Hibák, amelyek miatt lemaradhat az álomállásról

önéletrajz, CV, curriculum vitae
Vágólapra másolva!
Bár Magyarországon továbbra is rekord magasan van a foglalkoztatás és történelmi mélységben a munkanélküliség, a munkaerőpiac nem "fagyott be", állást keresők, állást váltók folyamatosan mozognak azon. Az álláskeresésnél pedig nincs gyökeresen új a nap alatt. Az önéletrajz mellett a  motivációs levél nagyon fontos az állás megszerzése szempontjából, ennek ellenére sokan nincsenek tisztában vele, hogy mit nem lenne szabad beleírni. Az Elle.hu segítségével most összeszedtük azokat a hibákat, amiket szinte mindenki elkövet a motivációs levelében.
Vágólapra másolva!

Bár a megfelelő önéletrajznak kiemelt szerepe van az álláspályázat során, a motivációs levélről sem szabad megfeledkezni.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Érdemes alaposan átgondolni, benne minél több hasznos információt közölni, és mindenképpen elkerülni az alábbi hibákat:

  1. Ne legyen túlságosan hosszú: Nagyjából három bekezdésnyi szöveget érdemes írni. Ha rövidebb az sem jó, hiszen azzal azt a benyomást kelthetjük, hogy nem tudunk mit írni magunkról. Érdemes mindig a megpályázott állással kezdeni, majd utána áttérni a személyesebb dolgokra. Összességében egy oldalnál nem érdemes hosszabbat írni.
  2. Nem illik a munkaköri leíráshoz: A legtöbben rögtön elrontják a motivációs levelet azzal, hogy nem nézik meg alaposan a munkaköri leírást, figyelmen kívül hagyják a szükséges tapasztalatot, illetve az elvárt feladatokat, képességeket. Jó módszer, ha összegyűjtjük azokat az alkalmakat, amikor használtuk a munkaköri leírásban szereplő készségeket. Azonban hosszan nem érdemes írni róla, elég a levél első bekezdésében összefoglalni azt.
  3. Rossz formátum: Sokan azzal rontják el, hogy nagyon egyedivé szeretnék tenni a levelüket. Ám ebben az esetben nincs szükség bonyolult formátumra, betűtípusra vagy felesleges díszítésre. A kialakítása lehet hasonló az önéletrajzhoz, és fontos, hogy a bekezdések legyenek jól tagoltak.
  4. Önéletrajz megismétlése: A motivációs levél egy kiegészítés, éppen ezért nem érdemes benne semmit megismételni. A korábbi munkák során elért eredményeket kell benne kiemelni, ahelyett, hogy az életrajzban leírt készségeket írnánk le újra.
  5. Irreleváns tapasztalatok megosztása: Előfordulhat, hogy a korábbi munkatapasztalat nem releváns a megpályázott munka szempontjából, ezt fontos leírni a levélben. Ennek ellenére ki lehet emelni, hogy mi az, amivel kapcsolódni tudunk a pozícióhoz.
  6. Ugyanaz a motivációs levél több jelentkezésnél: Minden hirdetés eltér, így még hasonló pozíciók esetén is vannak különbségek. Ezért sosem szabad ugyanazt a levelet többször elküldeni. Mindig érdemes újat írni, vagy átírni, kiegészíteni a korábban elkészített verziót.
  7. Nyelvtani hibák: Bár apróságnak tűnhet, mégis ez az egyik legáltalánosabb hiba. Sokan vétenek nyelvtani tévedéseket, ami legtöbbször ki is zárja a személyes interjú lehetőségét. Éppen ezért mindig át kell olvasni a levelet, sőt a legjobb ha más is átnézni azt, így kizárhatóak az esetleges elírások.