Elárulták a nyugdíjasok, mire költik a februárban duplán érkező juttatást - videó

Postás, dupla nyugdíj, kézbesítés, Budapest, XIII. kerület, 2023. 02. 08.
Budapest, 2023. február 8. Postás dupla nyugdíjat kézbesít egy nőnek a főváros XIII. kerületében 2023. február 8-án. Korábban kézhez kaphatják a februári, valamint az emelt összegű 13. havi nyugdíjat, és számos más nyugdíjszerű ellátást azok, akik azt postai úton kérték. Akik bankszámlára kapják a járandóságukat, azokhoz február 10-én érkezik az utalás. MTI/Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Februárban az eddig megszokottnál korábban érkezik a nyugdíj, ami a tavalyihoz képest 15 százalékkal több. Ráadásul a 13. havi ellátás is most esedékes, és a nyugdíjasok a már megemelt juttatás alapján kapják azt is. A Ripost budapesti nyugdíjasokat kérdezett, ők mire szánják majd ezt a többletet.
Vágólapra másolva!

A megszokottnál korábban, már a napokban érkezik a februári nyugdíj 15 százalékkal megemelt összege. Az érintettek ezen felül most kapják majd meg a 13. havi nyugdíjukat is.

Az idei nyugdíjkifizetések összege meghaladja a hatezer milliárd forintot. A magyar kormány intézkedéseinek hatására a nyugdíjak 2010 óta mintegy 92 százalékkal emelkedtek. Mindez közel 2,5 millió állampolgárt érint.

Postai kifizetés esetén a havi nyugdíj, illetve 13. havi ellátás együtt, a szokásos nyugdíjkifizetési napon (ami a nyugdíjkifizetési naptárban fel van tüntetve) érkezik. A bankszámlára történő utalás (egymás után kettő) már meg fog történni 2023. február 10-én pénteken és még aznap jóvá is írják a számlákon a pénzt.

Ettől függ, hogy kinek mennyi jár

Sokakban felmerül a kérdés, hogy vajon akkor is jár-e a 13. havi nyugdíj, ha még az első rendes nyugdíjat sem kapták meg. Jó hír, hogy a folyósító Magyar Államkincstár tájékoztatása szerint 13. havi nyugdíjra az jogosult, aki 2022 legalább egy napján, vagy 2023 januárjában legalább egy napig öregségi nyugdíjban, özvegyi nyugdíjban, árvaellátásban, szülői nyugdíjban vagy mezőgazdasági járadékban részesült.

Vagyis elég akár egy napig nyugdíjasnak lenni február előtt ahhoz, hogy érkezzen a 13. havi.

Postás dupla nyugdíjat kézbesít egy nőnek a főváros XIII. kerületében 2023. február 8-án. Korábban kézhez kaphatják a februári, valamint az emelt összegű 13. havi nyugdíjat, és számos más nyugdíjszerű ellátást azok, akik azt postai úton kérték. Akik bankszámlára kapják a járandóságukat, azokhoz február 10-én érkezik az utalás. Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Nőttek a nyugdíjak tavalyihoz képest

A Ripost arról is ír, hogy januártól 15 százalékkal emelkedett a nyugdíj és két tucatnyi egyéb ellátás összege.

Az emelést követően havonta körülbelül 26.000 forinttal nőtt az átlagnyugdíj, ami jelenleg 200.000 forint fölött van már.

A KSH adatai alapján az öregségi átlagnyugdíj 2022 elején 164.102 forint volt, ami novemberre 177.230 forintra emelkedett. Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára tájékoztatása szerint pedig jelenleg 208.200 Ft az átlagnyugdíj.

Ennyi lesz átlagosan a 13. havi nyugdíj összege

Személyenként változik, összege általában a januárban kapott emelt nyugdíj összegével egyezik meg. Például 208.000 forintos átlagnyugdíj esetén 416.000 forint érkezik az idősekhez februárban.

A Ripost megkérdezte a budapesti nyugdíjasokat, ők mit szólnak az emelt februári és a 13. havi nyugdíjuk érkezéséhez, illetve mire költik majd az összeget.

– árulta el a Ripostnak Zseni Márta.