Turbéki Bernadett/sonline.hu | 2022.12.04. 14:00
Elterjedt a törpeharcsa a Balatonban, az invázió sem kizárt
Csaknem 3 ezer horgász töltötte ki október végéig a Balatoni Limnológiai Kutató Intézet online kérdőívét.

A kérdőívvel a fekete törpeharcsa elterjedését kívánják feltérképezni a Balatonban. A faj állománynagysága az utóbbi években jelentős növekedésnek indult. Elterjedésének pontosabb megismerése céljából kérték a horgászok segítségét. Habár az adatgyűjtés még folyik, a részeredményeket már megosztották az intézet internetes oldalán.

Fekete törpeharcsa
Fotó: BLKI/Takács Péter

— Ugyan a varsás fogásokban nem volt ott, a horgászok mégis nagy számban fogták a törpét. A horgászok megerősítették a tudományos kutatások eredményeit — tájékoztatott Takács Péter, az intézet igazgatója. A termőkép grádiens szerint a Keszthelyi medencében szervesebb a tó, gazdagabb tápanyagban. Ennek ellenére a tó keleti végében is rendkívül elterjedt a törpeharcsa. Ott gyakrabban észlelik, a fogások jelentős mennyiségét ez a faj adja.

 

 

— Az intézet kutatócsoportja szerint robbanásszerű a faj elterjedése, akár invázió is várható, ami a 600 négyzetkilométer vízfelületű Balatonban kezelhetetlenné válhat. Az afrikai törpeharcsa számos más, őshonos faj táplálkozási területén hódít teret magának. A szakértők szerint nincs jó állapotban az állomány. Egyelőre nincs természetes ellensége, de valószínűsíthető, hogy egy ekkora populációban előbb-utóbb felüti fejét valami olyan kórokozó, amely véget vethet a faj túlszaporodásának.

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:

 

Forrás: sonline.hu
Nyitókép: BLKI/Takács Péter

 



 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva