Húsvéti piros tojás, bárány, sonka, torma: vajon mit jelképeznek?

Húsvéti asztal, sonka,tojás, kalács
DUSAN ZIDAR/Shutterstock - DUSAN ZIDAR
hagyomány szokások húsvét
A húsvéti piros tojást a nyuszi hozza és locsolkodni is illik. Mutatjuk, mit szimbolizálnak az ünnepkörhoz tartozó hagyományok.

Bár a húsvéti ünnepek tradicionális elemei közül néhány már régen kikopott a köztudatból, azért sok olyan van, amely a mai napig szerves része a családi ünnepeknek, miközben a legtöbben nem is tudják, milyen mély gyökerei vannak az ártatlan és kedves szokásoknak. Ez utóbbiakról lesz most szó. 

Húsvéti piros tojás

Ahogy a csibe tör ki a tojásból, úgy tört ki a feltámadásakor Krisztus a sziklasírból. A tojás a feltámadás szimbóluma, nem véletlen, hogy a világon mindenhol összefonódott a húsvéttal. S, hogy miért éppen pirosra festjük a tojásokat? A piros tojás színével egyszerre szimbolizálja Jézus, a Megváltó szeretetét és vérét.

húsvét, tojás, hagyomány
A tojás a feltámadás szimbóluma
Forrás: MTI/ Balázs Attila

A tojáspatkolásnak nincs keresztény múltja, abszolút magyar találmány. Nem sokan patkolnak tojást, met nem egyszerű feladat. Változatos, akár tájegységenként más-más mintát használnak, de mindegyik jelent valamit. A tojáspatkolás első lépése a tojás kifújása, amihez ki kell szúrni a tojás mindkét csúcsos végét és szájjal megfújni az egyik oldalt, hogy a másikon kifolyjon a tartalma. Kimosás és kiszárítás után jöhet a tervezés, majd a megvalósítás. A tojáspatkolás eredetileg a kovácsinasok vizsgamunkája volt: aki a tojást képes volt szépen megpatkolni, az bebizonyította, hogy elsajátította a mesterséget.

Húsvéti bárány

Korábban a hagyományos családi ünnepi asztal egyik főfogsa volt húsvétkor a bárány. Isten Bárányát, azaz Jézus Krisztust jelképezi, aki kereszthalálával, mint áldozati bárány halt meg az emberiség bűnei miatt, az emberért.

Sonka és torma, mellé fonott kalács

A téli disznóvágás a nagyböjt idejére esett, a húsfogyasztás ekkor nem volt megengedett, ezért a nyert húst ebben az időszakban volt szokás füstölni. Így lett a böjti időszak végével a sonka, mint a sertés legnemesebb része a húsvétvasárnap elsőként elfogyasztott húsétel. A mellé kínált torma, Krisztus szenvedésének keserűségét szimbolizálja.

húsvét, sonka tojás, kalács
Sonka és torma, mellé fonott kalács
Forrás: Pixel-Shot/Shutterstock

A kalácsfogyasztás szokását a kereszténység a pogány időkből vette át. A kalácsszentelés több egyháznál is szokás húsvétkor. A hagyományos húsvéti kalács fonott, kerek és sós, ám ma már a formára kevésbé adnak. Viszont a sós íz a mai napig megmaradt.

Húsvéti nyúl

Mi köze a nyúlnak húsvéthoz, pláne a tojáshoz? Még egy gyerek is tudja, hogy a nyulak nem tojnak tojást, mégis a hagyományok között szerepel. Ennek a szokásnak is pogány gyökerei vannak: a germán Ostara istennő egyik attribútuma egy színes tojásokat tojó varázsmadár, amelyet ő maga változtatott nyúllá. Mivel a keresztény ünnepek egyes elemei a pogány fesztiválokból eredeztethető, Ostara tojásai és „madárnyula” is hamar átalakult és elválaszthatatlan része lett a feltámadás szimbolikájának.

„Húsvétfa"

A barkaágra aggatott hímes tojásdíszek szinte minden ünnepi és ünnepváró asztalon ott vannak. A húsvétfa felállítása a barkaszentelés tradíciójából ered, amely az egyház egyik hagyománya volt: virágvasárnap ünnepi körmenettel emlékeztek Jézus bevonulására Jeruzsálembe. Hogy a körmeneteken távoltartsák a gonoszt, megszentelt pálmaleveleket használtak, ám nálunk, a Kárpát-medencében nem sok pálma terem, ezért kezdtek el barkát használni, és így terjedt el a barkaszentelés.

Húsvét, barka, tojás húsvétfa
A barkaágra aggatott hímes tojásdíszek szinte minden ünnepi és ünnepváró asztalon ott vannak
Forrás: Antonova Tatiana/Shutterstock

Ahogy a hagyományoknak általában, a barkaszentelésnek is van másik magyarázata, miszerint a bevonuláskor a jeruzsálemiek tiszteletük jeléül ruhákat terítettel le Jézus lábai elé, ezeknek a ruháknak a szimbóluma a barka. 

Húsvéti locsolkodás

A húsvéthétfő nem keresztény ünnep, az egyház nem is ünnepel ezen a napon. A népszokások és a vallásmentes politikai időszak tette ünneppé, mondhatjuk, hogy mindannyink tradíciója, beépült az életünkbe, és valójában a szórakozásról, játékról szól. Húsvéthétfő egyik legismertebb és legnépszerűbb szokása, hogy a férfiak meglocsolják a hölgyeket. A városi férfiak illatos vagy kimondottan büdös kölnivel, a falvak népi hagyományait örző legények vízzel. A faluban a fiúk megkeresik az előlük bujkáló leányokat, a kúthoz vonszolják őket, hogy ott tájuk zúdítsanak egy vödör hideg kútvizet. Noha a húsvéthétfő, ahogy már említettük, nem egyházi ünnep, a locsolás szokása Krisztus keresztelésére vezethető vissza, illetve a víz rituális tisztító hatására. 

A néphagyomány szerinti locsolást nemcsak mókás, de egészségügyi szempontból is hasznos tradíciónak gondolták: a régi időkben úgy tartották, hogy megvédi a lányokat a bőrbetegségektől és az élősködőktől.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.