A németeknek nem kell a gáz az új vezetéken keresztül

A német szövetségi kormány továbbra sem tervezi az orosz földgáz Németországba szállítására épített Északi Áramlat 2 földgázvezeték beindítását – jelezték szerdán Berlinben.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 05. 17:31
Borítókép: az Északi Áramlat gázvezeték az északkelet-németországi Lubminban egy ünnepélyes átadáson 2011. november 8-án (Fotó: John Macdougall/AFP)
Borítókép: az Északi Áramlat gázvezeték az északkelet-németországi Lubminban egy ünnepélyes átadáson 2011. november 8-án (Fotó: John Macdougall/AFP)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nice try, azaz szép próbálkozás – fogalmazott tájékoztatóján Christiane Hoffmann helyettes kormányszóvivő a Gazprom közleményével kapcsolatban, amelyben az orosz állami energetikai óriáscég az utóbbi napokban észlelt szivárgásokkal összefüggésben kifejtette, hogy az Északi Áramlat 2 B jelű vezetékszálán technikai szempontból lehetséges a szállítás megindítása, és már csupán egy hivatalos német hatósági megerősítés szükséges arról, hogy ez a lehetőség fennáll.

Christiane Hoffmann hangsúlyozta, hogy Oroszország nem kívánt szállítani, amikor volt erre lehetősége az Északi Áramlat 1 vezetéken, hanem inkább politikai kifogásokat keresett, így a német kormány értékelése szerint nem megbízható szállító, függetlenül attól, hogy melyik vezetékrendszerről van szó.

Az Északi Áramlat 2 vezetékei az Északi Áramlat 1 két vezetékszálával párhuzamosan, a Balti-tengerben futnak. Lefektetésüket tavaly fejezték be, és el is indították a rendszer üzembe helyezését célzó hivatalos németországi eljárást, amelyet a szövetségi kormány február 22-én felfüggesztett, válaszul arra, hogy Moszkva a nemzetközi jog előírásaival ellentétben elismerte a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadás területek függetlenségét.

Moszkva így csak az Északi Áramlat 1-en szállított földgázt, amelynek mennyiségét az Ukrajna ellen indított háborújának februári kezdete óta jelentősen visszafogta, majd augusztusban teljesen leállította a rendszert.

Szeptember végén szivárgást észleltek mindkét vezetékrendszeren. Szerdán a Der Spiegel című német hírmagazin a hírportálján azt írta, hogy a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) megállapításai szerint célzott szabotázs történt, és a művelet nagyfokú összetettsége miatt valószínűsíthető, hogy valamilyen állami szereplő van a háttérben.

Christiane Hoffmann a Der Spiegel jelentésével kapcsolatban kérdésre válaszolva közölte:

Egyelőre csak annyit lehet kijelenteni, hogy az eset minden körülménye szándékos szabotázsra utal.

Az ukrajnai háború előtt Németország a földgázfelhasználásának bő ötven százalékát fedezte orosz importból. A szövetségi kormány legutóbbi adatai szerint júniusig 26 százalékra csökkent ez az arány, és Norvégia vette át a legnagyobb szállító szerepét 27 százalékos aránnyal. A kormány tervei szerint 2024-re tíz százalék alá csökkentik az orosz import arányát. Ezt szolgálja egy sor fejlesztés: felépítenek a többi között négy tengeri terminált, amelyek cseppfolyósított földgáz (LNG) fogadására alkalmasak. Az elsőt Wilhelmshavenben a télen tervezik üzembe állítani.

A szövetségi közüzemi hálózati felügyelet (Bundesnetzagentur) szerdai jelentése szerint Németország földgázellátása stabil, bár a helyzet feszült, és nem zárható ki, hogy további romlik. Mint írták, az Északi Áramlat 1 és Északi Áramlat 2 vezetékeken történt események nem befolyásolják az ellátást, hiszen az Északi Áramlat 1-en a meghibásodás előtt szünetelt a szállítás, az Északi Áramlat 2-t pedig nem helyezték üzembe.

Közölték, hogy a földgáztározók töltöttségi szintje 92,53 százalék. Hozzátették, hogy a nagykereskedelmi árak erősen ingadoznak, de az utóbbi időben jelentősen csökkentek, az előző héten több mint ötven százalékkal. Ugyanakkor a vállalatoknak és a háztartásoknak így is nagyon magas gázárakra kell számítaniuk – emelte ki a Bundesnetzagentur, hozzátéve, hogy a hatóság kifejezetten hangsúlyozza a takarékos földgázfelhasználás fontosságát.

 

Borítókép: Az Északi Áramlat gázvezeték Németországban (Fotó: AFP/John Macdougall)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.