Európai összehangolt akció Magyarországon is - olyan bandákra csaptak le, akik nőket futattak

rendőrautó, rendőrség, rendőr, sziréna, villogó, megkülönböztető jelzés, rendőrautó, villogó, fényhíd, kék-piros villogó, villogó kék fényjelzés, autó, illusztráció,
Vágólapra másolva!
Egy nemzetközi akció során egy hét alatt több olyan bűnözőt is elfogtak Magyarországon, akik arra kényszerítettek nőket, hogy prostituáltként dolgozzanak, bordélyházakat üzemeltettek, vagy nőket és férfiakat is munkára kényszerítettek.
Vágólapra másolva!

Az EMPACT európai kezdeményezés egyik fő célja, hogy az EU tagállamaiban együttműködve felszámolják az emberkereskedelmet és annak minden formáját.

Május 8-14 között nemzetközi akciót szerveztek és az emberkereskedelem, azon belül is főképp a szexuális célú kizsákmányolás ellen.

Ebben Magyarországgal együtt 47 ország, valamint 3 nemzetközi szervezet, az Europol, a Frontex és az Interpol is részt vett.

Képünk illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az akció a CHAIN nevet kapta és

különös figyelmet fordítottak az orosz-ukrán háború miatt a hazájukat elhagyó menekültek helyzetét kihasználó bűnözőkre.

A bűncselekmények felszámolásában több hazai hatóság is részt vett, mint például a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ, a Nemzeti Információs Központ, vagy Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei.

Az akcióban 110.000 embert, több mint 41 000 autót, közel 700 helyszínt ellenőriztek. 14 embert hallgattak ki, akik mind magyar állampolgárok. 3 főt kényszermunkával gyanúsítanak a rendőrök, 6 embert szexuális kizsákmányolással, ötöt pedig bordélyház üzemeltetésével.

Összesen 19 áldozatuk volt, közülük 11 nőt, köztük egy gyereket arra kényszerítettek, hogy prostituáltként dolgozzanak.

Ezen felül munkára kényszerítettek még 4 férfit és 4 nőt.

Az akció alatt három új büntetőeljárást indítottak a rendőrök emberkereskedelem és kényszermunka miatt.