Gyász

2022.12.09. 17:07

Elhunyt Monostori János

Elhunyt Monostori János, a zalai zenei élet egyik meghatározó alakja, aki többek közt a Hevesi Sándor Színház és a Griff Bábszínház több darabjában is közreműködött zeneszerzőként, illetve számos ismert és közkedvelt formációnak volt tagja.

Gyuricza Ferenc

Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A billentyűs hangszereken játszó zenész több stílusban – jazz, pop, funk, rock – mozgott otthonosan, emellett saját projektjével az elektronikus ambient műfajában is alkotott.

Monostori János 1975-ben született Zalaegerszegen. Zenélni autodidakta módon tanult. Több helyi formációban játszott billentyűsként, többek közt tagja volt a PTH-nak, a Lorenzo-nak, a Midnight Moodnak, az Én és a többiek nevű formációnak, illetve a Backline nevű rockzenekarnak is. Alapítója volt a latin-popot játszó Intermezzo Latin Clubnak, ebben 10 éven keresztül zenélt. 1999-ben Lysis75 néven önálló projektbe kezdett, ez egy különleges formáció volt, amelynek zenei stílusa leginkább az ambient világához állt közel, de jazz, népzenei és világzenei motívumokat is tartalmazott. A Lysis75 Monostori János egyszemélyes projektje volt, amelynek dalait vendégzenészek közreműködésével rögzítette.

Monostori János zeneszerzőként együttműködött a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházzal és a Griff bábszínházzal is, több darabjukhoz komponált zenét. 2003-ban a Harisnyás Pippi mesejátékhoz, egy évre rá az Óz, a nagy varázsló mesemusicalhez, 2006-ban pedig a Kutyánszky Kázmér a versíró kutya című darabhoz. 2007-ben hangszerelőként és zneei munkatársként működött közre a Keresztút című darabban, melynek zeneszerzője az ugyancsak zalaegerszegi származású, Kajos Roland, az Exkavátor zenekar egykori dobosa volt. 2008-ban a Griff Bábszínháztól kapott felkérést arra, hogy A piros esernyő című mesejátékhoz Presser Gábor zenéjét hangszerelje át. 2012-ben már szerzői feladatokat kapott a Griff Bábszínház vezetőségétől, a Csipike, az Óriás Törpe című mesejátékhoz komponált zenét. Ugyanebben az évben készült el Az utolsó kockadobás című élményzenéje, míg 2021-ben a Csodaszarvas című rockoperában a zeneszerző Máriás Zsolt zenei munkatársaként dolgozott a Hevesi Sándor Színház megbízásából.

A színházi munkái mellett hobbizenészként is aktívan tevékenykedett. Vendégként közreműködött a Bang-Bang és a Kölyök egyes dalaiban – illetve fellépett a koncertjeiken is –, szerepelt a Columbo Jam Unit zenekarban, illetve tagja lett annak a funk-pop zenét játszó, csak rövid ideig létező Flight Mode együttesnek, amely az utóbbi évek egyik legizgalmasabb zalai könnyűzenei kísérlete volt. Legutóbb az énekes-gitáros-dalszerző Takáts Eszterrel dolgozott együtt, MoJazzter nevű közös projektjük a hazai underground színtér egyik legnagyobb ígéretének számított.

Monostori János Zalacsében élt, a zene mellett képzőművészettel, kőfaragással és gravírozással foglalkozott még.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában