Berlint nem érdekli az EU egysége, ha a saját érdekeiről van szó

euro, pénz, köteg, bankjegy
cash money. euro bills. Euro currency money
Vágólapra másolva!
Európa-szerte óriási felháborodás kísérte a németek gigantikus energiacsomagját. A vádak szerint Berlin 200 milliárd eurós támogatási csomagjának a többi uniós tagország fizeti meg az árát.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor magyar miniszterelnök „kannibalizmusnak" nevezte a német lépést. Egy bombával ért fel az a bejelentés, hogy Németország a saját cégeit támogatja – mondta a kormányfő, aki szerint ez arra utal, hogy nem lesz közös uniós program a vállalatok megsegítésére az energiaválságban, és úgy fogalmazott, ez a kannibalizmus kezdete az unióban.

Európa-szerte óriási felháborodás kísérte a tervezett német intézkedéscsomagot. (illusztráció) Forrás: shutterstock.com

Christian Lindner német pénzügyminiszter persze védelmébe vette a csomagot, mondván annak mértéke „arányos" a német gazdaság nagyságával és sebezhetőségével. Ennek ellenére nyugodtan mondhatjuk, hogy a csomag valóban nagy.

A 200 milliárd euró – amelyet államkötvény-kibocsátásból fedeznek a tervek szerint – a 2021-es német gazdasági kibocsátás 5,6 százaléka.

Lindner szerint a pakkot két év alatt költik el támogatásokra. A berlini kormány korábban már nagyjából 100 milliárd eurót dobott szét a háztartások és a vállalkozások rezsiszámlájának enyhítésére, így a teljes energiacsomag a GDP 8,4 százaléka körül alakul majd.