Ma elkezdődtek a Szent István Napok

szent istván nap
Budapest, 2021. augusztus 21. Érdeklődők a Magyar Ízek Utcája eseményen az államalapítás ünnepéhez kapcsolódó többnapos Szent István-napi rendezvénysorozat egyik helyszínén, a Várkert Bazárban 2021. augusztus 21-én. Itt mutatják be a Kárpát-medencei étel és élelmiszerkultúra értékeit, és a látogatók meg is kóstolhatják azokat. Olyan kiállítók, élelmiszer előállítók, gasztronómiai kitelepülések felkutatása a cél, amelyek nem vagy csak elvétve jelennek meg máshol. Évről évre itt kerül bemutatásra a publikum számára Magyarország Tortája és a Szent István-napi kenyér. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
Több száz program közül válogathatnak az érdeklődők az idei Szent István-napi rendezvénysorozaton. Borbás Marcsi, a Szent István-nap egyik nagykövete elmondta: Budapesten augusztus 18. és 21. között több mint húsz helyszínen várják a látogatókat. Többek között a Magyar ízek utcáján megkóstolhatják a Kárpát-medence kézműves termelői által készített ételeket, továbbá családi és gyermekműsorokkal, könnyű- és komolyzenei koncertekkel, valamint előadásokkal szórakoztatják a program résztvevőit a fővárosban.
Vágólapra másolva!

Helikopterek hangjától volt hangos Budapest központja hétfőn. Az augusztus 20-i légi parádé főpróbáját tartotta a Magyar Honvédség. A Duna felett az egyórás légi parádét szombaton reggel kilenc órától láthatja a közönség. A bemutatón a honvédség valamennyi géptípusa részt vesz, a helikoptereken kívül megjelennek majd a Gripen vadászgépek, valamint kiképző és utasszállító repülőgépek is.

Rengeteg embert várnak idén is a Szent István Napokra Forrás: MTI/Mónus Márton

Magyar ízek utcája

A Várkert Bazárban idén is megnyílik a Szent István-napi rendezvények gasztronómiaközpontjának számító Magyar ízek utcája. Többek között meg lehet majd kóstolni az ország tortáját, amely címet idén egy nagykőrösi cukrászda tortája nyerte, ami a Huncut szilva herceg fantázianevet viseli.

„A Magyar ízek utcájában olyan negyvenezer és ötvenezer szelet között készülünk, úgyhogy el lehet gondolni, hogy negyvenezer kis dísz, negyvenezer kis apró dolog kell ahhoz, hogy elkészüljenek ezek a torták, de országszerte meg sem tudjuk saccolni, hogy ez hány szeletet jelenthet" – mondta Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület elnöke.

Különböző rétegek ízharmóniája teszi különlegessé Magyarország cukormentes tortáját, a Nagyi kedvencét. A hagyományos kategória győztese idén pedig a Huncut szilva herceg lett. A süteményt az egri vörösbor és a szilva ízének párosítása jellemzi. A szakmai zsűri az értékelésnél több szempontot is figyelembe vett.

Magyarország tortáit és a Szent István-napi kenyeret is legelőször augusztus 19-én, a Magyar ízek utcájában lehet majd megkóstolni.

A háromnapos gasztronómiai rendezvény idei kiemelt termékei a gabonafélék lesznek.

Sokféle hagyományos ételt is meg lehet majd kóstolni: lesz bogyiszlói csülkös pacal, szatmári töltött káposzta, langalló, csíptetett ponty és autentikus roma ételek, édességnek pedig házi szilvalekvárból készült fánk is. A háromnapos rendezvényen több mint 150 kiállító vesz részt.

A legkisebbeket pedig bábelőadással, mesemondókkal és Halász Judit-koncerttel várják majd.

Idén is meg lehet majd kóstolni az ország tortáját Forrás: www.magyarorszagcukormentestortajaverseny.hu

Applikáció segít

A fővárosban több mint húsz helyszínen több száz program várja majd az ünneplőket. A Szent István-napi rendezvényeken családi és gyermekműsorokkal, könnyű- és komolyzenei koncertekkel várják a látogatókat. A tájékozódásban egy telefonos alkalmazás is segít.

Borbás Marcsi, a Szent István-nap egyik nagykövete továbbá elmondta, a programok eléréséhez a Szent István-nap elnevezésű ingyenes, regisztráció nélkül elérhető applikáció is segítséget nyújt. Aki tavaly ezt az applikációt letöltötte, csupán frissítenie kell. Az alkalmazáson minden program megjelenik, még olyan információk is, hogy hol melyik csárdában milyen ételeket lehet kóstolni mennyiért. Mindent be tudunk jelölni, és tudunk sakkozni a számunkra fontos programokkal – tette hozzá a televíziós műsorvezető.

A várhatóan óriási tömeget vonzó budapesti tűzijátékot 21 órától élőben közvetíti a Duna Televízió.

A Szent István-nap programja, a műsorokkal kapcsolatos részletes információk folyamatosan bővülő tartalommal érhetők el a www.szentistvannap.hu weboldalon.