Budapesti házomlás: már hetekkel ezelőtt féltek a lakók

Budapest belváros, leomlott egy ház tetőszerkezete, VI. kerületi Jókai utca, tetőszerkezet, 2022.06.29.
Vágólapra másolva!
Olyan erejű volt a Jókai utcai házomlás, hogy az épületben lakók azt hitték, földrengés van. Mindenki nagyon megijedt, több tonnányi törmelék zúdult le. Ugyanebben a házban pont egy hónapja kigyulladt a tetőszerkezet. Az a rész, amelynek a jelentős része most leomlott. A két eset között valószínű az összefüggés: egyrészt a tűzben meggyengülhetett a ház tetőszerkezete, másrészt a tűzoltók a lángokat csak több ezer liter víz kilcsololásával tudták megfékezni. A balesetben legsúlyosabban megsérült fiatal táncművész állapota válságos, továbbra is életveszélyben van. Több műtéten is átesett már, jelenleg gépek tartják életben. 
Vágólapra másolva!

Továbbra is rendőrök őrzik a Jókai utcában azt a házat, amelynek az egyik oldalfala hétfőn reggel leszakadt. A lezúdult törmelék jelentős része még a járdán, illetve az út közepén hever. Amikor a fal leomlott, az alatta lévő erkélyeket szó szerint letarolta.

Fotó: Major Kata - Origo

Egy gyönyörű erkély, amely a ház egyik dísze volt, használhatalanná, és életveszélyessé vált.

Fotó: Major Kata - Origo

Ahogy maga a környék is. Ott jártunkor egy kisebb kő darab esett le a magasból a lezárt részre. Nagy szerencséje volt, az ott dolgozó munkásoknak. Egy ilyen erejű ütés, akár egy kisebb kőtől is, még a munkavédelmi sisakot viselő munkásoknak is akár komoly sérülést is okozhat.

Fotó: Major Kata - Origo

Pont ezért egy ötven méter hosszú területen állítottak fel kordonokat. Erre a részre a szakembereket és néhány munkást leszámítva senki sem mehet be.

Fotó: Major Kata - Origo

Még az ott lakók sem. Nekik a baleset után el kellett hagyniuk az otthonukat. Azóta sem térhetnek haza. Egy nő, aki a ház negyedik emeletén lakik az Origónak elmondta, hogy egyelőre gyakorlatilag semmit sem tudnak.

– tette hozzá.

Réka, aki szintén a negyediken, vagyis az építkezés alatt lakik elmondta, hogy ők és az ott lakók is kezdetektől nagyon nehezen viselik az építkezést.

Fotó: Major Kata - Origo

– mondta a nő, akinek a lakásában a gyerekszoba ázott be. Elmondása szerint pont az omlás előtt pár perccel ért haza.

– mondta Réka, majd hozzátette, hogy ezek után a hatóságok senkit sem engedtek be és ki sem a házból. Azt az utasítást kapták, hogy a legfontosabb holmijaikat szedjék össze, mert el kell hagyniuk a házat. Azt nem tudták, hogy meddig, mindössze 30 percük volt pakolni.

Fotó: Major Kata - Origo

Arról egyelőre nem tudnak semmi pontosat, hogy mi történt, ő úgy tudja, hogy az a fal omlott le, amit a kivitelező, a munkások építettek a negyedik emelet fölé. Arról eddig nem kaptak tájékoztatást, hogy mikor költözhetnek vissza. Annyit tudnak, hogy az áramot már visszakapcsolták.

– mondta Réka, aki a családjával egyelőre meg tudta oldani a lakhatásukat.

Egy másik nő, aki szintén a negyediken lakott a családjával, elmondta, hogy a munkálatok november elején kezdődtek. Egy plusz emeletet akartak a ház tetejére építeni. Szerinte akkor, vagyis, az építkezés kezdetén kezdődtek a problémák. Többek között nála is volt, hogy lehullott a vakolat a plafonról, a munkások pedig a menekülő lépcsőházat teljesen eltorlaszolták az állványokkal és más eszközökkel, amit ott tároltak. Nem volt hova menniük a családjával, ezért gyorsan kivettek egy albérletet, ott húzzák meg magukat addig, amíg nem térhetnek haza.

– mondta a nő, aki a baleset óta nem mehet be a lakásába.

A nő a május végi tűzről beszél, amelyről mi is beszámoltunk.

A felvételeken jól látszik, hogy a ház tetőszerkezetének fa része gyulladt ki, a lángok több méter magasba csaptak fel. A tűzoltóknak persze nem volt más választásuk, több ezer liter vízzel oltották el a tüzet. Kérdéses, hgy a tűz után az építtető végzett-e újabb statikai vizsgálatot.

Fotó: Major Kata - Origo

Amelyben négyen sérültek meg. A legsúlyosabban az Operettszínház táncművésze, akit súlyos koponya- és gerincsérüléssel vittek kórházba a baleset után. Úgy értesültünk, jelenleg is lélegeztető gépen van, továbbra is életveszélyes állapotban.

Ezt írja a Bors is, kiegészítve azzal, hogy az Operettszínház tegnap imaláncot indított fiatal lány felépüléséért.

A Bors megbízható forrásra hivatkozva azt is írja: a lánynak súlyosan károsodott a gerince. Az orvosok szinte minden fontosabb lépés előtt konzíliumot tartanak, hogy minél jobb esélyekkel kezeljék a táncművészt.

Fotó: Major Kata - Origo

Az orvosi csapat döntése értelmében először Niki koponyáján végezték el a szükséges beavatkozásokat, a gerincműtétre csak előbbi eredményessége esetén kerülhet sor. Jelenleg sajnos élet és halál között lebeg, de reménykedünk a mielőbbi felépülésében - írják, egy névtelenséget kérő barátot idézve.

Apáti Bence, az operettszínház balettigazgatója a Karc FM Paláver című műsorában tegnap elmondta, hogy a balerinát jelenleg is az intenzív osztályon ápolják.

– mondta.