Wayne Hennessey(Nottingham Forest – Anglia),12 Danny Ward(Leicester City – Anglia),21 Adam Davies(Sheffield United – Anglia)
VÉDŐK:2 Chris Gunter(AFC Wimbledon – Anglia),3 Neco Williams(Nottingham Forest – Anglia),4 Ben Davies(Tottenham Hotspur – Anglia),5 Chris Mepham(AFC Bournemouth – Anglia),6 Joe Rodon(Rennes – Franciaország),14 Connor Roberts(Burnley – Anglia),15 Ethan Ampadu(Spezia – Olaszország),17 Tom Lockyer(Luton Town – Anglia),24 Ben Cabango(Swansea City)
KÖZÉPPÁLYÁSOK:7 Joe Allen(Swansea City),8Harry Wilson(Fulham – Anglia),10 Aaron Ramsey(OGC Nice – Franciaország),16 Joe Morrell(Portsmouth – Anglia),18 Jonny Williams(Swindon TownAnglia),22 Sorba Thomas(Huddersfield Town – Anglia),23 Dylan Levitt(Dundee United – Skócia),25 Rubin Colwill(Cardiff City),26 Matthew Smith(Milton Keynes Dons – Anglia)
TÁMADÓK:9 Brennan Johnson(Nottingham Forest – Anglia),11 Gareth Bale(csk,Los Angeles FC – Egyesült Államok),13 Kieffer Moore(AFC Bournemouth – Anglia),19 Mark Harris(Cardiff City),20 Daniel James(Fulham – Anglia)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Rob Page

ANGLIA
KAPUSOK:1 Jordan Pickford(Everton),13 Nick Pope(Newcastle United),23 Aaron Ramsdale(Arsenal)
VÉDŐK:2 Kyle Walker(Manchester City),3 Luke Shaw(Manchester United),5 John Stones(Manchester City),6 Harry Maguire(Manchester United),12 Kieran Trippier(Newcastle United),15 Eric Dier(Tottenham Hotspur),16 Conor Coady(Everton),18 Trent Alexander-Arnold(Liverpool),21 Ben White(Arsenal)
KÖZÉPPÁLYÁSOK:4 Declan Rice(West Ham United),8 Jordan Henderson(Liverpool),14 Kalvin Phillips(Manchester City),19 Mason Mount(Chelsea),20 Phil Foden(Manchester City),22 Jude Bellingham(Borussia Dortmund – Németország),25 James Maddison(Leicester City),26 Conor Gallagher(Chelsea)
TÁMADÓK:7 Jack Grealish(Manchester City),9 Harry Kane(csk,Tottenham Hotspur),10 Raheem Sterling(Chelsea),11 Marcus Rashford(Manchester United),17 Bukayo Saka(Arsenal),24 Callum Wilson(Newcastle United)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY:Gareth Southgate

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik