Újszülött kisfiút hagytak a békéscsabai kórháznál

Vágólapra másolva!
Kedden hajnalban jelzett a békéscsabai Dr. Réthy Pál Tagkórház babamentő inkubátora, amelyben egy újszülöttet helyeztek el. A kisfiúnak a kórház dolgozói a Réthy Ferenc nevet adták.
Vágólapra másolva!

Dr. Zsilák János orvosigazgató a Beolnak részletezte, kedden hajnali 3:52 órakor értesítették a csabai gyermekosztály ügyeletesét a személyi portáról, hogy az újszülött mentő inkubátorba egy újszülöttet helyeztek el. A babát stabil állapotban találták meg, kissé kihűlve. Szülőszobai ellátását követően, gyermekosztályukon helyezték el, a Réthy Ferenc nevet adva neki.

Kis születési súllyal (2140 gramm) ennek elennére jó általános egészségi állapotban került át a gyulai gyermekosztályra a kis Ferenc.

Jelenleg a szükséges vizsgálatok, illetve a védőoltások beadása történik meg.

Legutóbb februárban, Miskolcon történt hasonló eset, a miskolci megyei kórház bejáratánál lévő babamentő inkubátorban hagytak egy babát.

A jogszabályi rendelkezések alapján lehetőség van arra, hogy a gyermekét nem vállaló szülő a babamentő inkubátorban büntetlenül helyezze el újszülött gyermekét. Éjjel-nappal igénybe vehető, megfelelő környezetet biztosít az elhelyezett gyermeknek.

Annak, aki belép a babamentő inkubátor helyiségébe, két perce van cselekedni. Ennyi ideje áll rendelkezésre ahhoz, hogy anonim módon elhelyezhesse újszülött gyermekét, majd távozhasson anélkül, hogy felfedné kilétét.

Az inkubátor 2006 óta működik a békéscsabai intézményben.

Az elmúlt bő tíz évben Réthy Ferenc immár a hetedik újszülött, akit a csabai kórház babamentő inkubátorába helyeztek.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ általános tájékoztatója szerint a gyermek „védett" helyre (babamentő inkubátorba) történő elhelyezésére jogilag „titkos" örökbeadásnak minősül, így nem jár büntetőjogi következményekkel. A cselekedettel az érintett egyben lemond szülői felügyeleti jogáról, amely döntés jogilag 6 hét múlva válik végérvényessé, addig tehát meggondolhatja magát az édesanya.