Dél-koreai-amerikai-japán tengeri hadgyakorlat kezdődött a Koreai-félszigetnél

HARRIS, Kamala Szöul, 2022. szeptember 28.
Észak-koreai rakétakilövésről szóló tudósítást néznek az emberek a szöuli főpályaudvaron 2022. szeptember 28-án. A dél-koreai vezérkari főnökség tájékoztatása Észak-Korea két, rövid hatótávolságú ballisztikus rak
Szöul, 2022. szeptember 28. Észak-koreai rakétakilövésről szóló tudósítást néznek az emberek a szöuli főpályaudvaron 2022. szeptember 28-án. A dél-koreai vezérkari főnökség tájékoztatása Észak-Korea két, rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki Phenjan közeléből a Japán-(Keleti)-tenger irányába. A mostani kísérletre egy nappal az Egyesült Államok alelnöke, Kamala Harris dél-koreai látogatása előtt került sor. MTI/AP/Ahn Jung Dzsun
Vágólapra másolva!
Közös dél-koreai-amerikai-japán tengeri hadgyakorlat indult pénteken a Koreai-félsziget keleti partjainál, egy nappal azután, hogy Észak-Korea ismét ballisztikus rakétát lőtt ki Dél-Korea irányába.
Vágólapra másolva!

Az egynaposra tervezett műveletet nemzetközi felségvizeken tartják, céljuk pedig egy esetleges észak-koreai tengeralattjáró-fenyegetésre - beleértve a tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéták elhárítását - adott válasz összehangolása és finomítása - áll a dél-koreai hadi tengerészet közleményében.

A hadgyakorlaton részt vesz a Ronald Reagan amerikai nukleáris repülőgép-hordozó is,

amely a múlt héten ért Dél-Korea partjaihoz, és már bevetették a héten korábban tartott, dél-koreai-amerikai hadgyakorlaton.

Észak-koreai rakétakilövésről szóló tudósítást néznek az emberek a szöuli főpályaudvaron 2022. szeptember 28-án. Forrás: MTI/AP/Ahn Jung Dzsun

Csütörtökön - röviddel azután, hogy Kamala Harris amerikai alelnök befejezte látogatását a térségben -

Észak-Korea Phenjan közeléből ballisztikus rakétát lőtt ki Dél-Korea irányába.

A rakéták Hamada Jaszukazu japán nemzetvédelmi miniszter közlése szerint mintegy 300 kilométert repültek 50 kilométeres maximális magasságot elérve.

Harris élesen bírálta Észak-Korea diktatúráját, törvénytelen fegyverkezési programját, és hangoztatta, hogy ezekkel Phenjan veszélyezteti a térségben a békét és a stabilitást.

Észak-Koreából szerdán is elindítottak két kis hatótávolságú ballisztikus rakétát, miközben Harris Japánban tartózkodott, egyet pedig még vasárnap, mielőtt az amerikai alelnök elindult a térségbe.

Észak-Korea két, rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát is kilőtt Phenjan közeléből a Japán-(Keleti)-tenger irányába. Forrás: MTI/AP/Ahn Jung Dzsun

Dél-koreai tisztségviselők a múlt héten azt közölték,

több jel mutat arra, hogy Észak-Korea tengeralattjáróról indítható rakéták tesztkilövésére készül.

A kommunista állam idén rekordszámú rakétatesztet hajtott végre, miközben továbbra sem hajlandó felújítani a phenjani nukleáris programról szóló megbeszéléseket az Egyesült Államokkal.
Japánban és Dél-Koreában összesen mintegy 80 ezer amerikai katona állomásozik.