Közélet

Főhet Putyin feje, újabb tábornokát ölték meg Ukrajnában

Hónapok óta nem volt ilyen magas rangú vesztesége az orosz hadseregnek, most partizánok csaphattak le Uljanovra.

Ismét elvesztett egy tábornokot Ukrajnában az orosz hadsereg, legalábbis több hírforrás is erről számolt be. A Daily Mail című brit lap értesülései szerint Dmitrij Uljanovot a napokban ölték meg egy szabotázsakcióban valahol a Donbaszban. 

VOLGOGRAD, RUSSIA - FEBRUARY 2: (RUSSIA OUT) Russian President Vladimir Putin attends a wreath laying ceremony while visiting the Mamayev Kurgan, a memorial comlplex commemorating the heroes of the Battle of Stalingrad on February 2, 2023, in Volgograd, Russia. President Putin has travelled for a one-day visit to the city of Volgograd (former Stalingrad) to mark the anniversary of the major battle on the Eastern Front of the Second World War.
Fotó: Getty Images

A lap úgy tudja, a 44 éves katonai vezetőre ukrán partizánok csaptak le a frontvonal mögött, egy már az oroszok által ellenőrzött területen. Hónapok óta ő volt az első magas rangú orosz katonai vezető, aki meghalt a harcokban. A tavaly februárban indított orosz invázió első heteiben sorra vadászták le az ukránok az orosz tábornokokat, becslések szerint akár tíz katonai vezetőt is megölhettek. A legutolsót még nyáron.

Egyes vélemények szerint ez amiatt történhetett, hogy az Egyesült Államok hírszerzése is segített nekik bemérni a tábornokokat. Ezt akkor a Pentagon határozottan cáfolta. 

A Kreml ezután hátrébb is vonta magas rangú tisztjeit, helyettük a Wagner zsoldoscsoport vezette a főbb támadásokat a frontvonalakon. 

A Daily Mail szerint Uljanov ejtőernyős volt korábban, később az elit, 98-as század parancsnokává vált. Ukrajnába egy, a szeptemberben mozgósított tartalékosokból felállított ezred vezetőjeként érkezett.

 

 

tábornok szabotázs orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek