Vágólapra másolva!
Hétfőn este a Bundesligában a 16. helyen végző Hertha BSC 2-0-ra győzött a másodosztályt a harmadik helyen záró Hamburg otthonában az osztályozó visszavágó mérkőzésén, ezzel a berlini csapat 2-1-es összesítéssel bent maradt az élvonalban, míg a hamburgi együttes az ötödik szezonját kezdheti meg a Bundesliga 2-ben.

A Bundesligában a bennmaradást érő 15. hely drámai küzdelemben dőlt el. A Hertha BSC a Dortmund otthonában egy pontszerzéssel bebiztosíthatta volna a helyét az élvonalban, a BVB azonban a hajrában megfordította a találkozót és 2-1-re nyert. Ekkor a berliniek még örülhettek volna, de a Stuttgart a 92. percben megszerezte a győztes gólt a Köln ellen, így jobb gólkülönbségével megelőzte a fővárosiakat, akik így osztályozóra kényszerültek. A berlinieknek a másodosztály harmadik helyén záró Hamburg ellen kell odavisszavágós párharcban kivívniuk az élvonalbeli tagságot. Felix Magath csapata azonban a Berlinben rendezett múlt csütörtöki odavágót 1-0-ra elveszítette, így a Hamburg várhatta előnyből a hazai visszavágót.

2018. május 12-én megállt az óra a hamburgi stadionban, ami az elsőosztályban eltöltött időt mutatta Forrás: AFP/Axel Heimken

A kikötővárosi csapatnak is rendkívül fontos volt a találkozó, hiszen a HSV a Bundesliga egyik alapító tagja. A Hamburg a 2017/18-as szezon végén, története során először esett ki a Bundesligából, 55 évvel a bajnokság megalapítását követően. A Hamburg a 2018-as búcsú óta háromszor is a negyedik helyén végzett a másodosztályban, kétszer csupán egy ponttal lemaradva a a harmadik osztályozós helyezéstől.

"Most a HSV-nek van mit veszítenie, mi csak nyerhetünk"

- mondta a 68 éves szakember, aki játékosként 1976 és 1986 között a Hamburg játékosa volt, és három bajnoki cím mellett egy BEK-et is nyert a csapattal 1982-ben.

Dedryck Boyata korai góljával a Hertha ledolgozta a hátrányát Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Christian Charisius

A berlini csapat gyorsan meg is adta az alaphangját a meccsnek, mert már a negyedik percben megszerezte a vezetést.

Marvin Plattenhardt bal oldali szögletére a belga válogatott Dedryck Boyata robbant be, és öt méterről a kapu bal oldalába fejelt.

A folytatásban is a Hertha irányította a meccset, a Hamburg teljesen veszélytelenül futballozott. A 26. percben növelhette volna az előnyét a berlini csapat, egy szöglet utáni kavarodást követően ismét Boyata került helyzetbe, de a lecsorgó labdát mellé lőtte.

A 31. percben újabb nagy Hertha-helyzet maradt ki.

A francia Lucas Tousart kapott egy remek átadást a tizenhatoson belül, nagy erővel megcélozta a kapu bal oldalát, de a lövését Heuer Fernandes hatalmas bravúrral védeni tudta. Az első félidő utolsó negyedórájában többet volt a labda a Hamburgnál, de hazai csapatnak egyetlen kaput eltaláló lövése sem volt, így a szünetre hangos füttyszó kíséretében vonulhattak be a játékosok.

Az első félidőben mindkét oldalon volt pár kemény belépő Forrás: AFP/Ronny Hartmann

A második félidőt aktívabban kezdte a Hamburg, amely az 50. percben Moritz Heyer 18 méteres bombájával veszélyeztetett, de a Hertha kapusa, a dán Oliver Christensen vetődve védte a jobb alsó sarokba tartó lövést.

A folytatásban a Hamburg viszont alig lépte át a félpályát, az következő helyzetecskéjére a 61. percig kellett várni. Egy bal oldali beadásra Bakery Jatta érkezett a hosszú oldalon, kapásból középre lőtt, el is találta Robert Glatzel fejét, de a támadó nem tudta kapura irányítani a labdát.

Marvin Plattenhardt volt a Hertha kulcsembere az osztályozó mérkőzésen Forrás: AFP/Ronny Hartmann

A következő támadásból aztán egy gyönyörű góllal növelte az előnyét a Hertha.

A gólpasszt adó Marvin Plattenhardt végzett el egy jobb oldali szabadrúgást, mindenki beadást várt, azonban a Hertha balhátvédje betekerte a labdát a jobb felső sarokba.

A második bekapott gól után a Hamburg teljesen kinyílt, a Hertha pedig egy kontrával eldönthette volna a meccset a 74. percben. Stevan Jovetić kapott egy remek kiugratást, egy az egyben törhetett kapura, de a tizenhatoson belül lövés helyett közepre passzolt, azonban Fernandes leleste a montenegrói támadó átadását, aki a párharcot is eldönthette volna.

A hajrában a Hamburg mindent megtett a gólszerzésért, de nem tudott komoly helyzeteket kialakítani a tíz emberre védekező berlini csapata kapuja előtt, így az eredmény nem változott. Ezzel a győzelemmel a Hertha BSC bent maradt a Bundesligában, a Hamburg pedig a következő szezont is a másodosztályban fogja megkezdeni.

Bundesliga, osztályozó, 2. mérkőzés
Hamburger SV-Hertha BSC 0-2 (0-1)
Gólszerzők: Boyata (4.), Plattenhardt (63.)
Kiállítva: Tousart (90+6.)
A párharcot a Hertha nyerte 2-1-es összesítéssel.