Augusztus 20-án negyvenezer rakétát lőnek a magasba

2018. augusztus 20. Tüzijáték
Vágólapra másolva!
Elkezdődött az augusztus 20-ai ünnepségsorozat. Mától négy napon át folyamatosan lesznek programok az egész országban. Több helyen tartanak gasztrofesztiválokat, a fővárosban például a Vörösmarty téren. Este pedig a Tabánnál ingyenes koncertekkel várják a szórakozni vágyókat. Kovács Zoltán államtitkár azt mondta: a legfontosabb az emberek biztonsága, ezért az operatív törzs folyamatosan ülésezik - számolt be a Ripost. 
Vágólapra másolva!

A fénybombák a helyükön, a vezetékek összekötve: minden készen áll Európa legnagyobb tűzijátékára.

Több mint 40 ezer rakétát lőnek fel a fővárosban, hét helyszínről, többek közt a Szabadság hídról, az Erzsébet hídról és a Dunáról uszályokról. A tűzijáték 4,5 kilométer hosszan lesz látható: zenével, fényshow-val és drónjátékkal.

„Ünnepeljük közösen augusztus 20-án. Itt, ezen a helyen akadálymentesen nézzük együtt a tűzijátékot, és vegyünk részt a többi államalapítási rendezvényen is. Akadálymentesen, közösen" – mondta Szekeres Pál paralimpiai bajnok.

A tűzijáték és a többi program is akadálymentesített lesz. A mozgáskorlátozottaknak külön helyszínt biztosítanak a Kossuth téren, az Andrássy Gyula lovas szobra és a Parlament épülete között.

„Idén is odafigyelnek a szervezők a speciális szempontokra. A Szent István-nap fő rendezvényei fizikailag és infokommunikációsan akadálymentesítettek lesznek. A mozgáskorlátozottak alacsonypadlós autóbuszokon utazhatnak" – mondta a Híradónak Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója.

Idén minden eddiginél káprázatosabb lesz a tüzijáték Forrás:Origo

Az augusztus 20-ai programsorozat elkezdődött: Balatonbogláron szüreti fesztivállal, Hévízen gasztrokorzóval várják a látogatókat. A fővárosban a Tabánnál ingyenes koncertek lesznek.

Találkozzunk a nemzet fővárosában, Budapesten megrendezett programsorozaton és ünnepeljük meg Magyarország születésnapját – hangzott el a kormány által közzétett videóban, amelyben az eseményre invitálta a lakosságot.

A fővárosi rendezvényekre négy nap alatt több mint kétmillió embert várnak.
Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a legfontosabb az emberek biztonsága, ezért az operatív törzs folyamatosan dolgozik. A programokra a szervezők országszerte felkészültek.

– mondta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár.

A vonatok és a buszok menetrendje nem változik. Augusztus 20-a szombatra esik, így a szokásos, hétvégi rend lesz érvényben. A MÁV ugyanakkor azt közölte, hogy a tűzijáték után több kocsival közlekedő vonatokat indítanak, és az ünnepi eseményekről a Volánbusz járataival is haza lehet majd utazni.

Több száz program közül válogathatnak az érdeklődők az idei Szent István-napi rendezvénysorozaton. Borbás Marcsi, a Szent István-nap egyik nagykövete elmondta: Budapesten augusztus 18. és 21. között több mint húsz helyszínen várják a látogatókat. Többek között a Magyar ízek utcáján megkóstolhatják a Kárpát-medence kézműves termelői által készített ételeket, továbbá családi és gyermekműsorokkal, könnyű- és komolyzenei koncertekkel, valamint előadásokkal szórakoztatják a program résztvevőit a fővárosban.

A Duna felett az egyórás légi parádét szombaton reggel kilenc órától láthatja a közönség. A bemutatón a honvédség valamennyi géptípusa részt vesz, a helikoptereken kívül megjelennek majd a Gripen vadászgépek, valamint kiképző és utasszállító repülőgépek is.

A Várkert Bazárban idén is megnyílik a Szent István-napi rendezvények gasztronómia központjának számító Magyar ízek utcája. Többek között meg lehet majd kóstolni az ország tortáját, amely címet idén egy nagykőrösi cukrászda tortája nyerte, ami a Huncut szilva herceg fantázianevet viseli.

„A Magyar ízek utcájában olyan negyvenezer és ötvenezer szelet között készülünk, úgyhogy el lehet gondolni, hogy negyvenezer kis dísz, negyvenezer kis apró dolog kell ahhoz, hogy elkészüljenek ezek a torták, de országszerte meg sem tudjuk saccolni, hogy ez hány szeletet jelenthet" – mondta Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület elnöke.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A fővárosban több mint húsz helyszínen, több száz program várja majd az ünneplőket. A Szent István-napi rendezvényeken családi és gyermekműsorokkal, könnyű- és komolyzenei koncertekkel várják a látogatókat. A tájékozódásban egy telefonos alkalmazás is segít.

Borbás Marcsi, a Szent István Nap egyik nagykövete továbbá elmondta, a programok eléréséhez a Szent István Nap elnevezésű ingyenes, regisztráció nélkül elérhető applikáció is segítséget nyújt. Aki tavaly ezt az applikációt letöltötte, csupán frissítenie kell. Az alkalmazáson minden program megjelenik, még olyan információk is, hogy hol melyik csárdában milyen ételeket lehet kóstolni mennyiért. Mindent be tudunk jelölni, és tudunk sakkozni a számunkra fontos programokkal – tette hozzá a televíziós műsorvezető.

A várhatóan óriási tömeget vonzó budapesti tűzijátékot 21 órától élőben közvetíti a Duna Televízió.

A Duna műsorvezetője a Szent István Napok nagyköveteként a négynapos programsorozat sokszínűsége mellett legjelentősebb ünnepünk fontosságáról is beszélt a NYÁR 22 vendégeként.

Több mint 20 helyszínen több 100 program és igazi fesztiválhangulat várja augusztus 18. és 21. között a Szent István Napokon a fővárosba látogatókat. A központi program zászlófelvonással és a Szent István-napi díszünnepséggel kezdődik, majd ezt követően a Magyar Honvédség Légi Parádéját is láthatják, amelyeket a közmédia is közvetít.

Borbás Marcsi, a Szent István Napok nagykövete természetesen a hozzá oly közel álló gasztronómiai programokat emelte ki a NYÁR 22-ben, hiszen Magyar Ízek Utcája és a Csárdafesztivál is várja az érdeklődőket. „Zseniális négy nap lesz, nemcsak kulináris élményekkel, hanem rengeteg zenével, irodalmi programokkal és koncertekkel is készülnek a szervezők" – foglalta össze, milyen sok élményben lehet része az ünneplőknek. Borbás Marcsi hangsúlyozta az ünnep jelentőségét is, kiemelve ez 1000 éves múltunk ünnepe, fontos, hogy ismerjük és megtartsuk hagyományainkat.

Borbás Marcsi természetesen mint nagykövet maga is részt vesz a programokon, ám nemcsak ekkor, hanem a Dunán is találkozhatnak vele a nézők: vasárnap 17:30-kor nyílik ki Borbás Marcsi szakácskönyve a csatornán. A Duna gasztronómiai kínálata ősztől tovább erősödik, hiszen hamarosan új adásokkal jelentkezik a Főmenü is.