Már jövő hétfőn megválaszthatják Windisch Lászlót a számvevőszék élére

WINDISCH László
Budapest, 2018. december 10. Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a korrupcióellenes világnap, valamint az állami szervek korrupció elleni küzdelemben való együttműködéséről aláírt közös nyilatkozatának 7. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen az Országház Gobelin-termében 2018. december 10-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Windisch László esetében a bizottság egyértelmű megerősítést kapott arra nézve, hogy kiválóan alkalmas az Állami Számvevőszék vezetésére, hiszen egész életében pénzügyi ellenőrzési területen dolgozott - mondta Bánki Erik, az illetékes bizottság elnöke. 
Vágólapra másolva!

Windisch Lászlót, a Központi Statisztikai Hivatal elnökhelyettesét javasolja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének a parlament eseti bizottsága - közölte a testület fideszes elnöke. Bánki Erik, az ÁSZ-elnökét jelölő eseti bizottság vezetője elmondta, két jelölés érkezett a bizottsághoz: a Fidesz-KDNP Windisch Lászlót, a Mi Hazánk Kiss Ferenc könyvelőt jelölte. Az ÁSZ-elnöknek javasoltakat a nap folyamán meghallgatta a testület, amely Windisch László jelölését öt, Kiss Ferenc jelölését egy szavazattal támogatta - tette hozzá.

A kormánypárti politikus elmondta,

Bánki Erik felidézte, hogy Windisch László az adóhivatalnál kezdte munkáját, majd később a Magyar Nemzeti Bank alelnökeként vezette a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét. A fideszes képviselő szerint meggyőző volt az, ahogy Windisch László az ÁSZ irányítását képzeli el: kevesebb, de mélyebb és átfogóbb ellenőrzést szeretne, illetve megerősítené az ÁSZ támogató szerepét annak érekében, hogy minél kevesebb hibával működjenek az általa ellenőrzött szervezetek. Egy modern auditor- és tanácsadó társaságként szeretné működtetni az Állami Számvevőszéket - foglalta össze a bizottság elnöke Windisch László szavait.

Windisch László kevesebb, de mélyebb és átfogóbb ellenőrzést szeretne Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Bánki Erik, aki a gazdasági bizottságot is vezeti, elmondta, hogy a gazdasági bizottság hétfőn hallgatja meg Windisch Lászlót, és ha alkalmasnak találja a posztra, akkor még aznap szavazhat róla az Országgyűlés. Megjegyezte, az ÁSZ-elnökét a parlament kétharmados többséggel, titkos szavazással választja meg 12 évre. A politikus a Mi Hazánk jelöltjéről közölte, Kiss Ferenc végzettségét tekintve megfelelő lenne a posztra, saját könyvelőcéget vezet, de nincs tapasztalata nagyobb létszámú szervezetek vezetésében.

Arra a kérdésre, miért csak egy ellenzéki tagja van az ÁSZ elnökét jelölő eseti bizottságnak, Bánki Erik elmondta,

a testületbe a többi ellenzéki frakció is jelölhetett volna tagokat, de nem éltek ezzel a lehetőséggel.

Az ÁSZ jelenlegi elnökét, Domokos Lászlót 2010-ben választotta meg az Országgyűlés, mandátuma július elején jár le.