Olimpikonunk játszóterezett a kislányával, majd egyből érezte, nagy a baj

„Kórház a város szélén” – ezekkel a szavakkal értékelt lapunknak Somlyó Gergely, a Budaörsi SC klubelnöke, miután a női asztalitenisz-csapat két meghatározó játékosa, Madarász Dóra és Póta Georgina is sérülten játszott, mégis döntőbe jutottak a portugál Mirandela ellen az Európa-kupában. Póta lapunknak elmesélte a különös sérülése történetét, ami a játszótéren kezdődött.

2024. 03. 28. 5:25
PÓTA Georgina;
Budapest, 2022. július 18. Póta Georgina az osztrák Sofia Polcanova elleni mérkõzésén az asztaliteniszezõk WTT Champions versenyének elsõ fordulójában a budapesti BOK Csarnokban 2022. július 18-án. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idegenbeli 3-1-es siker után hazai pályán a 3-2-es vereség is finálét ért a budaörsieknek, akik 2021 és 2023 után kerültek ismét a döntőbe a nemzetközi porondon. De mire is utalt a klubvezető az 1970-es és 80-as évek emblematikus csehszlovák filmsorozatának a címével? Fazekas Mária térdsérülés miatt nem segíthette a társait, Madarász Dóra és Póta Georgina pedig sérülten játszott a portugálok elleni visszavágón. A világranglistán 75. Póta rutinja aranyat ért a 17 éves Matilde Pinto (260.) ellen, így a magabiztos győzelme és a döntőbe kerülés után már felszabadultan nyilatkozott derékfájdalmának történetéről.

PÓTA Georgina
Póta Georgina sérülten is hozta a fontos győzelmet (Fotó: MTI/Kim Ludbrook)

– Két hét kényszerpihenő után előző nap fél órát játszottam, hogy kiderüljön mennyire és hogyan tudok mozogni az asztalnál. Egész jól ment, igaz inkább csak kontráztam a pörgetések helyett – árulta el Póta Budaörsön lapunknak. – Két hete kezdődött a kálváriám, miután hazatértem a szingapúri Grand Smash-ről, és másnap a három és fél éves kislányommal jöttünk fel a játszótérről, majd ahogy beléptem az ajtón, akkor úgy maradtam. Éreztem, hogy nagy a probléma.

Madarász Dóra is nyilatkozott:

Póta a sérülése után még ütőt sem tudott a kezébe fogni, folyamatosan gyógytornázott és sokat pihent. – Például lefeküdtem a földre, mert tudom, hogy ilyenkor az segít –  tette hozzá. – Nem jó ilyenkor puha ágyban aludni vagy meleg vízzel fürdeni, szóval próbáltam mindent megtenni, hogy az elődöntő visszavágójára bevethető állapotban legyek. Arra sem volt garancia, hogy egyáltalán tudok játszani, ahogy az országos bajnokságon sem indultam.

 

Póta Georgina a negyedik olimpiájára hajt

A kétszeres Európa-bajnoknő végül hozta az életben maradáshoz szükséges győzelmet, ami után már csak egy siker kellett a fináléhoz. A megszakítás nélkül 21. európai idényét teljesítő, tavaly is Ek-döntős Budaörs története során hatodszor biztosan érmet szerez az európai porondon, eddig három ezüst és két bronz a mérlege. Az ezüst már idén biztos, de ahogy Póta Georgina is megfogalmazta: – Ha mindenki egészséges lesz, akkor esélyesebbek leszünk a döntőben.

A negyedik olimpiájára hajtó asztaliteniszező a következő hetekben Szlovéniában, Horvátországban és Csehországban kisebb versenyeken szeretne újabb fontos pontokat gyűjteni a kvalifikációhoz.
Visszatérve a budaörsiekhez, az Európa-kupa fináléban a Priego De Cordoba-i Museo De la Almendra Francisco Morales együttese lesz az ellenfél. A spanyolországi első meccsre az április 19–21-i, a magyarországi visszavágóra az április 26–28-i időszakban kerül sor.

Póta a videóban beszélt még a szülés utáni teniszkönyökéről, a 12 órás repülőutak hátrányáról és arról is, hogy melyik győzelemnek örült a legjobban Szingapúrban:

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.