Már az utcán támadnak egymásra a bukott jobbikosok, teljes az összeomlás a pártban

Vágólapra másolva!
A Jobbikon belüli konfliktusok odáig fajultak, hogy Jakab Péter volt kabinetfőnöke, a mamuszos szeretőként ismertté vált Molnár Enikő a nyílt utcán esett neki Potocskáné Kőrösi Anitának, a párt jelenlegi elnökhelyettesének. Jó ideje már csak botrányoktól visszhangzik a teljesen eljelentéktelenedő baloldali párt, amely a legutóbbi választásokhoz közeledve szélsőjobboldali pártból fokozatosan Gyurcsány szövetségesévé vált. A pártban teljes a káosz: a belharcok tétje, hogy ki ellenőrzi majd a 2026-ig járó állami forrásokat. Hivatalosan még mindig Jakab Péter a párt elnöke, ráadásul néhány napon belül akár új pártot is alapíthat.
Vágólapra másolva!

A Jobbikon belüli konfliktusok odáig fajultak, hogy Jakab Péter volt kabinetfőnöke a nyílt utcán esett neki a párt jelenlegi elnökhelyettesének. A Jobbik egy hétfői utcafórumán jelent meg váratlanul Molnár Enikő, több olyan emberrel az oldalán, akik Jakab Péter arcképét viselő pólót hordtak, majd nekiestek a párt jelenlegi elnökhelyettesének. Potocskáné Kőrösi Anitától azt kérték számon, hogy a gyanújuk szerint ő szivárogtatja ki a párt belső ügyeit a médiának, és hogy nagy szerepet játszott Jakab Péter megbuktatásában. A jelenetről több videófelvétel is készült.

Potocskáné Kőrösi Anita később a Mediaworks Hírcentrum megkeresésére azt mondta, hogy Molnár Enikőék célja az volt, hogy megzavarják a Jobbik rendezvényét. Mint mondta:

Abszurd állapotok, teljes káosz

A fenti eset is jól mutatja, mára a teljes szétesés és eljelentéktelenedés útjára lépett a Jobbik. A pártban uralkodó káoszt jól jellemzi az is, hogy a birosag.hu-n megtalálható adatok szerint Gyöngyösi Márton még a Jobbik alelnöke, ahogy egyébként a tavaly decemberi párton belüli állítólagos szexuális erőszak áldozatának élettársa, Szilágyi György is alelnökként van bejegyezve a Jobbik bírósági nyilvántartása szerint. A dokumentum alapján Jakab önálló képviseleti joggyakorlása 2022. június 30-án szűnik meg, de a megszűnés tényleges időpontja nincs bejegyezve.

Azaz, a pártban egy exlex állapot alakult ki, miután az elnökcserét a hivatal még nem jegyezte be. Jakab Péter hiába a Jobbik elnöke még papíron, hivatalosan ő már nem ír alá semmit, Gyöngyösi Márton pedig még nem rendelkezik aláírási joggal.

Botrányt botrányra halmozott a Jakab-Molnár páros

Új pártot alapíthat a botrányt botrányra halmozó Jakab

A helyzetet csak tovább bonyolíthatja, hogy Jakab Péter néhány napon belül megalapíthatja új pártját. A hírek szerint a Jobbikból azért lépett ki tíz alapszervezet, hogy a bukott elnök új mozgalmához csatlakozzanak. Szotyori-Lázár Zoltán, akinek a keresztapja Vona Gábor, azt állította, hogy a „Jakab–Molnár tandem" szeretne minél nagyobb darabot kiszakítva távozni a Jobbikból, „ha már a frakciópénzt nem sikerült megszerezni".

Jakab Péternek a jövőben könnyen lehet, hogy nemcsak a pártalapítással kell foglalkoznia, mivel feljelentés-kiegészítést rendelt el a volt pártelnök nyolcvanmilliós botránya ügyében a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Ez annyit jelent, hogy a rendőrségnek összesen harminc napja van arra, hogy döntsön a nyomozás megindításáról vagy az ügyben tett feljelentés elutasításáról. Ismert, a közérdekű ügyekben tett bejelentéseiről ismert Tényi István azután tett feljelentést hűtlen kezelés és hivatali visszaélés miatt a Központi Nyomozó Főügyészségen, hogy megjelent: Jakab mintegy nyolcvanmillió forintot próbált kijuttatni a Jobbikból pár nappal azelőtt, hogy leváltották a párt frakciójának éléről. A feljelentésében Tényi hangsúlyozta,

Jakab Péter már tudta, hogy az elnökség után a képviselőcsoport vezetését is kénytelen lesz elengedni, így nyolcvanmillió forint összértékű szerződést írt alá.

Jakab a leváltása előtti hétvégén a Képviselői Irodaházban írta alá az ominózus papírokat, melyeket soron kívül küldtek be az Országgyűlés Hivatalához, hogy azokat minél előbb jóváhagyják, de legalábbis mielőtt Jakab elveszíti frakcióvezetői posztját és ezzel a jogot is, hogy egy személyben írjon alá szerződéseket – írta Tényi a Magyar Nemzet cikkét idézve a Központi Nyomozó Főügyészségnek, hozzátéve, hogy tudvalevő, hogy az Országgyűlés Hivatala a képviselőcsoportok által kötött szerződések tartalmát nem ellenőrzi, mindössze azt, hogy az adott frakciónak van-e fedezete a megjelölt összeg kifizetésére.

Jakab Péter új pártot alapíthat Forrás: Jakab Péter / facebook

Busásan jutott volna pénz a judapestezőnek is

Jakab ezt az ellenőrzést igyekezett siettetni, tudván, hogy napjai vannak hátra a frakció elnökségében – tette hozzá Tényi, aki arra is kitért, hogy mielőtt Jakab nyolcvanmilliós terve megvalósult volna, a párt frakciója megakadályozta a bukott pártelnök ismerőseinek meggazdagodását, mégpedig úgy, hogy visszatartották azt a keretet, melyből a kifizetéseket intézte volna. A jobbikos képviselőket ugyanis lemondatják az asszisztensi keret egy részéről, valamint az iroda bérlésének keretéről. Ráadásul a legutóbbi választás után már csak az lehetett képviselő, aki a teljes asszisztensi keretéről is hajlandó lemondani – áll Tényi ügyészséghez eljuttatott beadványában.

A nyolcvanmilliós botrány előtt a frakcióvezetés tudta és beleegyezése nélkül először mintegy 103 millió forint értékben kötött szerződéseket Jakab Péter.

Mint kiderült, a frakció tagjai csak azután szereztek tudomást a történtekről, hogy a hivatal már befogadta a szerződéseket, az ügyletet azonban sikerült meghiúsítani.

A képviselőcsoport tagjai visszavonták azt a képviselőknek járó pénzügyi keretet, amelyről korábban lemondtak a frakció javára, és amelyből a frakció mellett dolgozók bérét fizették volna. Így amikor a bukott elnök pár nappal később újabb szerződéseket akart leadni az Országgyűlés Hivatalának nagyjából 83 millió forint értékben, kiderült, hogy nincs mögöttük fedezet. Az egyik megbízott nem más, mint a „judapestező" Bíró László lett volna.

Manipulálás és ügyeskedés

Jakab Péter és volt kabinetfőnöke, Molnár Enikő bukásában döntő szerepet játszott, hogy a hírek szerint még idén nyáron új házba költöztek. A Metropol információ szerint Jakab Péter ismét manipulált a parlament által számára biztosított lakással. Feltételezhető ugyanis, hogy rendeltetésszerűen nem használja azt a „hivatali" ingatlant, amit az Országgyűlés évi 3,2 millió forintért bérel neki a XI. kerületi Fraknó utcában. A pénzt persze zsebre teszi a lakásért, de valójában már egy XVIII. kerületi kertes ingatlanba költözött Molnár Enikővel. Ahogy baráti körben eldicsekedett vele, „mi már kinőttük a panellakást" – tette hozzá a Metropol. A jelek szerint a XVIII. kerület egyik csendes részére, egy kertes házba költöztek a „Mamuszos" néven ismertté vált korábbi kabinetfőnökével. Innen indulnak reggelente az Országgyűlésbe. A kapu előtt esténként mindig ott áll Jakab már sokak által ismert szolgálati kocsija.

Ide költözött Jakab Péter a mamuszossal Forrás: Origo

Az új ház kapcsán felmerül a költségvetési csalás gyanúja. Jakab Péter „hivatalos", közpénzen bérelt lakása ugyanis vagy üresen áll, vagy más él benne – miközben ő valószínűsíthetően másutt él, az Országgyűlés Hivatalának tudta nélkül.

Jakab Péter körül akkor forrósodott fel igazán a levegő, amikor kiderült, hogy megpróbálta eltitkolni, hogy egyik szövetségese megpróbálta megerőszakolni egy tavalyi disznóvágáson Szilágyi György, a Jobbik volt alelnökének barátnőjét. Földi István ellen személyi szabadság megsértése miatt már meg is indult a nyomozás. Jakab utolsó mentsvárként még megpróbálta pártelnökké megválasztatni Földit, de a jelöltje csúfos kudarcot szenvedett július 2-án.

A "mamuszos"

Jakab bukásában a legnagyobb szerepet az játszhatta, hogy kabinetfőnöke, Molnár Enikő az elmúlt években soha nem látott befolyásra tett szert a pártban, és ez mára szinte mindenkinek a szemét szúrta. Molnár Enikő Jobbikban befutott karrierje korántsem nevezhető szokványosnak. A háromgyerekes anyuka korábban postai levélfeldolgozó volt, majd sokáig BKV-ellenőrként dolgozott. Munkatársai túl erőszakos, az utasokkal szemben nemegyszer agresszíven fellépő kollégaként emlékeznek rá, aki emiatt gyakran okozott kínos helyzeteket.

Aztán gondolt egy merészet és belépett a Jobbik V. kerületi alapszervezetébe.

Ezt követően mosolygott rá a szerencse, amikor a vehemens Molnárt a párt sajtóosztályára, Jakab Péter mellé irányították.

A Metropol forrásai innen eredeztetik kettőjük bensőséges kapcsolatát. Ettől kezdve Molnár Enikő sorsának alakulása csak és kizárólag Jakab Pétertől függött. Aki egyre inkább a „hátára vette" új kedvencét, vitte mindenhova magával, nem egyszer a saját családja számára is vállalhatatlan szituációkba bonyolódva. Amikor Jakab a Jobbik szóvivője lett, kizárólag Molnár Enikővel volt hajlandó együtt dolgozni. Már ekkor is többen cikkeztek arról, hogy Jakab és Molnár szimbiózisban dolgoznak, és szoros emberi viszony van közöttük.

Molnár Enikő, Jakab Péter egykori BKV-ellenőr szeretője, akit sokan csak „mamuszosként” emlegetnek kedvenc viselete miatt Forrás: Metropol

Miután Jakabot képviselőnek, majd frakcióvezetőnek választották, szinte magától értetődő volt, hogy a Parlamentbe is viszi magával Molnár Enikőt.

- jelentették ki korábban jobbikosok, akik ebben az időben kezdték őt „főtitkárnő" névvel illetni. Ezt a titulust Molnár azzal érdemelte ki, hogy egyedül rajta keresztül lehetett közel férkőzni a párt elnökéhez. Ha valaki akart valamit Jakabtól, először Molnárral kellett egyeztetnie – ez alól senki nem volt kivétel. A Metropol forrásai szerint Jakab Péter valójában Molnár Enikő bűvkörébe került. Állításuk szerint gyakran adódott olyan helyzet, hogy

Molnár Enikő ült az elnöki irodában és tárgyalt valakivel, miközben a pártelnök odakint ücsörgött a titkárnői asztalnál.

Sőt, azt állítják, hogy voltak olyan helyzetek, amikor a kabinetfőnök kávé behozatalára utasította Jakab Pétert, aki szó nélkül engedelmeskedett.

Jobbikos források korábban többször megerősítették, hogy karrierje csúcspontján Molnár volt a Jobbik legbefolyásosabb embere, aki sokszor a hatáskörét túllépve hozott szakmaiatlan döntéseket a Jobbik sorsát érintő kérdésekben. Ebből lett aztán elege nemrég a párt vezetésének, melynek következményeként egyfajta lázadás formálódott ellene, és részben ez vezetett el Jakab Péter totális bukásához.

Jakab Péter és Molnár Enikő bensőséges kapcsolatából mindenkinek elege lett a Jobbikban Forrás: Facebook

Noha a párton belül már évek óta nyílt titoknak számított, a szélesebb nyilvánosság először tavaly novemberben szerezhetett tudomást arról, hogy Jakab és Molnár között több van, mint egyszerű munkakapcsolat. A pártelnök és kabinetfőnökének élettársi viszonyát a Bors buktatta le, miután többször is lefotózták, ahogy esténként nagy bőröndökkel bemennek, majd másnap reggel elhagynak egy XI. kerületi lakást.

A pártelnök és titkolni próbált élettársa az együtt töltött éjszaka után közösen kisétáltak egy állítólagos munkalakásból. Jakab egy bőröndben cipelte a holmiját, és a képek tanulsága szerint nagyon félt a lebukástól. Az eset után nem sokkal Jakab Péter felesége, gyermekeinek anyja egyedülállónak jelentette magát a Facebookon.

Miután rajtakapták őket, Jakab egyszerűen munkalakásnak nevezte az ingatlant, ahova csak dolgozni járnak fel Molnárral.

Jakab legfőbb embere a korábban szexbotrányba keveredett Földi István pártelnök-jelöltként is megbukott Forrás: Metropol

Végül pedig Jakab megpróbált kétmilliós fizetést adni Molnárnak, de frakcióvezetői bukása ezen terveinek is véget vetett.