Cristiano Ronaldo narcisztikus és hiú, de cseppet sem idióta

Futótűzként terjedt el a hír, hogy Cristiano Ronaldo megsértődött, amiért várhatóan a szombati, Marokkó elleni negyeddöntőben is csak csere lesz a katari világbajnokságon. A portugál szövetség cáfolta, hogy a távozásával fenyegette meg a szövetségi kapitányt, de ma is, amikor nehéz kihámozni az igazságot a ránk zúduló hírek áradatából, kicsit gondolkodva ki lehet találni, mi a valós és mi az ostobaság.

2022. 12. 08. 14:40
Cristiano Ronaldo
(FILES) In this file photo taken on October 16, 2022 Manchester United's Portuguese striker Cristiano Ronaldo reacts during the warm up prior to the English Premier League football match between Manchester United and Newcastle at Old Trafford in Manchester, north west England. - Manchester United said on November 18, 2022 the club have "initiated appropriate steps" following an explosive interview by Cristiano Ronaldo that left his future at Old Trafford in doubt. The five-time Ballon d'Or winner said he did not respect United manager Erik ten Hag and took aim at the club's owners, the Glazer family, during the 90-minute interview aired on TalkTV. (Photo by Ian Hodgson / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. / Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez már valahol a kétségbeesés jele is. Óriási a versengés a hírek után, minden médium mindenáron meg akarja előzni a másikat, ezért a tények szerepét részben vagy egészben átveszi a fantázia és a feltételes mód – elvégre az élet annyiféleképpen alakulhat, miért ne alakulna éppen így? Például úgy, hogy megsértődik, mert nem kezdett a nyolcaddöntőben, vélhetően a kispadról hallja majd szombaton délután a kezdőrúgást engedélyező sípszót is, ezért aztán úgy dönt, hogy durcásan összepakol, hátat fordít a portugál válogatottnak, és hazautazik a családjához.

 

Ha ez így van, akkor valóban világszenzáció. Ha nincs, akkor ostobaság, felelőtlen játék egy ember sorsával, lelkiismeretlen klikkvadászat. Márpedig csütörtökön reggel villámgyorsan terjedt el a világhálón, hogy a 37 éves, ötszörös aranylabdás játékos rendkívül megsértődött Fernado Santos döntésén, szerinte a szövetségi kapitány csak engedett a közvélemény nyomásának – egy előzetes felmérésen a portugál emberek hetven százaléka szerint a kispadon lenne Ronaldo helye a vb-n –, és ezért maradt ki a kezdőből. Akadt portál, amely tudni vélte, hogy a futballista a meccs másnapján sem volt hajlandó a cserékkel edzeni, inkább az edzőteremben maradt erősíteni a kezdőkkel, és kilátásba helyezte, hogy ha a folytatásban is csak perememberként számítanak rá, akkor elhagyja Katart és a világbajnokságot.

Helyben vagyunk.

A vicc, vagy inkább szomorú az, hogy néhány órával később már ezzel a címmel jelentek meg cikkek: „Cristiano Ronaldo nem fenyegetőzött az edzőtábor elhagyásával!” Ott tartunk ebben az ügyben, mintha valaki abból akarna szenzációt gyártani, hogy a kutya nem harapta meg a postást – csak hogy a klasszikus kötelező tananyagot idézzük fel az újságíró-iskolák elemi tagozatából.

 

Rendben, megszoktuk, a fake news világában élünk, napjaink ránk zúduló hírtömegében roppant nehéz elválasztani a búzát az ocsútól, de van rá egy remek módszer. A gondolkodás. Ez, bár talán fárasztó, igen sokat segíthet, hasznos tevékenység. Cristiano Ronaldo másfél évtizede építi önmagát a világ szeme előtt. A szorgalmával, az alázatosságával, a futballimádatával, a jótékonyságával emberek millióinak a példaképe, az egyik közösségi portálon a követőinek a száma a múlt hónapban lépte át a félmilliárdot (!). Divatos szóval élve a tudására alapozva olyan brandet épített fel, amely a népszerűségét meglovagolva milliárdos nagyságrendet jelent euróban mérve is, ami nemcsak neki és a leszármazottjainak, hanem a környezetében élőknek és dolgozóknak is a tisztesnél jóval jobb megélhetést nyújt.

Ha neki el is menne az esze mindezt egy durcás pillanatban lerombolni, akkor ebben a környezetben biztosan lenne néhány józan ember, aki inkább leüti vagy bedrogozza, de megakadályozza egy bálvány látványos és cseppet sem kifizetődő bukását. Bár a felmérés szerint tényleg sok honfitársa gondolja úgy, hogy 37 évesen csereként többet tudna segíteni a csapaton, Cristiano Ronaldo még mindig Isten után a következő a Portugáliában, ha meglépné azt, amit a sajtó egy része sejtet, azt a szenvedélyes luzitánok hazaárulásnak vennék, ő pedig a pokol legmélyebb bugyrába hullana alá.

CR7 fogalom a futballban. Lehet, hogy nárcisztikus, lehet, hogy az egója kilóg a Föld légköréből, alighanem végtelen hiú is, ám egyben biztosak lehetünk: nem idióta.

A Portugál Labdarúgó-szövetség (FPF) közleményt adott ki, ebben azokra a sajtóhírekre reagált, amelyek szerint Cristiano Ronaldo megfenyegette Fernando Santos szövetségi kapitányt, hogy hazautazik Katarból.

„A csütörtökön megjelent hírek arról számolnak be, hogy Cristiano Ronaldo Fernando Santos szövetségi kapitánnyal folytatott beszélgetése során azzal fenyegetőzött, elhagyja a válogatottat. Az FPF szeretné tisztázni, hogy Cristiano Ronaldo soha nem fenyegetőzött a válogatott elhagyásával a katari tornán.
Cristiano Ronaldo nap mint nap egyedülálló rekordot épít fel a válogatott és az ország szolgálatában, amit tiszteletben kell tartani, és ami a válogatott iránti megkérdőjelezhetetlen elkötelezettségről tanúskodik. Portugália válogatottsági rekorderének elhivatottságát egyébként ismét megmutatta a Svájc elleni győzelem során.

A nemzeti csapat az első naptól fogva teljesen elkötelezett és lelkes Portugália valaha volt legjobb világbajnoki részvétele érdekében.”

Borítókép: Cristiano Ronaldót biztosan nem boldogítja a helyzete (Fotó: AFP/Ian Hodgson)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.