Legyőzte a Honvédot, és a nyolc közé jutott a Vasas a Magyar Kupában

Vágólapra másolva!
2023.02.07. 18:50
A MOL Magyar Kupa nyolcaddöntőjében a Vasas a Budapest Honvédot fogadta, és Zimonyi, majd Hinora góljával 2–0-s győzelmet aratva továbbjutott.
Zimonyi Dávid (jobbra) góljával szerzett vezetést a Vasas az első félidőben (Fotó: Török Attila) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK
Zimonyi Dávid (jobbra) góljával szerzett vezetést a Vasas az első félidőben (Fotó: Török Attila) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK

MOL MAGYAR KUPA
NYOLCADDÖNTŐ
VASAS–BUDAPEST HONVÉD 2–0 (1–0)

Budapest, Illovszky Rudolf Stadion, 1200 néző. Vezette: Andó-Szabó Sándor (Albert István, Csatári Tibor)
VASAS: Dombó – Szivacski, Hegedűs J., Litauszki, Deutsch B. (Ódor, 86.) – Hinora, Hidi P. (Szilágyi Sz., 67.), Márkvárt – Ihrig-Farkas (Berecz Zs., 57.), Holender (Radó, 57.), Zimonyi (Novothny, 67.). Vezetőedző: Kondás Elemér
HONVÉD:
Tujvel – Szabó A., Prenga, Lovric – Eördögh (Jonsson, 82.), Gomis (N. Mitrovics, 61.), Plakuscsenko, Kocsis D. (Samperio, 61.), Tamás K. – Krajcsovics (Domingues, 67.), Ennin (N. Lukics, 61.). Vezetőedző: Dean Klafuric
Gólszerző: Zimonyi (22.), Hinora (90+2.)
Kiállítva: Prenga (90+3.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Kedd este, hét óra, mínusz öt fok a kezdéskor: minden adva volt ahhoz ezen a teliholdas estén, hogy még azok is más programon gondolkodjanak, akik egyébként csapatuk minden meccsére kimennek. A hatszoros bajnok Vasas és a tizennégyszeres bajnoki aranyérmes Honvéd összecsapása azonban még így is kicsalogatott ezerkétszáz nézőt a MOL Magyar Kupa-nyolcaddöntőre az Illovszky Rudolf Stadionba. Egészen népes volt a vendégszektor is, amely tagjainak már a kezdőrúgás előtt járt a piros pont: megtörték a néma csendet, amikor a Vasas közelmúltban elhunyt legendáira, Mészöly Kálmánra és Mészáros Ferencre emlékeztek a stadionban, de csak azért, hogy vastapsukkal fejezzék ki a két angyalföldi csillag iránti tiszteletüket.

Gyakori jelenség bármely ország bármely osztályában, hogy a kiesés ellen harcoló csapatok úgymond „elengedik” a kupasorozatot, és a bennmaradásra összpontosítják az erejüket a tavaszi szezonban. Mi a helyzet azonban két olyan együttes összecsapásán, amelyek az NB I utolsó két helyét foglalják el azonos pontszámmal? Kíváncsian vártuk, hogy az összeállítás alapján le lehet-e szűrni: melyik csapatnak fontosabb az idei kupaszereplés. Ha azonban a legutóbbi bajnoki mérkőzéseik kezdőcsapatát hasonlítjuk össze a mostani kezdőkkel, nehéz választ adnunk a kérdésre, merthogy a Vasasnál hárman (Szivacski Donát, Hegedűs János, Hidi Patrik) maradtak a Puskás Akadémia elleni kezdőből, a Honvédnál pedig ketten (Makszim Plakuscsenko, Herdi Prenga) a Kisvárda ellenihez képest.

Mindkét csapat elengedte volna hát a Magyar Kupa fülét még gondolatban is?

Az egyiknek viszont tovább kellett jutnia mindenképpen, és ehhez a Vasas került lényegesen közelebb a 22. percben, amikor Hinora Kristóf kiugratta Holender Filipet, aki aztán középre passzolt Zimonyi Dávidhoz, a hazaiak támadója pedig becsúszva, hat méterről a jobb alsó sarokba lőtte a labdát.

Tudatosabban és kevesebb hibával játszott a Vasas, de a piros-kékek játékában is sok volt a pontatlanság, többször kecsegtető helyzetet hiúsított meg egy-egy pontatlan átadás vagy technikai hiba. Ez is belefért viszont a Vasasnak, mivel a kispestiek ötlettelenül futballoztuk. Csak a félidő legvégén tudták veszélyeztetni a Vasas kapuját, de akkor is csak 25 méteres átlövéssel, amelyet Makszim Plakuscsenko kísérelt meg. Nem sokkal előtte egy Honvéd-beadásnál úgy tűnt, kézzel ért bele a labdába a Vasas védője, Litauszki Róbert, a játékvezető viszont nem így látta, és mivel a Magyar Kupa ezen szakaszában még nincs VAR, vissza sem lehetett nézni a vitás esetet. A jelenlegi szabályok alapján nem elképzelhetetlen, hogy a VAR-vizsgálat után büntetőt ítélt volna Andó-Szabó Sándor.

Mint ahogyan már a második félidőben, a 60. percben is könnyen ki lehetett volna állítani Deutsch Lászlót, aki csúnyán megrúgta Kocsis Dominikot (sárgával megúszta a Vasas védője). Nem pártolt el a szerencse a Vasastól négy perccel később sem, amikor Jairo Sampeiro kapura emelte a labdát, amelyet Hinora Kristóf a gólvonalról fejelt ki.

Meglehetősen eldurvult egyébként ebben az időszakban a mérkőzés, csak úgy röpködtek a lapok, bő negyedórán belül négyen is figyelmeztetve lettek. A Honvéd-lehetőségek is megszaporodtak, átvette a játék kezdeményezését a vendégcsapat, amely a hajrában megint hiába szeretett volna tizenegyest kapni Litauszki Róbert újabb kezezésgyanús megmozdulása után. Ekkor már a sok csere miatt egyre több alapvetően kezdőnek számító játékos volt a pályán, fokozódott a feszültség. Aztán a ráadás perceiben egy kontra végén megszületett a második hazai gól, Márkvárt Dávid balról középre adott labdáját Hinora Kristóf előbb a lécre küldte, majd egy lépésről a kapuba terelte. A Vasas így a nyolc közé jutott, míg a legvégén Herdi Prenga második sárga lapja miatt emberhátrányba is kerülő Honvéd kiesett.

Egyelőre csak a Magyar Kupából. 2–0

HOLENDER: TALÁN EGYSZER MEGSZOKOM A HONVÉD ELLENI MECCSEKET

PERCRŐL PERCRE

90+4. perc: VÉGE! Győzelmével a legjobb nyolc közé jutott a Vasas! Köszönjük figyelmüket!

90+3. perc: A gól után reklamáló Prenga megkapta második sárga lapját, piros lap!

90+2. perc: GÓÓÓL! Eldőlt! Novothny passza után Radó ugratta ki Márkvártot, aki az alapvonal közeléből remekül centerezett Hinorához, ő elsőre még a felső lécet találta el, de az ismétlést már az üres kapuba lőtte. 2–0!

90. perc: Négy perc hosszabbítás következik.

86. perc: Cserélt a Vasas, Ódor érkezett Deutsch helyére.

86. perc: Novothny szerzett labdát a jobb szélen, majd betört a 16-oson belülre és az oldalhálóba lőtte a labdát. Pedig a másik oldalon Radó teljesen üresen érkezett...

82. perc: Cserélt a Honvéd, Jonsson érkezett Eördögh helyére.

77. perc: Plakuscsenko 19 méteres szabadrúgását Dombó könnyedén hárította.

73. perc: A melegítő vendég játékosok közül Capan kapott sárga lapot.

72. perc: Samperio betörése után Berecz mentett nagyot Lukics elől, majd Prenga fejesét fogta könnyedén Dombó.

70. perc: Márkvárt passza után Hinora 17 méterről tekerte a kapu mellé a labdát.

68. perc: Lovric rántotta le Hinorát, sárga lap.

67. perc: Mindkét csapat cserélt. A Vasasban Zimonyi helyére Novothny, Hidi helyére pedig Szilágyi állt be. A Honvédnál Domingues váltotta Krajcsovicsot.

66. perc: Szabó tette ki a pályáról Radót, sárga lap.

64. perc: Lendületes Honvéd-támadás végén Krajcsovics passza után Samperio lőtt kapura 16 méterről, a gólvonalon álló Hinora fejjel tudott menteni.

61. perc: Hármat cserélt a Honvéd, Ennin helyére Lukics, Kocsis helyére Samperio, Gomis helyére Mitrovics érkezett.

59. perc: Deutsch tartolta le a szögletzászló közelében Kocsist, sárga lap.

57. perc: Kettőt cserélt a Vasas, Ihrig-Farkas helyére Berecz, Holender helyére Radó érkezett.

51. perc: Ihrig-Farkas buktatta Gomist, sárga.

51. perc: Ihrig-Farkas passza után Zimonyi a 11-es pont magasságában eltolta Lovric mellett a labdát, de lövését Szabó blokkolni tudta.

47. perc: Krajcsovics 17 méterről lőtte kapura a labdát, Dombó gyors vetődéssel tolta szögletre a bal alsóba tartó lövést.

46. perc: Elkezdődött a második félidő, Holender révén a Vasas indította útjára a labdát.

Érkeznek a csapatok a folytatásra, csere egyik csapatban sem lesz.

45. perc: Hosszabbítás nélkül ért véget az első félidő. Zimonyi góljával a Vasasnál az előny.

45. perc: A szögletet követően óriási tűzijáték alakult ki a Vasas kapuja előtt, végül Eördögh bombázta kapu fölé a labdát.

44. perc: Plakuscsenko lőtt kapura 22 méterről, Dombó szögletre ütötte a jobb felsőbe tartó labdát.

40. perc: Kocsis vállalkozott lövésre 20 méterről, a labda magasan a kapu fölé szállt.

38. perc: Eördögh csúszott rá Hidi lábára, sárga lap.

34. perc: Eördögh csapta be védőjét egy testcsellel az ötös sarkánál, de lövését Dombó védeni tudta.

33. perc: Tamás kapu elé ívelt szabadrúgását követően Lovric fejelte kapu mellé a labdát.

31. perc: Hidi szabadrúgása után Ihrig-Farkas csúsztatta kapura a labdát, de Tujvel védeni tudott.

22. perc: A gólt követően Prengakapott sárga lapot egy korábban elkövetett szabálytalanságért.

22. perc: GÓÓÓÓÓÓL! Vezet a Vasas! Hinora ugratta ki Holendert, aki középre passzolt Zimonyihoz, a hazai támadója becsúszva, hat méterről lőtte a jobb alsó sarokba a labdát. 1–0!

11. perc: Márkvárt jó ütemben ugratta ki Holendert, de Tujvel időben lépett ki a kapuból és tisztázni tudott.

3. perc: Újabb nagy Honvéd-helyzet! Ennin kevergetett a bal szélen, majd középre ívelt, az üresen érkező Krajcsovics fejesét Dombó bravúrral védeni tudta.

1. perc: Máris nagy helyzetbe került a Honvéd, de végül a hazai védők tisztázni tudtak. Előbbi Ennin lőtte el kiszorított helyzetből a labdát, de az elgurult a gólvonal előtt, majd a hosszún érkező Tamás megismételte ugyanezt, végül Hegedűs tudott felszabadítani.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a Honvéd indította útjára a labdát.

A MOL Magyar Kupa idei kiírásában mindkét csapat két-két párharcot vívott meg eddig sikerrel. A Vasas a Balassagyarmat és a Nyíregyháza otthonában is egyaránt 2–1-s győzelmet aratott, a Honvéd a Dorog (2–0) és a Szombathelyi Haladás (2–1) ellen diadalmaskodott.

A két a múltban két alkalommal a Magyar Kupa döntőjében is találkozott egymással. 1955-ben és 1973-ban is a Vasas-siker született, előbbi meccsen 3–2-ra, utóbbin hosszabbítást követően 4–3-ra diadalmaskodtak az angyalföldiek.

Dean Klafuric, a Budapest Honvéd vezetőedzője a következőket nyilatkozta a mérkőzést megelőzőena klub honlapjának:„A kupasorozat lehetőséget ad nekünk arra, hogy bár hasonlóan nyomás alatt, de többet kísérletezhessünk a mérkőzéseken, mondhatni több mozgásterünk van. Analizáltuk a játékukat és megpróbáljuk majd a találkozón a mi akaratunkat rájuk erőltetni, a stílusunkat egyre látványosabban megcsillogtatni, teljes kontroll alatt tartani a meccset, amire eddig is törekedtünk.”

„Ugyanolyan fontos számunkra ez az összecsapás, akár egy bajnoki mérkőzés, de megkapják a lehetőséget olyan játékosok is a bizonyításra, akik eddig kevesebb szerephez jutottak. Azt nem tudhatjuk, hogy a Honvéd milyen összeállításban lép pályára, valószínű, hogy ott is lesz pár változtatás. Egy biztos: a Vasas amikor csak pályára lép, győzelmet akar aratni. Megvan annak a maga pikantériája, hogy egy találkozón dől el a továbbjutás. Tudjuk, hogy egyszeri kilencven perc alatt bármi megtörténhet, és a kupamérkőzések mindig tartogatnak meglepetéseket. A hazai pályának és környezetnek megvan a maga előnye, bízunk benne, hogy ezt ki tudjuk használni ma este.” – nyilatkozta Kondás Elemér, a Vasas vezetőedzőjea piros-kékek honlapjának.

Mindkét csapat rendkívül rosszul szerepel az elsőosztályban, hiszen a Honvéd 11., míg a Vasas 12., azaz mindketten kieső helyen állnak. A bajnokság már kétszer is összefutottak, mindkét alkalommal a Honvéd diadalmaskodott, Dean Klafuric együttese hazai pályán 2–0-ra, idegenben 2–1-re tudott nyerni. A két mérkőzésen szerzett négy Honvéd-találatból hármat a szerb támadó, Nenad Lukics szerzett.

Köszöntjük olvasóinkat! Hamarosan kezdődik a Vasas–Budapest Honvéd összecsapás a MOL Magyar Kupa nyolcaddöntőjében.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik