Mindenki tudta, de most saját magát le is leplezte a régi, baloldali színházi világhoz ragaszkodók "egyesülete"

tüntetés Fudan Egyetem, kínai egyetem, diákváros, Tüntetés a Diákvárosért, a Fidesz ellen! 2021.06.05. Budapest, Karácsony Gergely főpolgármester szelfi free szfe
Vágólapra másolva!
Két éve alakult meg az SZFE szükségszerű modellváltását el nem viselő, a régi, Ascher-Máté Gábor-féle világhoz ragaszkodó (vagy általuk manipulált) csoport Freeszfe nevű egyesülete. Miből és hogyan működik, mi garantálja a fennmaradását, miért segített a CEU (azaz a Soros Egyetem), és miért nem adnak pénzt Karácsony Gergelyék (vagyis érdemben Gyurcsányék)? A dollármédia egyik lapja, a Szauer-féle hvg erről közölt sápítozó (valójában a csoportnak a cikkel pénzt gründolni próbáló) riportszerűséget. Igen tanulságosat. Ugyanis egy elég furcsa és elég lényegi politikai elszólás is szerepel benne. 
Vágólapra másolva!

„Ha nem lett volna a CEU felajánlása 2021 nyarán, már nem lennénk" – mondja a Freeszfe Egyesület elnöknője, aki korábban sajtós volt az Ascher-Máté Gábor-féle, régi Színművészetin. Ascher, Máté, vagy a tagadhatatlanul jelentős rendező, Zsámbéki Gábor nevét hiába keressük persze az egyesület vezetőségében. Ahogy korábban a tanulókat, most a nem túlságosan neves segéderőket tolják maguk előtt (vagy tűntek el valóságosan is az egyesület életéből) - hiszen nekik van saját életük. De egy bulvárdramaturgnak vagy egy sajtósnak nem volt semmilyen érdemi karrierje, így boldogan vállalkoztak afféle strómanszerűségnek lenni. A 15 perc hírnév.

Kiderült a hvg-cikkből, hogy a Soros Egyetem Nádor utcai oktatási épülete mellett szintén a Soros Egyetem Kerepesi úti kollégiumában 60, ahogy a hvg lelkesen fogalmaz, szállodai szintű férőhelyet és két próbatermet is kaptak.

Hiányzik azonban a saját játszóhely, sajnálkozik a hvg, "amivel a Freeszfe azonosítható lehetne. (...) Az egyesület kész üzleti tervvel kereste meg a fővárost, lenne ott színház, étterem, közösségi tér, programok, mindebből a budapestiek is profitálnának. (...) A hvg úgy fogalmaz,

"dúl a harc a főváros körüli erős emberek között az épület megszerzéséért, és szóba sem jöhet a hagyományokat követő kulturális hasznosítás."

„Mióta kiderült, hogy nem mi döntjük meg az Orbán-rendszert, amit nem is tűztünk magunk elé, kiment mögülünk a mozgalom, kevesebb figyelem és anyagi támogatás érkezik" – mondta az "elnöknő". Ízlelgessük még egyszer ezt a mondatot: "MIÓTA KIDERÜLT, HOGY NEM MI DÖNTJÜK MEG AZ ORBÁN-RENDSZERT ... KEVESEBB ANYAGI TÁMOGATÁS ÉRKEZIK."

Feketén-fehéren.

Amíg a támogatók azt hitték, amíg a szereplők abban reménykedtek (eljátszották), hogy politikai haszon lesz a cirkuszból, addig jött a pénzt. Addig.

Tehát nem is a modellváltás volt a problémájuk? Nem is azért mászott fel Máté Gábor az Ódry Színpad tetejére, hogy kínos színészi teljesítményt nyújtva, meghatottságot színlelve, ünnepeltesse magát a saját tanítványaival? (Terminológiájuk szerint őrt állt éppen.) Hanem valami más? Politikai céljuk volt? Kizárólag? A Fidesz-kormány leváltása és a Gyurcsány-féle baloldal hatalomba segítése? Ezt nem is mondták akkor! Ajjaj! Lehet, hogy becsaptak többszáz színművészetis hallgatót?

Karácsony Gergely vidáman pózolt - évekkel ezelőtt - egy modellváltás ellen tüntetővel, de pénzt nem adnak az általa (és a háttérben persze Gyurcsány Ferenc vezette) Főváros Fotó: Polyák Attila - Origo

Mindenesetre azért van boldog végkifejlet: az SZFE azóta nagyon jól működik, Vidnyánszky Attila vezetésével szélesre tárták az egyetem kapuit, minden korábbi rekordot megdöntve jelentkeznek fiatalok a sikeresen modellváltó egyetemre. Ami azóta már nem egy szűk "elit" birtoka.