Vb 2022: amikor Messi az ellenfelének fekszik, hogy időt nyerjen – elemzés

RÓZANT JÁNOSRÓZANT JÁNOS
Vágólapra másolva!
2022.12.05. 15:04
Folytatjuk szakmai elemzéseink sorát a katari labdarúgó-világbajnoksághoz kapcsolódva. Korábban már foglalkoztunk a lövőcselekkel és a kirúgásokkal, most a labdafedezés lesz a téma – az Argentína–Ausztrália (2–1) nyolcaddöntőn látott konkrét példákon keresztül.

Az Argentína–Ausztrália mérkőzésen szembetűnő volt, hogy Lionel Messi még mindig milyen jól fedezi a labdát. Még szorult helyzetekben sem kapkodott, nyugodt tudott maradni azáltal, hogy megfelelően védte a labdát. Az a játékos, aki jól fedezi a labdát, mindig időt nyer saját magának.

Labdafedezés alatt alapvetően azt értjük, amikor a labdát birtokló játékos a labda és az ellenfél védőjátékosa között van, és a testével meggátolja ellenfelét abban, hogy a labdához érjen. A labdafedezésből is több technika létezik. Az említett mérkőzésen a három legfontosabb labdafedezési technikát is láthattuk.

Messi ráfeküdt az ellenfelére és átölelte – „a ráfekvéses” technika


A sárga nyíllal Messit jelöltük. A karikával jelölt játékos mutatja Messinek, hogy forduljon vissza a labdával.

 

Messi (sárga nyíl) megfordult, de nem passzolja vissza a labdát a társának…

mert egy ausztrál játékos fut a csapattársa felé, így elkezdi lefedezni a labdát, hogy időt nyerjen.

 

Messi „ráfekszik” az ellenfelére és elkezdi átkarolni. Itt még csak a jobb kezével öleli át. A védőtől távolabbi lábával, a talpával tartja a labdát.

 

 

Itt már tisztán látszik, ahogy rádől az ellenfelére és átöleli mind a két karjával, amennyire csak tudja. Ezzel az öleléssel vissza tudja tartani a védőjét a karjai segítségével, ha esetleg megpróbálná megkerülni. Illetve, ha a felső testével nem is érne a védőhöz, de az megkerülné, akkor a kezei által érezné, hogy melyik oldalról jön, így ilyen esetben ellentétesen ki tudna fordulni labdával az üres terület felé. Ebben az esetben a védő Messi bal oldala felől próbál belepöckölni a labdába.

 

Messi ezt tökéletesen érzi a ráfekvés által. Továbbra is mind a két keze rajta van a védőjén. Amikor a védője elkezdi megemelni a bal lábát, hogy belepöcköljön a labdába, akkor Messi is felemeli a bal lábát. Majd beteszi a védő lába és a labda közé, ezzel ismét levédi a labdát. Kezeivel továbbra is kontrollálja az ellenfelét.

Időközben már három védő veszi körbe igen kis területen. Ezért, ahogy a védője leteszi a bal lábát, azonnal kifordul balra, mivel a védője most erre a lábára támaszkodik, nem tudja azt mozdítani.


Messi úgy fordul ki a szorított helyzetből, hogy közben megemeli a labdát. Ez is egy labdavédő technika abban az esetben, ha a védőhöz olyan közel toljuk el a labdát, hogy az bele tudna kapni. Az emelés hatására a labda jó eséllyel a védő lába fölött megy majd el. Ahogy látjuk a következő képen, így is történt.


Az ausztrál védő hiába emelte a jobb lábát, a labda elment a lába fölött, így Messi tisztára játszotta magát.

 

A labdafedezések által még szorongatott helyzetekben is elegendő időt nyerhetünk egy jó megoldás kiválasztásához. Messi még a nehéz helyzetekben is nyugodt tud maradni, hiszen mindig van ideje.

Fontos elmondani, hogy a bemutatott példát nemcsak a világklasszisok tudják megcsinálni.Erre nem kell születni. Legyen szó a labda megemeléséről (ha túl közel toljuk el a védőhöz képest), vagy a ráfekvéses labdafedezésről, ez mind tanulható!

A ráfekvéses technika mellett van még két másik fontos labdafedezés is. Az egyik, amikor oldalasan fedezzük a labdát és eltartjuk kézzel magunktól az ellenfelünket. Illetve, amikor a védőnk mezét megfogjuk és magunkhoz szorítjuk az ellenfelünket, így nem tud megelőzni minket.

Erre a két technikára is volt példa a mérkőzésen.

CIKKÜNK FOLYTATÁSÁT, A MÁSIK KÉT TECHNIKÁRÓL, IDE KATTINTVA OLVASHATJA!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik