Az EU újabb szankciós intézkedései nem sértik Magyarország érdekeit

SZIJJÁRTÓ Péter
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Nice LMS Hungary Kft. beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2022. július 7-én
Vágólapra másolva!
Magyarország kivételeket kapott az Európai Unió mindazon újabb szankciós intézkedései alól, amelyek sértették volna a magyar érdekeket és veszélyeztették volna hazánk energiaellátásának biztonságát - jelentette be szerdán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

A szankciók eddig több kárt okoznak az európai embereknek, mint az oroszoknak - mondta Szijjártó Péter. Semmilyen szankciós intézkedés elfogadására nem vagyunk hajlandók, amik a magyar energiaellátást veszélybe sodorták volna - tette hozzá. A külgazdasági és külügyminiszter közölte:

kivételt kap a szankciók alól az olajszállítás esetében a csővezetékes és a rendkívüli vészhelyzetben a tengeri szállítás is.

Kivételt kapnak a szankciók alól a nukleáris energiához kapcsolódó tevékenységek is. Ezek sértették volna a magyar energiaellátás biztonságát - mondta a miniszter. Szijjártó Péter közölte, eredményesen küzdöttek azért is, hogy mentességet kapjanak a nukleáris energiához kapcsolódó tevékenységek. Így nemcsak a már meglévő atomerőművek működéséhez, hanem kifejezetten az új reaktorok építéséhez szükséges szolgáltatásokat és termékeket is a kivételek közé sorolták.

- mutatott rá. Fontosnak nevezte, hogy egyetlen olyan intézményt sem vettek fel a szankciós listára, amely érintett lenne a nukleáris energiához kapcsolódó együttműködésben, kutatás-fejlesztésben.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a magyar energiaellátás biztonságát fenyegető, a magyar embereknek kárt okozó szankciós intézkedéseket tehát ismételten sikerült megakadályozni. A magyar nemzeti érdekekért a jövőben is ugyanígy ki fogunk állni - jelentette ki a külügyminiszter.