Bosszúállás Márki-Zay földadója

Az élelmiszerárak emelkedésén keresztül az egész társadalmat sújtaná a Márki-Zay Péter vezette Hódmezővásárhelyen jövő évtől érvényes földadó – mondta lapunknak Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. Ezért a szervezet és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége aláírásgyűjtést indított az intézkedés ellen, amellyel azt szeretnék elérni a kormánynál, hogy soha többé ne sújthassák földadóval a magyar gazdákat.

Magyar Nemzet
2022. 12. 09. 12:30
null
Budapest, Móricz Zsigmond krt. Országgyűlési választás kampánykörút. Márky-Zay Péter, Karácsony Gergely, Orosz Anna Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mindent megteszünk, hogy mielőtt az adó befizetése esedékessé válik, megakadályozzuk azt – közölte lapunk megkeresésére Győrffy Balázs a Hódmezővásárhelyen január elsejétől kivetendő földadó kapcsán. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke felidézte: a Márki-Zay Péter polgármester által bevezetett új sarcot elsődlegesen a földtulajdonosoknak kell megfizetni, ám mivel egyrészt a gazdálkodók között maguk is sokan földtulajdonosok, illetve a bérleti díjakban a tulajdonosok már a jövő évben érvényesítik a plusz terhet, végső soron mindenképpen a gazdák fizetik ki azt.Ez pedig továbbgyűrűzve az élelmiszerárakat is megemeli majd, így gyakorlatilag a társadalom egészére negatív hatása lehet az intézkedésnek – hangsúlyozta Győrffy Balázs. 

Győrffy Balázs, a NAK elnöke emlékeztetett: a földadó bevezetését évek óta tervezi Márki-Zay Péter. Fotó: Békés Megyei Hírlap/Imre György

Hódmezővásárhelyen január elsejétől minden szántó-, kert-, gyümölcsös- és szőlőtulajdonosnak, akinek négy hektár feletti földterület van a tulajdonában, hektáronként csaknem tízezer forint adót kell fizetnie. A november 17-én megjelent önkormányzati rendelet értelmében az adót félévenként, két egyenlő részletben az adóév március 15. napjáig, valamint szeptember 15. napjáig kell megfizetni.

Márky-Zay Péter évek óta készül erre, nyilvánvaló, hogy kinézte magának azt a csoportot, amely az ő politikai közegének nem része. Ez nem más, mint bosszúállás 

– fogalmazott Győrffy Balázs. – Egyben komoly figyelmeztetés is, hogy mi várna a földtulajdonosokra és a gazdákra abban a nem túl valószínű esetben, ha a baloldal hatalomra jutna – tette hozzá. 

Jól látható az is – folytatta a NAK elnöke –, hogy a baloldal hamar magáévá tette az elképzelést – ami amúgy sem áll távol tőlük, elég csak a kuláküldözésekre gondolni –, és újabb és újabb baloldali vezetésű önkormányzat áll elő hasonló javaslattal. Győrffy Balázs elmondta: Veszprém megyében például több helyi vezető is kivetette a sarcot, ami egyes településeken akár harminc-negyven ezer forint is lehet hektáronként.

Megszólalt napokban a földadó kapcsán Lázár János építési és közlekedési miniszter, korábbi hódmezővásárhelyi polgármester is. A Délmagyar.hu tudósítása szerint a Rádió7 Közös nevező című műsorában Lázár János úgy fogalmazott: ami Vásárhelyen zajlik, az a földtulajdonosok megbüntetése, megbélyegzése és kiközösítése. – Lényegében kuláküldözés van Hódmezővásárhelyen, pontosan úgy, mint ahogy az ötvenes években volt – mondta a rádiónak adott interjúban a miniszter.

A NAK és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége határozottan elutasítja tehát a földadó kivetését, és ez ügyben aláírásgyűjtést indított.

A petíció az Agrárpetíció.hu oldalon érhető el. A dokumentumban felszólítják a településvezetőket, hogy ne sarcolják földadóval a történelmi aszályt elszenvedett gazdálkodókat, illetve hangsúlyozzák: a magyar gazdák és a magyar emberek közös érdeke a hazai agrárium versenyképességének megőrzése. Az aláírásgyűjtést követően a két szervezet kezdeményezi a kormánynál, hogy földadóval soha többé ne sújthassák a magyar gazdákat.

Borítókép: A Márki-Zay Péter által bevezetett földadót jövő január elsejétől kell megfizetniük a földtulajdonosoknak (Fotó: Magyar Nemzet/Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.