Már Berlinben is látják, hogy óriási hiba volt kirúgni Dárdai Pált

DÁRDAI Pál
Dárdai Pál, a Hertha BSC vezetőedzője a Hoffenheim elleni bajnoki kezdete előtt
Vágólapra másolva!
A Berliner Kurier, a német főváros egyik napilapja hosszú cikkben mutat rá, hogy mennyire rossz, és főleg indokolatlan lépés volt kirúgni 2021 őszén a Hertha BSC vezetőedzőjét, Dárdai Pált.

A kék-fehérek kedden megalázó, 5-0-s vereséget szenvedtek hazai pályán a Wolfsburgtól, és 17 forduló után, azaz a bajnokság felénél, az utolsó előtti, 17. helyen állnak. Csak a teljesen reménytelen, 9 pontos Schalke 04 van mögöttük, miközben az osztályozós helyen álló Bochum és a már bent maradó Vfb Stuttgat is két ponttal előzi meg őket.

1997-es feljutása óta ennél rosszabbul mindössze kétszer, a 2003-4-es és a 2009-10-es idényben rajtolt a csapat. Előbbi szezonban félidőnél 13 pontjuk volt, utóbbi esetben mindössze hat pontot kapartak össze és ki is estek az idény végén.

A lap cikke rámutat, hogy ezeknél az eseteknél sokkal érdekesebbek azok a szezonok, amikor a Hertha már összel 14 ponttal állt.

Legutóbb 2021 őszén fordult elő, akkor viszont a 13. fordulóban az Augsburg elleni hazai döntetlennel érte el ezt a csapat - két nappal később pedig menesztették Dárdai Pált,

akit később még határozatlan idejű utánpótlásedzői állásából is elmozdítottak, méltatlanul vetve véget a szakember 25 évnyi berlini munkásságának.

Dárdai kirúgásakor a támadófutball hiánya, és az elképzelés nélküli játék voltak a vezetés indokai. Támadófutballról Sandro Schwarz alatt sem nagyon beszélhetünk, hiszen a Hertha 20 góljánál csak a Schalke és a Bochum rúgott kevesebbet, míg a 30 kapottnál többet csak az imént említett két rivális és a Werder Bremen tud felmutatni.

Dárdai Pál irányítása alatt, ha nem is szépen, de legalább hatékonyan játszott a Hertha Forrás: MTI/EPA/Ronald Wittek

A lap szerint Dárdai kirúgása csak az első óriási hiba volt a klubvezetés részéről, amit rögtön követett az újabb, Tayfun Korkut kinevezése. A török-német edző ámokfutását csak Felix Magath színre lépése mentette meg, aki, ha óriási szerencsével is, de benn tartotta a csapatot az osztályozón az élvonalban.

A lap arra is rámutatt, hogy bár a Herthának nem sajátja a jó rajt, az említett 1997-es feljutás óta mégis volt három olyan idény, amikor már a hetedik fordulóban 14 ponttal állt a csapat. 2005-ben Falko Götz csapata a negyedik helyről várta a 8. fordulót (és lett végül ugyancsak 4., egyetlen ponttal lemaradva a bronzérmes Bremen mögött). De volt még valaki, akinek ráadásul kétszer is sikerült a bravúr: igen, Dárdai Pálnak! A magyar szakember 2016-ban egy dortmundi 1-1-el, míg két évvel későb egy mainzi 0-0-val érte el a 14 pontot.

A Berliner Kurier cikke azt is leszögezi, hogy a mindig céltudatos magyar edző számára minden esetben az volt a legfontosabb, hogy a csapat minél előbb megszerezze a biztos bentmaradáshoz szükséges pontokat, inkább célratörő, mint látványos focival. Ez az, ami most a legjobban hiányzik a csapatból.