Világszenzációt jelent, amit Grönland közelében találtak a tengerben

Svalbard, Antarktisz, antakrktisz turizmus, hibrid hajó, turizmus,  Hibrid hajó szállítja a látogatókat a mesés és zord Antarktiszra
This aerial view image taken on May 3, 2022 shows the Kvitbjorn (Polar Bear, in Norwegian), a hybrid touristic boat, combining a diesel motor and electric batteries, as it makes its way in the sea ice in the Borebukta Bay, located at the northwestern side of Isfjorden, in Svalbard Archipelago, northern Norway. - Home to polar bears, the midnight sun and the northern lights, a Norwegian archipelago perched high in the Arctic is trying to find a way to profit from its pristine wilderness without ruining it. The Svalbard archipelago, located 1,300 kilometres (800 miles) from the North Pole and reachable by commercial airline flights, offers visitors vast expanses of untouched nature, with majestic mountains, glaciers and frozen fjords. Or, the fjords used to be frozen. Svalbard is now on the frontline of climate change, with the Arctic warming three times faster than the planet. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Vágólapra másolva!
Egy nemrég elvégzett feltáró kutatásban jelentős mennyiségű értékes fémet találtak a norvégiai tengerfenéken. A nyersanyagok között réz és ritkaföldfémek is találhatók.
Vágólapra másolva!

Norvég szakemberek jelentős mennyiségű fém felfedezéséről számoltak be, a tartalékok az ország felségvizei alatt rejtőznek. A jelentős olaj- és gázexportőrnek számító skandináv ország eközben fontolgatja, hogy megnyitja a tengeri területeit a mélytengeri bányászat előtt. Ehhez parlamenti jóváhagyásra lenne szükség, ám a kérdés komoly környezetvédelmi aggályokat is felvet – írja a Mining.com.

A vizsgált tengerfenéki területen egyebek mellett magnéziumot, nióbiumot, rezet, kobaltot, valamint ritkaföldfémeket találtak

– áll a tanulmányt készítő Norvég Kőolajipari Igazgatóság (NPD) közleményében.

A Norvég-tenger és a Grönlandi-tenger távoli területeire kiterjedő erőforrásbecslés szerint 38 tonna réz található a vizsgált területen, ami majdnem kétszerese az évente globálisan bányászott mennyiségnek.

Értékes kincseket találtak a norvég tengerfenéken Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hinrich Bäsemann

Ezzel együtt a becslések szerint a terület 45 millió tonna cinket, 24 millió tonna magnéziumot, valamint 3,1 millió tonna kobaltot foglal magában. Emellett 1,7 millió tonna cérium is megtalálható a területen – ez egy ötvözetekben használt ritkaföldfém. A feltárt fémek közül az olyan drága és ritka ásványok, mint a neodímium és a diszprózium rendkívül fontosak például a szélturbinák mágnesei és az elektromos járművek motorjai számára – közölte az NPD.

Mindeközben norvég környezetvédelmi csoportok felszólították a kormányt, hogy halassza el a tengerfenéki ásványkincsek feltárását.

Állításaik szerint több kutatásra van szükség azzal kapcsolatban, hogy világossá váljon, milyen hatással járnak ezek a tevékenységek a tengerfenék élővilágára.