Vágólapra másolva!
Spanyol sajtóértesülések szerint Cristiano Ronaldo akár egy hónapos eltiltást is kaphat, ugyanis a Juventus 23 jelenlegi és korábbi játékosa elleni vizsgálódnak, mivel bűnrészesként érintettek lehetnek a torinói klub pénzügyi botrányában.

Mint ismert, múlt héten 15 pontot levontak a Juventustól játékosigazolások szabálytalan elszámolása miatt.

Egy labdarúgással foglalkozó olasz ügyész, Giuseppe Chine kilencpontos levonást kért a torinói Zebrákra, emellett a klub korábbi elnökére, Andrea Agnellire 16, míg Fabio Paratici sportigazgatóra - aki már a Tottenham alkalmazásában áll - 20 hónapos eltiltást kért. A Juventus visszautasította a vádat, a klub szerint eljárásuk megfelelt az előírásoknak.

Ezt követőn olasz sportbíróság döntése szerint Agnellit két évre eltiltották a sportággal kapcsolatos mindennemű tevékenységtől, míg Paratici 30 hónapos szankciót kapott.

A tilalmak Olaszországban érvényesek, ugyanakkor magukba foglalnak egy kérelmet, hogy az európai (UEFA) és a nemzetközi szövetség (FIFA) égisze alá tartozó versenysorozatokra is kiterjesszék őket.

A Juventus vezetősége belebukott a botrányba Forrás: NurPhoto via AFP/Mike Kireev

Tavaly áprilisban Agnellit, Paraticit és további 59, labdarúgásban dolgozó tisztségviselőt azzal vádoltak meg, hogy az elmúlt években meghamisították 11 klub - közte öt Serie A-s csapat - pénzügyi jelentéseit.

A vád szerint néhány játékos esetében valós értéküknél sokkal magasabb árat határoztak meg, ezzel hozzásegítve őket, hogy a megengedettnél lényegesen nagyobb fizetésük és nagyobb teljesítménybónuszuk legyen.

A friss vizsgálat alapján a pénzügyi szabálysértéssel a klub 2018 és 2020 között mintegy 97,7 millió dollárt spórolhatott. November végén Agnelli javaslatára a Juventus teljes vezérkara, így többek között Pavel Nedved alelnök és Maurizio Arrivabene vezérigazgató is lemondott az egyesülettel szemben zajló számviteli, pénzügyi vizsgálatok miatt. A korábbi stábtagok közül összesen tizenegy személyt büntettek, Arrivabenét két évre, Nedvedet nyolc hónapra tiltották el.

Most azonban úgy tűnik, hogy a Juventus vezetői mellett a focisták sem maradhatnak ki a botrányól. A spanyol Marca értesülései szerint a 2018 és 2020 között Juventusban futballozó játékosokat – köztük Cristiano Ronaldót is – érintheti a pénzügyi botrány, és bűnrészesként egyhónapos eltiltást is kaphatnak, függetlenül attól, hogy jelenleg a torinói klub játékosai vagy nem.

Cristiano Ronaldo rengeteg pénzt keresett a Juventusnál is Forrás: Anadolu Agency/2018 Anadolu Agency/Giulio Lapone

Ronaldo szinte biztos, hogy érintett az ügyben, ugyanis tavaly októberben megtalálták azt a Juventus és Ronaldo által aláírt titkos dokumentumot, amelyben a klub közel 20 millió eurót ígért az ötszörös aranylabdás csatárnak, annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány csúcspontján fizetéscsökkentéseket jelentett be.

A beszámoló szerint a Juventus 19,9 millió euró kifizetését ígérte Ronaldónak akkor is, ha elhagyja a klubot. A torinói ügyészség úgy tudja, hogy a két fél által elfogadott kifizetés nem volt szabályosan bejegyezve a Juventus pénzügyi kimutatásában.