Itt van Zelenszkij bejelentése az ellentámadásról

DUDA, Andrzej; ZELENSZKIJ, Volodimir
Varsó, 2023. április 05. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszél az Andrzej Duda lengyel elnökkel tartott kétoldalú megbeszélést követő közös sajtóértekezletükön a varsói államfői palotában 2023. április 5-én. Duda közölte, hogy Lengyelország további biztonsági garanciákat próbál elérni a NATO-ban Ukrajna érdekében. MTI/EPA-PAP/Marcin Obara
Vágólapra másolva!
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ismét kijelentette, hogy az ország készen áll az ellentámadásra, hogy újabb fegyverszállítmányokat kapjon a Nyugattól. Így reagált az elnök szavaira az Állami Duma nemzetközi ügyekkel foglalkozó bizottságának helyettes vezetője, Alekszej Csepa a Lenta.ru-nak adott interjújában.
Vágólapra másolva!

- mondta Alekszej Csepa.

"Ukrajnának egyre kevesebb lehetősége van az ellentámadásra. Az egyetlen dolog, amire képesek, az a terrorcselekmény, amivel próbálkoznak" - tette hozzá a képviselő.

Június 3-án Volodimir Zelenszkij elnök a The Wall Street Journalnak adott interjújában kijelentette, hogy az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) készen állnak az ellentámadás megindítására.

"Szilárdan hiszünk abban, hogy sikerrel járunk. Nem tudom, mennyi időbe telik majd. Őszintén szólva, ez többféleképpen is alakulhat. De meg fogjuk csinálni, és készen állunk rá" - mondta az ukrán vezető.

Hozzátette, hogy szeretne még több fegyvert kapni, mielőtt elkezdenék a támadást,

de szerinte Kijev nem várhat tovább.

Az ukrán politikusok, köztük az államfő, az elmúlt hónapokban többször is kijelentették, hogy készek ellentámadást indítani, amit a nyugati országok már régóta várnak.

Május 30-án Zelenszkij jóváhagyta a katonai hadjárat megkezdésének határidejét. Elmondása szerint az ukrán vezetés már eldöntötte, hogy az ukrán egységek hogyan és mikor fognak előrenyomulni.

Május 25-én az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója, Mykhaylo Podolyak a Rai 1 tévécsatornán azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők már indítottak ellentámadást az orosz hadsereg ellen. Megjegyezte, hogy az ukrán katonák külön hadműveleteket folytatnak.