Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

vargajudit, nők elleni erőszak
Varga Judit
Vágólapra másolva!
A Fővárosi Nyomozó Ügyészség tanúként hallgatta meg Varga Juditot – mondta el dr. Fürcht Pál főügyész, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője Budapesten. A csütörtöki sajtótájékoztatón a főügyész leszögezte: erről bővebb tájékoztatást nem adhat még. Azt mondta, hogy mindent kivizsgál a főügyészség. Amikor eljön az ideje, tájékoztatni fogják a közvéleményt a szokásosnál részletesebben a Schadl-Völner ügy kapcsán. Magyar Péter a sajtóban elmondott szavaira azt mondta a főügyész, hogy az állítása alapján valaki feljelentést tett, az ügyészség elrendelte a nyomozást emiatt.
Vágólapra másolva!

Minden, az úgynevezett Völner-Schadl-ügyben keletkezett dokumentum sorsa ismert, az adatokból feltárható valamennyi cselekmény vizsgálata a vonatkozó törvényeknek megfelelően megtörtént vagy folyamatban van - közölte még kedden a nyomozó hatóság. Ezekről részletesebb tájékoztatást a mai, csütörtöki sajtótájékoztatón ígért a Központi Nyomozó Főügyészség. 

Dr. Fürcht Pál főügyész, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője a tájékoztatón megerősítette keddi szavait, és elmondta, hogy az ügyészség töretlen gyakorlata az, hogy folyamatban lévő ügyben nem ad tájékoztatást, és arról sem, hogy milyen nyomozati cselekményeket terveznek, illetve befejezett ügyekben sem tájékoztatnak, hiszen az magyarázkodásnak tűnne. 

Éjjel-nappal a Schadl-Völner-ügyön dolgoznak

A főügyész a Schadl-Völner-ügy kapcsán azonban kiemelte: mostanra a kollégáival együtt eljuttattak egy ügyet olyan szintre, ahol egy államtitkár vádlott lett, és egy hivatásrend első számú vezetője is vádlott lett, és erre az ügyre a világ legtöbb ügyészsége büszke lehetne. Éjjel és nappal rengeteg kolléga dolgozott ezen az ügyön, és a családtagok hoztak élelmet, váltás ruhát a munkatársaknak, mert a kollégák nem hazamentek este, hanem ezen az ügyön dolgoztak.

Nem kívánok magyarázkodni

– mondta el csütörtökön Fürcht Pál főügyész, aki kiemelte, hogy olyan állítások jelentek meg a sajtóban, amelyek felháborítóak, hiszen egy nyomozás van folyamatban, amit az ügyészség rendelt el. Ez a nyomozás zajlik, tegnap is és ma is folytak, és folynak a nyomozási cselekmények. 

Varga Juditot tanúként hallgatták meg szerdán

Most már egy közszereplőnek minősülő személy, Magyar Péter állításokat tett, és felvetette, hogy bemenne elmondani az ügyészségre, mit tud. A főügyész szerint Magyar Pétert tanúként hallgatták ki, és a nyomozás továbbra is tart. Amit viszont új információként Fürcht Pál elmondott, hogy szerdán

a Fővárosi Nyomozó Ügyészség tanúként hallgatta meg Varga Juditot, de erről bővebb tájékoztatást nem kívánt adni. Azt mondta, hogy mindent kivizsgál a főügyészség. Amikor eljön az ideje, tájékoztatni fogják a közvéleményt a szokásosnál részletesebben a Schadl-Völner-ügy kapcsán.

Az ügyészség független és a legfőbb ügyész is az

A főügyész emlékeztetett arra is, hogy az ügyészséget támadás érte, és kérdésként merült fel, hogy igaz-e, hogy az ügyészség független. Fürcht leszögezte:

az ügyészség független, és a legfőbb ügyész is független, ő vezeti és irányítja ezt a szervezetet. Emlékeztetett, hogy Polt Péter tett indítványt Völner Pál mentelmi jogának felfüggesztésére.

A főügyész arra is emlékeztette a közvéleményt, hogy Simonka György és Boldog István ügyében is nyomoznak a mai napig.

Az ügyészség a jogegységért felel

Fürcht Pál elmondta, hogy az ügyészség hierarchikus szervezet, és az ügyészség felel azért, hogy az országban jogegység legyen. Amikor a bíró tárgyal egy ügyet, nem konzultálhat más bíróval, az az ügyészség feladata, hogy egy adott cselekményt jogi szempontból ugyanúgy ítéljenek meg az ország minden részében. Fürcht arról is beszélt, hogy 

a legfőbb ügyész irányítja és vezeti ezt a szervezetet, és Polt Péter döntéseit ügyészek és szakfőosztályok készítik elő, de az alsóbb fokú ügyészségek álláspontja is megjelenik a dokumentumokban. Itt nem lehetséges, hogy bárki önkényesen döntsön ügyekben, mert minden esetben az aktákban ott van az ügy előadójának véleménye is, többen dolgoznak rajta.

Mindennek nyoma van, ezt szigorú szabályok írják elő

A főügyész leszögezte: 

minden egyes adatnak nyoma van egy adott aktában, bizonyítékokról is szigorúan dokumentálni kell mindent, szigorúan nyomon követhetőnek kell azoknak lennie.

Egy ügyön nem egy ügyész dolgozik, és lehetőség van bizonyos szervezeteket is bevonni a nyomozásba. Az ügyészségi nyomozásban lehet indítványozni a nyomozási bírónál a leplezett eszköz alkalmazását, és itt nyomozási bírák döntenek. Ez egy óriási csapatmunka – tette hozzá Fürcht. A Schadl-Völner- ügyön sokszor az egész ügyészség dolgozott. Elmondta: nem egy nyomozási ügyirat van, hanem több.

Reagált a sajtóban megjelent vádakra a főügyész

Az a vád érte az ügyészséget, hogy a vádiratból kihúztak bizonyos dolgokat, és erre a főügyész elmondta, hogy 

a bizonyítékok nem "csak úgy lesznek", ezek tanúmeghallgatás útján, rejtett figyelés révén és egyéb módon keletkeznek. A vádirat azokat a tényeket tartalmazza, amiket az ügyészség bizonyíthatónak ítélt, és a tényeket alátámasztja. Nincs olyan adat, ami eltűnt volna, hiszen a Büntetőeljárásról szóló törvény szabályai szerint nyomon követhetőnek kell lennie mindennek.

Fürcht idézte Hack Péter jogtudós szavait, aki elmondta korábban, hogy a vádiratba csak az kerülhet bele, amiről az ügyész meg van győződve, hogy az megtörtént. Tehát 

csak úgy bizonyos iratokat nem lehet eltüntetni, manipulálni. 

Nem az ügyész dönt arról, mit küldenek meg az ügyészségnek, és ha megküldenek bármit, annak tehát nyoma van.

A főügyész szerint, ha kikerülnek a nyomozás során iratok a sajtóba, az nem azért baj, mert a sajtóval gondja lenne az ügyészségnek, hanem azért, mert egy lehallgatási anyag sok olyan embert érint, aki nem közszereplő, és sok olyan anyag van, ahol egy ember egy másiknak azt mondja, mit mondott egy harmadik. Ekkor könnyű hitelt adni annak, hogy az elhangzott információ igaz lehet, de ez a befolyással üzérkedés tipikus esete, ami alapján félrevezető lehet minden információ.

Büntetőeljárás adataiban, aki nem közszereplő, annak adatai nem kerülhetnek ki, ezt több törvény, és a GDPR is rögzíti.

Nem meglepő módon a dollármédia a sajtótájékoztatón megpróbálta félreértelmezni a főügyész szavait, mindenáron a folyamatban lévő ügyről akart információkat megtudni.

A baloldal sajtómunkásai durva módon ismét támadták a hatóságot, gátlástalanul próbálták elbagatellizálni a főügyész szavait, a szavába vágtak, és szinte nem hagyták szóhoz jutni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK