Menczer Tamás: Aki nem bírja a kockázatot, az ne menjen politikusnak

Tompos Márton, Boris Kálnoky és Menczer Tamás
Vágólapra másolva!
A Scruton kávézóban vitázott Menczer Tamás kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkár és Tompos Márton, a Momentum országgyűlési képviselője. Bár a vita fő témája a keleti nyitás kérdése volt, előkerült a Momentum háborúpárti álláspontja és az Európai Egyesült Államok koncepciója is.
Vágólapra másolva!

A keleti nyitás volt a fő témája Menczer Tamás államtitkár és Tompos Márton momentumos képviselő vitájának. Tompos, mint mondta, „ebben a formában" nem tartja helyes iránynak a keleti nyitást a politikai kockázatok miatt.

Tompos Márton, Boris Kálnoky és Menczer Tamás Forrás: MCC

Menczer Tamás szerint ugyanakkor

aki nem bírja a kockázatot, az ne menjen politikusnak.

A vitán a debreceni akkumulátorgyár témája is szóba került. Az akkumulátorgyár ellen a Momentum többször felszólalt, és mások mellett környezetvédelmi okokra hivatkoztak. Menczer Tamás ugyanakkor emlékeztette a momentumos politikust, hogy ugyanez a kínai cég épített akkumulátorgyárat Németországban, ahol a tartomány zöld és baloldali vezetése üdvözölte a beruházást – többek között éppen környezetvédelmi okokból.

Az én állításom, hogy ennek a háborúnak akkor lesz vége, amikor Ukrajna győzni fog, jelentette ki a vitán Tompos Márton, a Momentum képviselője. Menczer Tamás, a Külügyminisztérium államtitkára emlékeztetett, a képviselő korábban arról is beszélt, hogy a győztes oldalt kell választani, és ez Ukrajna.

- emelte ki Menczer Tamás.

, emlékeztetett Menczer Tamás, hozzátéve, hogy Tompos Márton is mondott hasonlót. Az államtitkár ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott:

- emelte ki az államtitkár.

A keleti nyitás politikája kapcsán a Momentum politikusa arról is beszélt, hogy az egyéni megállapodásokkal kapcsolatban érdemes elgondolkodni, mert „erősebbek vagyunk sokkal, ha az Unió részeként tesszük mindezt." Menczer Tamás erre úgy reagált, hogy ha Tompos Márton arról beszél, hogy az Európai Unióval közösen kell meghozni olyan döntéseket, amelyek jelenleg tagállami hatáskörben vannak, az az Európai Egyesült Államok koncepciójának megfogalmazása.

- fogalmazott az államtitkár. Hozzátette, egyebek mellett azért sem támogatják, mert az elmúlt időszak válságainál – legyen az migráció vagy járvány – a nemzeti megoldások és a nemzeti válaszok működtek.

A vitán Menczer Tamás arra is emlékeztette a momentumos politikust, hogy a Momentum egy olyan politikai közösséghez tartozik, "amely már vezette az országot, és akkor az ország konkrétan tönkrement".