A francia energetikai cégek már az ország összeomlásától tartanak

France - Fuel prices reach record highs carburant diesel economie essence gasoil gazole price prix sans plomb supermarche unleaded Horizontal ECONOMY FUEL PETROL SUPERMARKET
France, Auch, 2022-06-14. Fuel prices, both petrol and diesel, are reaching record levels. Pumps of the gaz station of the Leclerc hypermarket Photograph by Jean-Marc Barrere / Hans Lucas. France, Auch, 2022-06-14. Les prix des carburants, essence et gazole, atteingnent des records. Pompes de la staion service de l hypermarche Leclerc. Photographie par Jean-Marc Barrere / Hans Lucas. (Photo by Jean-Marc Barrere / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Vágólapra másolva!
Francia energetikai cégek a lakossági fogyasztás "haladéktalan" csökkentését sürgetik az Oroszország elleni uniós energia-embargó miatt - jelentette hétfőn a francia sajtó, a Journal du Dimanche című francia vasárnapi lapban megjelent közleményre hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A három legnagyobb francia energiatermelő vállalat vezetői szerint Oroszország és Európa szankciós háborúja miatt

a franciáknak haladéktalanul vissza kell fogniuk energiafogyasztásukat, különben kiszolgáltatott helyzetbe hozzák az országot.

Catherine MacGregor az Engie, Jean-Bernard Lévy az EDF és Patrick Pouyanné a TotalEnergies áramszolgáltatók vezetői közös közleményükben kiemelték, hogy a növekvő energiaárak fenyegetik Franciaország "társadalmi és politikai egységét". Hozzátették, hogy ha még most nyáron cselekedni tudnak, az lehetőséget nyújt felkészülni a közelgő télre különös tekintettel a gáztartalékok megőrzésére.
"Ezért tudatosságra, illetve kollektív és egyéni fellépésre buzdítunk, hogy mindenki - minden egyéni felhasználó és vállalat - változtassa meg viselkedését és haladéktalanul korlátozza energia, áram, gáz és kőolajszármazékok fogyasztását" - olvasható a felhívásban.

A vállalatvezetők hangsúlyozták:

az erőfeszítéseknek azonnaliaknak, kollektívaknak és tömegeseknek kell lenniük.

"Minden gesztus számít" - tették hozzá. Majd azt is hangsúlyozták, hogy "európai szinten kell cselekedni" és "szolidárisnak kell lenni".